Védelmébe veszi a kormány a délvidéki földikutyát

  • narancs.hu
  • 2023. május 8.

Belpol

A faj száma drasztikusan csökkent Magyarországon, már alig néhány kárpát-medencei élőhelyen fordul elő.

Nagy István agrárminiszter társadalmi egyeztetésre bocsátototta a Körös-éri Tájvédelmi Körzet létesítéséről szóló rendelet módosításának a tervezetét – vette észre a 24.hu. Az előterjesztés segíti a természeti örökség, a biológiai sokféleség megőrzését,

különös tekintettel a csak a Kárpát-medencében előforduló délvidéki földikutya állományának megóvását, amelyben Magyarország felelőssége kiemelkedő.

A lap decemberben számolt be arról, hogy drasztikusan csökkent Magyarországon a délvidéki földikutyák száma, már alig néhány kárpát-medencei élőhelyen fordulnak elő. A rejtett életmódú rágcsáló hazánk és Európa egyik legritkább emlőse, természetvédelmi értéke 1 millió forint.

 
Délvidéki földikutya (Nannospalax (leucodon) montanosyrmiensis) Albertirsa határában 2018. május 12-én. Az állatnak a Pest megyei település környéke az eddig ismert legészakibb előfordulási helye.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
 

A délvidéki földikutya egykor a nagy kiterjedésű sztyeppei füves élőhelyek lakója volt. Főként a XX. század második felében szűkültek be az élőhelyei az egyre intenzívebbé váló mezőgazdasági művelés és a mesterséges erdősítések következményeként, írja a 24.hu. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk