Zászlót bontott Magyar Péter: A márciusi ifjakat senki nem vette komolyan, majd az egész nemzet mögéjük állt

  • narancs.hu
  • 2024. március 15.

Belpol

Elindította közösségét Talpra, magyarok! néven. Úgy véli, meg kell szüntetni a közpénzen működő propagandát, a pártfunkcionáriusokat pedig le kell váltani. Beszédében kitért az oktatás, az egészségügy és a környezetvédelem helyzetére is. 

Zászlót bont Magyar Péter, a Diákhitel Központ korábbi vezérigazgatója, a kegyelmi ügy miatt lemondott Varga Judit exférje, aki az elmúlt hetekben több interjúban is élesen bírálta a rendszert. Első nyilvános szereplése során például azt mondta, Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke testesíti meg a problémát, és mennie kell.

A Medián pár napja közölt felmérése szerint a szavazók 13 százaléka szavazna szívesen Magyar Péter pártjára. Ugyan még nincs pártja Magyarnak, de minden bizonnyal beszáll a politikába, ugyanis azt ígérte: március 15-én zászlót bont. 

A hivatalos rendezvényét 15 órára hirdette meg az Andrássy útra, a Bajcsy-Zsilinszky út és az Operaház közé. Helyszíni tudósítonk szerint a tömeg a Bajcsytól eleinte a Székely Mihály utcáig tartott, de az Operánál is volt kivetítő, ott is volt egy nagyobb csoport, láthatóan nagy tömegre készültek, végül nagyjából a Nagymező utcáig álltak az emberek. Az érdeklődők vegyes korosztályúak voltak, de főleg középkorúak voltak kíváncsiak Magyarra. 

A rendezvény elején Epres Attila és Madarász Éva színészek olvastak fel levelekből, melyeket Magyar Péternek írtak az elmúlt hetekben a nyilatkozataira reagálva. Ebben a levélírók a magyar valóságra panaszkodtak, például arra, hogy a fiatalok külföldre költöznek. Olyan is volt, aki a rendszerváltáskor érzett felszabadító érzéshez hasonlította a Magyar miatt szerzett mostani benyomásait. Nagy Ervin végül nem mondott beszédet, hanem elszavalta a Nemzeti dalt.

 
Nagy Ervin a Nemzeti dalt szavalja
Fotó: Sióréti Gábor

A tömegben főleg zászlók voltak, molinóból kevés akadt. Az István, a király rock operából a Mondd, te kit választanál? című számot játszották le a színpadon, a „valakinek le kell mondania” szövegrész nagy tapsot kapott. Tudósítónk szerint táncdalfesztivál jellege volt a műsornak Magyar színrelépése előtt, aki Chuck Berrytől a Ponyvaregényből ismerős You Never Can Tell című számra lépett fel a színpadra, majd szintén a Nemzeti dal egy részével kezdte beszédét. Felidézte az 1848-as eseményeket és követeléseket, melyek a béke, a szabadság, az egyenlőség és a testvériség voltak.

Szerinte a márciusi ifjakat senki nem vette komolyan, de ők hittek az igazukban, majd az egész nemzet mögéjük állt, és a helytartótanács meghátrált. Európában végigsöpört a forradalom, és bár leverték, már nem lehetett visszazárni a palackba a szabadság szellemét – emlékezett. Az 1848-asok szerinte példát mutattak összefogásból, hiszen sokféle ember és nemzetiség volt közöttük. 

Magyar úgy fogalmazott, hogy Kossuth Lajost és Széchenyi Istvánt sok minden elválasztotta egymástól, de a céljuk közös volt, mindenki szabad, szuverén, európai Magyarországot akart. A szabadságharc hősei példát mutattak összetartozásból, a legfontosabb kapocs közöttük a magyar nemzethez való tartozás volt, illetve üzenetük, hogy sosem szabad elfogadni, hogy valamin nem lehet változtatni.

„Mutassuk meg mi, konzervatívok, polgári demokraták, szociáldemokraták, liberálisok, hogy elsősorban magyarok vagyunk és képesek vagyunk egy polgári, európai Magyarországot építeni”

– fogalmazott. 

Magyar szerint a többség egyetért vele abban, hogy Magyarország nem a Rogánok, Tiborczok, az oligarchák és Döbrögik országa, hanem a Hunyadik, Arany Jánosok, Máraik és Ludas Matyik hazája. Politikai és morális válság van, az emberek nem hisznek a politikai elitben, amely az elmúlt 30 évben irányított, az országot hűbérbirtokként kezelő kormánypártban és ellenzékben sem. A politikusok által mesterségesen létrehozott árkok csak azt fedik el, hogy kisajátítják az országot. 

Hozzátette, annyi pénz jött az Európai Unióból, mint amennyiből a második világháború után újjáépítették Németországot, ehhez képest az unió második legszegényebb országa vagyunk, és kialakult egy kör, ahová csak százmilliós vagyonnal lehet bekerülni. A kisgazdák küszködnek, amíg a kormány a globális nagytőkét hívja ide, és összeszerelő gyarmattá tette az országot, olyan vállalatokat hozva ide, amelyeket csak a profit érdekli. „Nem hagyjuk, hogy a nyereség érdekében kiárusítsák gyerekeink és unokáink jövőjét.”

Magyar emlékeztetett arra, hogy ez az utolsó olyan uniós ciklus, amelyben támogatást kaphatunk, és ha ezeket a forrásokat sem sikerül jól felhasználni, akkor Magyarország a legszegényebb európai nemzetek között marad a leggazdagabb oligarcharéteggel. A hiányzó pénz magántőkealapokban, jachtokban van, ezért az új kormánynak csatlakoznia kell az európai ügyészséghez. "Leváltjuk a legfőbb ügyészt, ha addig nem távozik" – mondta Magyar Péter. 

 
Fotó: Sióréti Gábor 

Mint folytatta, tavaly született a legkevesebb gyerek a rendszerváltás óta, hiába vannak állami hitelprogramok, mert hiányoznak a fiatalok, akik külföldre mentek és ott születnek a magyarok. Lassan visszafordíthatatlan az öregedés, elnéptelenednek a falvak, a fiataloknak a gyerekvállaláshoz a saját jövőjükben is bíznia kell. A gyerekeknek békés, élhető ország kell, melyet a stabilitás, kiszámíthatóság jellemez egy inspiráló jövőképpel. 

Fontosak a szülés körülményei is, de itthon eltörölték a szabad orvosválasztást, mintha csak vakbélműtétről lenne szó. A szülés szabályozásáról is őszülő halántékú nyugdíjas férfiak döntöttek, semmibe véve a szakma és a nők javaslatait. A társadalom bevonásával olyan szabályozást kell kialakítani, ahol a fiatalok mernek és tudnak gyereket vállalni. Bérlakásprogramra, a szülési körülmények javítására van szükség, vissza kell vezetni a kismamákat a munkaerőpiacra – mondta. 

Megfelelő oktatás nélkül nincs magyar jövő, a kormány elhatárolódott minden egyeztetéstől, a tanári szakma értéke devalválódott, a diákok egyre rosszabbul teljesítenek, a menza is rossz minőségű. „Követeljük a teljes oktatási rendszer reformját, az egyeztetésekbe vonják be a szakmai szerveket és hallgassanak meg minden érintettet” – jelentette ki. Szerinte fontos a jól bevált külföldi példák átvétele, és az az államtitkár, aki nem látja be, hogy a poroszos oktatási modell nem szolgálja az ország jövőjét, az alkalmatlan a feladatára. 

Magyar a tanárok szabadságának visszaadásáról is szólt, szerinte be kell hozni a kritikai szemléletmód oktatását. Ismét létrehozná az önálló oktatási és kulturális minisztériumot. Az egészségüggyel kapcsolatban azt mondta, nem várhat egy percet sem a radikális átalakítás, az orvosbárók leváltása. Ha a rogáni propaganda által elköltött több mint 1300 milliárd forint a kasszában lenne, az jó alap lenne az egészségügy átalakítására. Úgy véli, önálló egészségügyi és szociális minisztérium is kell. 

Az eutanázia kérdéséről is beszélt, Karsai Dánielt említve: szerinte valódi konzultáció kell az ilyen kérdésekben, hogy ne néhány szavazógombként funkcionáló ember döntsön erről. A gyermekvédelmi rendszerről azt mondta, a magyar kormány nem garantálja a legvédtelenebb gyerekek biztonsághoz való jogát. A kormány ennek rendezéséről nem is beszél, de még bocsánatot sem kértek másfél hónap alatt a bicskei áldozatoktól. 

Az ukrajnai háború ügyében Magyar szerint az egyetlen támogatható álláspont az, hogy ki kell maradni a háborúból és segíteni kell a menekülteket, de ki kell mondani, hogy az agresszor Oroszország és jogos Ukrajna területvédő harca, viszont közben nem nézhetjük el a magyar kisebbség jogainak csorbítását sem.

„Magyarország legyen újra megbízható NATO-szövetséges”. 

Nem attól lesz vége háborúnak, hogy a fideszes propagandisták kiírják, legyen béke, tette hozzá. 

A környezetvédelmet is érintette: hogy az akkugyárak ügyében nincs egyeztetés, és hogy szigorú uniós biztonsági szabályok kellenek és szigorú ellenőrzések. Érti, hogy miért akarják az uniós pénzeket sokan, hogy befagyasszák, mert félnek attól, hogy korrupt módon költik el, de szerinte „egy magyar erő” sem kampányolhat amellett, hogy ne adják oda. Ehelyett ellenőrizni kell az elköltést és a szabálytalanul elköltőket felelősségre kell vonni. 

Saját ott töltött tapasztalatai alapján úgy véli, tényleg uralkodik egy kettős mérce a brüsszeli buborékban, ezért a magyaroknak kritikusnak, de konstruktívnak kell lennie az együttműködések során. Akármennyire is heccel a kormány Európára, a magyarok tudják, hogy Európában a helyük, Európa és Magyarország nem szétválasztható. "Bármilyen hibái is vannak az uniónak, mi ennek a klubnak a tagja vagyunk" – mondta. 

Ezután Kossuthot idézte: mindent a néppel, mindent a néppel együtt, semmit a népről a nép feje felett. Ez a demokrácia, anélkül lehet élni, csak nem érdemes – fogalmazott. Szerinte akármennyire is azt hiteti el a Fidesz, hogy nem leváltható a választásokon, ez nem igaz, és ha a választók látnak egy megzsarolhatatlan, nyílt szélsőségektől mentes politikai erőt, akkor el fogják hinni, hogy van remény a változásra, akár gyorsabban, mint azt sokan gondolnák. 

 
Fotó: Sióréti Gábor

A mostani helyzet fenntartása szerinte a kormány érdeke, hogy a látszatviták mögött folytathassák a nemzeti vagyon kirablását. Ő középen álló politikai erőt akar létrehozni, amely leszámol a korábbi szekértábor logikával, és amihez csatlakozhat minden erő, amely a hazájáért akar dolgozni. „Talpra, magyarok!” néven indít közösséget, hamarosan elindul majd a pártja is. Fontos a hit, majd idézte Kennedyt, hogy ne azt nézd, hogy mit tesz érted a hazád, hanem hogy te mit tehetsz érte. "Építsünk új házat, ahol nem az számít, hogy ki milyen, hanem hogy mind magyarok vagyunk és szeretjük a hazánkat" – fogalmazott. 

Számára a nemzeti minimum pontjai az alábbiak: 

  • Az egészségügy rendbetétele, és ehhez a források azonnali biztosítása.
  • A tanárok szabadságának biztosítása, megfelelő oktatás minden magyar gyereknek. 
  • A környezetvédelem és a fenntarthatóság prioritásként kezelése.
  • A közpénzen folytatott propaganda megszüntetése, a közmédia függetlensége.
  • A kétharmados pártfunkcionáriusok menesztése, köztük a Legfőbb Ügyészség, az Alkotmánybíróság, az Állami Számvevőszék és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vezetője.
  • Ügyészségek függetlensége, hatékony és gyors igazságszolgáltatás.
  • Zéró tolerancia a korrupcióval szemben, az uniós ügyészséghez való csatlakozás.
  • Szuverenitásvédő, de konstruktív párbeszéd az EU-val és a NATO-val.
  • A nemzeti vagyon közérdekű és MNB-alapítványokba átjászásának azonnali leállítása és felülvizsgálata.
  • Olyan életkörülmények megteremtése, hogy a fiatalok ne akarjanak elmenni, bérlakásépítési program.
  • Kis- és középvállalkozások, magyar gazdák védelme.
  • Nyugdíjasoknak emberhez méltó körülmények biztosítása, elesettek, perifériára szorultak, beteg gyermeket nevelők támogatása.

Beszéde végén elmondta, nem ígér örök életet és ingyen sört, de vért, verejtéket és könnyeket sem, hanem hogy együtt építünk új hazát, melyre mindenki büszke lehet. A következő hónapokban ütőképes és ütésálló politikai erőt akar létrehozni, a mai naptól már el is indult a Talpra, magyarok! közösségének oldala, amelyhez már több száz önkéntes is csatlakozott. Mindenkit vár, aki érez magában erőt.

Hozzátette, sokan vádolják, hogy őt küldték, de nem, „én jöttem, mert úgy éreztem, hogy eddig és ne tovább, ahogy jöttetek ti is. Együtt sikerülni fog, higgyetek egymásban és a hazánkban, ne féljetek, mert akkor a magyar név megint szép lesz” – mondta. 

 
Fotó: Sióréti Gábor

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A Fehér Házban tett látogatást a román elnök

  • Narancs.hu/MTI

Románia NATO-tagságának két évtizedét és a katonai szervezet működéséhez nyújtott hozzájárulását méltatta Joe Biden amerikai elnök kedden, amikor a Fehér Házban fogadta Klaus Johannis román elnököt.