Túl sokat kértek a kivitelezők, egyelőre nem újítják fel a zebegényi Millenniumi Pavilont

Belpol

Eredménytelenül zártult a Rétvári Bencéhez közeli alapítvány közbeszerzési eljárása, jelenleg nincs elég pénz a patinás épület felújítására. A szervezet vezetője nem csügged: ki fogják még írni a pályázatot és reméli, kapnak majd jobb ajánlatot. 

 

Egyelőre biztosan nem valósul meg a zebegényi Millenniumi Pavilon felújítása, ugyanis az erre vonatkozó közbeszerzési eljárást eredménytelennek nyilvánították – derül ki az Elektronikus Közbeszerzési Rendszer (EKR) adataiból. 

A Millenniumi Pavilon eredetileg Zobel Lajos tervei alapján a városligeti millenniumi kiállításra készült 1895 környékén a dohánygyártást bemutató épületként. Később Ferenc Józsefnek adományozták, aki lemondott róla a főváros javára. Végül az 1920-as években újra felépítették a pavilont Zebegényben, előbb testi fejlődésben elmaradt gyerekek, majd állami gondozottak üdültetésére használták.

2001-ben német magántulajdonba került, az állapota leromlott, majd 2018-ban egy olyan alapítványé lett, amely a személyi összetétele miatt Rétvári Bence BM-es államtitkárhoz és KDNP-s országgyűlési képviselőhöz ­köthető. A Családháló Alapítvány több mint 130 millió forintot kapott az államtól az épület megvásárlására, míg egy másik szervezet, a Millenniumi Pavilon Közhasznú Alapítvány a központi költségvetés terhére 2,7 milliárd ­forintból újíthatja fel.

A témával részletesen foglalkoztunk pár hónapja. Az alapítvány kurátora Ulicsák Tamás Ferenc, szokolyai vállakozó akkori megkeresésünk során azt mondta, több kivitelező is jelentkezett, és bízik abban, hogy hamarosan meglesz a közbeszerzés eredménye, a 2,7 milliárd forint elegendő lesz, és hogy a kivitelezők sem fognak kihátrálni a projektből. Azt pontosan nem tudta megmondani, mikor indul el a beruházás.

„A tél beállta előtt történjen valami, mert rémálom, hogy ennyire húzódik. Mindenkinek az az érdeke, hogy megépüljön, és hogy minél hamarabb megépüljön”

– fogalmazott. 

Nem volt elég pénz

A közbeszerzési adatokból kiderül, hogy folyamatosan csúsztak a határidők, amiből már sejteni lehetett, hogy a projekt nem halad megfelelően. A beruházás megvalósítására vonatkozó eredeti hirdetményt még júniusban adták fel, az ajánlatok felbontási határidejét folyamatosan csúsztatták. Az utolsó szeptember eleji volt, azóta nem került fel új információ az adatbázisba, egészen mostanáig. 

Az eredménytelen közbeszerzési eljárásról szóló határozat szerint az ajánlatkérő (az alapítvány) az ajánlatok bontása során tájékoztatta az ajánlattevőket (vállalkozókat) a rendelkezésre álló fedezetről: nettó 1,9 milliárd forintról. Azonban valamennyi ajánlattevő ajánlati ára meghaladta a rendelkezésre álló fedezet összegét. Az ajánlatkérő nem tudta biztosítani a szükséges pótfedezetet a legkedvezőbb (legolcsóbb) ajánlat szerinti nettó válallkozói díjhoz, ezért a közbeszerzési eljárást eredménytelenné nyílvánították. Magyarul: nem volt elég pénz a beruházás megvalósításához. 

Újra kiírják

Felhívtuk Ulicsák Tamást, aki nem örül a helyzetnek, de bízik benne, hogy később lemennek az árak, ugyanis újra kiírják a beruházást. Úgy gondolja, az építőipar érzi, hogy bajban van, ezért lesz majd kedvezőbb ajánlat, de arról nem tudott beszélni, hogy mennyivel kellett volna több forrás a megvalósításhoz. 

„Meg lesz oldva, máshogy kell megcsinálni, de meg kell csinálni”

– mondta. Kíváncsiak voltunk, hogy esetleg tudna-e az alapítvány még pénzt szerezni a beruházáshoz, de erre a kurátor a jelenlegi gazdasági helyzetben nem lát lehetőséget. 

A szervezet idei beszámolója szerint szépen fogyott a rendelkezésre álló 2,7 milliárdból: összesen 97 millió forintot költöttek, amiből a személyi ráfordítás 10 millió forint volt. Korábban megvásárolták a szintén Zebegényben található Kenderes Hotelt. Ulicsák arról beszélt tavaly auguszusban egy közmeghallgatáson, hogy a pavilonban buszos érkezéssel „konferenciák, orvostalálkozók” lesznek. Azt is közölte, hogy a kivitelezési árak az egekbe ugrottak, ezért nem tudni, elegendőek-e a kapott milliárdok a felújításra. „Ha az a kérdés, hogy kapunk-e még pénzt, akkor én nem merem azt mondani, hogy kapunk még.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk