Újabb fóliázós pert nyert a Líra

  • narancs.hu
  • 2024. október 24.

Belpol

Nem öncélúan ábrázolja a kifogásolt mesekönyv a nemváltást, nem kell ötmilliót fizetniük.

Az Esti mesék lázadó lányoknak című kötetben szereplő történet nem ábrázolja öncélúan a transzneműséget és a nemváltást, mondta ki a Szegedi Törvényszék – áll a Líra közleményében. Ezt azt jelenti, a Lírának nem kell kifizetnie azt az ötmillió forintos fogyasztóvédelmi bírságot, amelyet a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal rótt ki.

 
Fóliázott könyvek
Fotó: Sióréti Gábor
 

A kormányhivatal tavaly szeptemberben ellenőrizte a Líra kecskeméti üzletét, ahol több lefóliázott könyvet is talált. Köztük Francesca Cavallo-Elena Favilli: Esti mesék lázadó lányoknak című könyvét, melyben száz történet közül az egyikben a transznemű Coy Mathisról van szó. A kormányhivatal végül decemberben fogyasztóvédelmi eljárást indított, mivel álláspontjuk szerint a kötet „öncélúan népszerűsítette a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést és a nem megváltoztatását”.

A hivatal ötmillió forint bírságot rótt ki, és eltiltotta a kereskedőt a könyv forgalmazásától, mivel az üzlet iskolák és templomok bejáratától számított 200 méteres távolságon belül helyezkedik el, így felnőttek számára sem árusítható. A Líra vitatta a büntetés jogosságát, és bírósághoz fordult.

Ugyanezen könyv miatt született már jogerős bírói ítélet idén tavasszal a Győri Törvényszéken, ahol a bíróság akkor azt mondta, hogy „egy könyvet nem lehet egyetlen oldal alapján minősíteni”. A bírói vélemény szerint a könyv ábrázolásmódja nem öncélú, mert 21. századi problémákat és témákat tárgyal.

Ez nem az első sikeresen megnyert pere a cégnek, a legismertebb esetben egy vesszőhiba kihasználásával úsztak meg büntetést, bár a Kúria nemrég új eljárásra kötelezte abban az ügyben az elsőfokú bíróságot.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk