Tüntettek az ukrán gabona behozatala ellen

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. szeptember 17.

Belpol

Az Országgyűlés alelnöke, az agrárkamara elnöke, képviselők és négyszáz gazda Záhonynál.

Az ukrán gabona behozatali tilalmát eltörlő, pénteken meghozott brüsszeli döntés ellen tiltakozott és tartott demonstrációt mintegy négyszáz gazdálkodó a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhely közelében vasárnap.

A termelők traktorokkal és más mezőgazdasági gépekkel vonultak fel a határállomásra vezető 4-es főúton, gépeikkel elfoglalva az egyik forgalmi sávot.

Jakab István, a demonstrációt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával (NAK) közösen szervező Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke a tüntetésen a magyar gazdálkodók számára elfogadhatatlannak nevezte az Európai Bizottság döntését, amellyel nem hosszabbították meg az ukrán gabonára vonatkozó behozatali tilalmat.

A gazdák egyértelműen kiállnak a magyar kormány mellett, amely a bizottsági döntéssel szemben meghosszabbította és kiterjesztette az ukrán gabonára és más mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat – jelentette ki a Magosz elnöke, aki egyben az Országgyűlés kormánypárti alelnöke is.

Hozzátette, a gazdák nevében a Magosz nyílt levélben fordul Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez azt kérve: az ügyben szakmai alapon és szempontok szerint hozzanak döntést. Nagy hibának nevezte, hogy megengedik, vámmentesen, nyitott határokon át ellenőrizetlen módon előállított ukrán áru jöjjön be az unió tagállamaiba, mert ezzel nagyon nehéz helyzetbe kerül az európai mezőgazdaság. Jakab emlékeztetett, 42 millió hektár termőterület terményeiről van szó, amelyek egy részét nyugati tőkebefektetők, tőkealapok is használják, és hatalmas gazdaságokkal kell versenyezniük a magyar gazdálkodóknak

Jakab emlékeztetett, hogy Ukrajnában legalább húsz olyan hatóanyagot használnak, amit az unióban már betiltottak. 

Jakab arról is beszélt, hogy bár a tranzitszállítást nem tilthatják meg, de arra kéri a gazdákat, hogy ha visszaélést tapasztalnak a Magyarországon átvitt gabonával, jelentsék a hatóságoknak vagy a Magosznak. Jakab hangsúlyozta, mindez a háború miatt történik, de ezt a háborút nem a magyarok indították, és nem szeretnék a gazdák, ha az ő kárukra vívnák meg.

Beszélt Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke is, többek közt arról, örül, hogy a magyar kormány minden létező uniós joggal szembemenve megtiltja az ukrán termékek behozatalát. A tüntetésre az MTI tudósítása szerint elment Tilki Attila és Seszták Miklós fideszes országgyűlési képviselő, valamint Seszták Oszkár, a vármegyei közgyűlés kormánypárti elnöke.

Nagy István agrárminiszter szombaton jelentette be, hogy a magyar kormány nemzeti hatáskörben meghosszabbítja és kiterjeszti az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat. A korlátozás kiterjed az ukrán gabona mellett a repce- és napraforgómagra, a lisztre, az étolajra, a mézre, az egyes húsfélékre és a tojásra, a tranzitszállítmányokat továbbra is engedélyezik.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk