Karácsony: Magyarország nem köztársaság, olyan elnöke lehetett, aki kegyelmet adott egy pedofil bűnsegédnek

  • narancs.hu
  • 2024. március 15.

Belpol

A főpolgármester rendezvényén diákszervezetek tagjai mondtak beszédet, és bejelentkezett az elhunyt ellenzéki orosz vezető, Alekszej Navalnij felesége is. Karácsony szerint a kormánynak nincs ajánlata Budapesten, csak hadüzenete. 

Karácsony Gergely három diákszervezettel közösen tartotta meg március 15-i rendevényét a Szabad sajtó útjánál. A tömeg lazán, a Ferenciek teréig állt, többen Magyar Péter beszédéről érkeztek át a helyszínre.

Elhangzott a Himnusz, Nagy Zsolt színész Petőfi Sándor A XIX. század költői című verset szavalta el, később diákok adtak elő egy rövid előadást, melyben az oktatást, egészségügyet érintő problémákat mutatták be, majd közösen énekeltek. 

 
 
Fotó: Sióréti Gábor

Az első beszédet Aschenbrenner Lili, Fridays For Future Magyarország tagja adta elő. „Mit jelent magyarnak lenni? Nekem magyarnak lenni az az érzés, amikor külföldről minden probléma ellenére is hazavágyom Magyarországra. Tudom, hogy bárhol vagyok, sehol nem érzem magam úgy otthon, mint itt. (...) Mindenkinek mást jelent a magyarság, de a közös múltunk, jelenünk és jövőnk összeköt minket, hiszen egy országban élünk. Ha van is, ami széthúz bennünket, az élhető jövőnk építésének kérdése nem lehet ilyen. Mi, diákszervezetek évek óta pontosan ezért dolgozunk” – fogalmazott.

Mint mondta, itt vannak ma, mert a szabadságunkért való küzdelemre emlékezni nem pártpolitikai kérdés. Az ünnepeinket, ezeknek a jelképeit nem sajátíthatja ki senki.

„Én nem szeretném többet hallani, hogy valamelyik kortársam szégyell magyarnak lenni, hiszen kormányunk döntései nem egyenlőek a nemzettel. A nemzetünket nekünk kell formálnunk, mi vagyunk a magyarok, ti vagytok a magyarok, miénk ez az ország” 

– mondta. 

 

Aschenbrenner Lili szerint a mozgalmaik célja, hogy ne kelljen létezniük. „Egy ideális társadalomban nincs szükség arra, hogy olyan alapvető dolgokért küzdjünk, mint az egyenlő esélyeket biztosító oktatás, a fenntartható jövő, a lehetőség arra, hogy beleszólhassunk a közös ügyeinkbe”. 

 
Fotó: Sióréti Gábor
 

Peraki-Boros Noel, az Egységes Diákfront tagja azt kérdezte: Miért vagyunk hát itt? „Most épp nem vernek minket a várban, ez nem lesz címlakép. Miért vagyunk hát itt? Most épp nem rúgták ki a kedvenc tanárunkat, én elhiszem, hogy ez kevesebb kattintást hoz. Itt vagyunk, mert itt élünk. Itt vagyunk, mégsem rólunk szól. Szólt-e rólunk, a mi jövőnkről egyáltalán?

Egy biztos: itt vagyunk. Azért, mert fontos, azért, hogy szóljunk. Szóljunk, mert itt élünk, de szóljunk azokért is, akik nem szólhatnak. Szólunk, mert ha nem tennénk, minek élnénk itt?”. 

Szerinte tennünk kell embertársainkért, azért, mert helyes, és azért, mert tehetünk. A közös országunkban egyenlőek vagyunk egyenlő felelősséggel. „Azt szeretnénk, hogy a mi országunk, a mi jelenünk, a mi jövőnk szóljon rólunk! A mi oktatásunk szóljon rólunk! A mi városunk szóljon rólunk!”

Mint mondta, a három szervezet hónapok óta dolgozik a „Mi Budapestünk” választási programon, amiben önkormányzati szinten megvalósítható, fiataloknak kedvező intézkedéseket követelnek. „Megfizethető kultúrát, elérhető mentális segítséget, több ingyenes sport lehetőséget akarunk a diákoknak! Tisztább levegőt és zöldebb várost! Valódi beleszólást akarunk városunk életébe, mert mi fogunk benne lakni, kérjük egy fővárosi diákönkormányzat felállítását!” Szólt a Blanketta nevű kérdőívről, mellyel azt szeretnék megtudni, hogy mire van szüksége a választópolgároknak. A kérdőívet március 23-ig lehet kitülteni a Blanketta.hu weboldalon. 

 
Fotó: Sióréti Gábor

Az utolsó diák, az ADOM Diákmozgalom tagja, Schermann Fruzsina azt mondta: nekünk, magyaroknak van egy közös megélésünk. Úgy érezzük, olyan országban élünk, ahol valahogy még nem közös ügyünk az oktatás, lakhatás vagy egészségügy. Olyanban, ahol ingerültek a családi ebédek, ahol feszültséget kelt diákként a tanároddal beszélgetni és sokszor nehéz kiállni magadért, másokért. Olyan kevés lehetőség van bármilyen módon fellépni, s amit tehetünk is, csepp a tengerben.

„Sokan gondoljuk, külföldre költözünk és magunk mögött hagyjuk szeretett hazánk megoldhatatlannak tűnő problémáit. Be kell látni, bármelyik nap elmehetnénk, egyszer lehet, el is fogunk. De amíg itt vagyunk, miért ne adnánk egy még egy esélyt? Amíg itt vagyunk, tehetünk azért, hogy ne kelljen elmennünk”.

Hozzátette, az influenszerek megmutatták, hány emberben van elégedetlenség, hány ember mozdul meg, ha baj van. Egyszeri nagy megmozdulásokra szükség van és fontosak, de csak ezzel nem lehet tartós változást elérni. Mellette összetartó közösségek mindennapi munkájára van szükség, kiknek közös kultúrmissziója a társadalom aktivizálása, a mindennapok jobbátétele.

„Mindig hallom, hogy a fiatalok a jövő. Igen, a jövő is vagyunk, de a jelen is. Ti és mi most vagyunk a jelen! Senki nem tart vissza, hogy aktívan tegyünk! Hogy ha nem tetszik valami, változtassunk rajta együtt! Hogy közössé tegyük az ügyeiket! Hogy szabadságok kis körei mentén indítsunk változást!” – mondta. 

Navalnij felesége is üzent

A diákokat Ádám Zoltán, a Corvinus vizsgabotránya miatt elbocsátott oktatója követte. Mint mondta, nagy öröm, amikor diákok előadni hívják, ők jelentik az utolsó szalmaszálat, amibe még kapaszkodni lehet. Méltatta Karácsony Gergely főpolgármestert is. 

Szerinte ott tart az ország, ahol 2006-ban az őszödi beszéd után tartott, a kormány védhetetlen öngólt lőtt a saját hálójába. Novák Katalin és Varga Judit 2023 tavaszán kegyelemben részesítette a bicskei gyermekotthon korábbi, pedofil bűncselekményért elítélt igazgatóját, és akkor még nem tudták, hogy öngőlt lőttek. Továbbra sem tudjuk, hogy miért adtak kegyelmet, de menniük kellett, miközben Orbán Viktor elhatárolta magát. A rezsim fenállása során ez volt a legsúlyosabb morális tekintélyvesztés szerinte. Már semmi nem lesz ugyanolyan, mint amilyen előtte volt. 

A helyzet azért alakult így szerinte, mert a kormány kétharmados többséggel leépítette a fékek és ellensúlyot rendszerét, a parlamenti kontrollt, a nyilvános elszámolhatóságot. Kulturálisan, világnézetileg és lelkileg is leépült a társadalom. Elhitették mindenkivel, hogy bármit megtehetnek. Szerinte ez a logika működött a Corvinuson, ahol a vizsgabotrány miatt végül neki távoznia kellett. 

Hozzátette, nagyon kevés hiteles közéleti szereplő van, aki alternatívát teremthettne. Erre a kérdésre a következő hónapok választ adhatnak. Szerinte olyanoktól érdemes várni a demokrácia újjáélesztését, akik demokraták, nem örök pártelnökök, más politikusokkal is képesek együtt dolgozni, és nem akarnak minden erőforrást magának. Dícsérte az ellenzéki vezetésű fővárosi önkormányzatot, amely körülbelül így viselkedett, és a legtöbbet tette az elmúlt években a demokrácia visszaállításáért. 

Ádám Zoltán beszéde után az egy hónapja meghalt ellenzéki orosz vezető, Alekszej Navalnij felesége, Julia Navalnaja is üzent: mint mondta, Vlagyimir Putyin orosz elnöke szövetségese Orbán Viktor, és azért mert háborútt indítani Ukrajna ellen, mert tudta, számíthat az EU-tag Orbánra. Hozzátette, szomorúan látja, hogy Oroszországhoz hasonló események zajlanak Európában, így Magyarországon is.

De hangsúlyozta, Putyin nem egyenlő Oroszországgal és Orbán sem egyenlő Magyarországgal. 

Támogatásáról biztosította azokat, akik az országukért harcolnak. „Legyetek bátrak!” – mondta. 

 
Fotó: Sióréti Gábor
 

Karácsony: Orbán Putyinnak is kegyelmet adna

„Jó estét bátor magyarok” – köszöntette Karácsony Gergely, Budapest főpolgármetere. Mint mondta, Navalnijt mindenhol tisztelték, aki a jog és az igazság eszközével küzdött, tudta hogy ha hazamegy, börtön és halál vár rá. A kormánypárti képviselők nem álltak föl, amikor az Országgyűlésben egy percben emlékeztek meg róla, emlékeztett. 

Karácsony szerint azok, akik ma Putyint választják Navalnij helyett, akármekkora kokárdát is tűznek magukra, azok nem a magyar szabadságért harcolnak. Sajátjukért küzdenek, hogy azt tehessenek velünk, amit csak akarnak. Hozzátette, Magyarország nem Oroszország még, de minden percben közeledik hozzá. Tégláról téglára épül a zsarnokság, csúszik ki a kontroll a saját életünk felett. Itt az ideje, hogy összeszedjük a bátorságunkat, és elkezdjük visszafoglalnunk a hazánkat. „A mondás is tartja: gyáva népnek nincs hazája”. 

Mint mondta, tisztelet Ádám Zoltánnak, aki nem hagyta, hogy a milliárdos gyerekére más szabályok vonatkozzanak. Tisztelet a diákmozgalmaknak. Tisztelet azoknak a bántalmazott bicskei gyermekotthon lakónak, akik felmertek szólalni. Tíz évvel ezelőtt senki nem hallgatott rájuk, de később az elfojtott igazság olyan erővel tört fel, hogy beleremegett a rendszer. 

„Magyarország ma már nem köztársaság, abból látszik, hogy olyan elnöke lehetett, aki kegyelmet adott egy pedofil bűnsegédnek. Ez nem a rendszer hibája, ez a rendszer maga” 

– mondta Karácsony Gergely. 

A figyelmet, kegyelmet saját maguknak osztogatják: hány oligarcha kapott már kegyelmet. Hányszor kapott kegyelmet a „vejedelem?”, kérdezte, utalva ezzel Tiborcz Istvánra, Orbán Viktor vejére. Szerinte Putyin is kegyelmet kapna, ha a miniszterelnökön múlna. A rendszer recseg és ropog és egyszer vége lesz, azt nem tudja mikor, de azt látja, hogy a magyarok fellázadtak. Egyre több ember szedte össze a bátorságát, hogy visszafoglalja a saját hazáját. 

Karácsony szerint ma az állam köztársaság helyett részvénytársaság. Benyúl oda, ahol semmi dolga, és kivonul onnan, ahol lenne. De a köztársaság nem veszett el, ott van a diákmozgalmakban, a szakszervezetekben, a civil szervezetekben, a környezetvédőkben. „Nem várnak a messiásra, hanem megteszik, amit kell”. A sok öntudatos polgár lélekben a köztársaság polgárai. 

A köztársaság ott van a szabad önkormányzatokban. Négy évvel ezelőtt sokan úgy döntöttek, hogy visszaszerzik a településeket a hatalomtól. Ma Budapesten nem az ellenzéken van hatalmon, hanem a budapestiek vannak hatalmon, mert Budapest köztársaság. „A nemzet fővárosának lenni felelősség, Budapest 125 éve tudatában van ennek a felelősségnek”. 

Egyre többen vagyunk elégedetlenek a kormánnyal, de sokan az ellenzékkel is elégedetlenek. Ő is többet várt. A három hónap múlva lévő választás nem a pártokról szól, hanem a helyi közösségekről, hogy lesz-e még menedéke a köztársaságnak. A kormánynak semmilyen ajánlata nincs Budapesten, csak hadüzenete. 

Emlékeztetett, a Fidesz jelöltje, Szentkirályi Alexandra volt az, aki kitüntette a bicskei gyermekotthon pedofil vezetőjét. 

Karácsony azt vállalja, hogy életigenlő politikának rendelnek alá. Olyan város építenek, ami mindannyiunk közös otthona lehet, ezért június 9-én mindenkinek el kell menni szavazni. Ha pedig így lesz, márpedig szerinte így lesz, akkor Budapest marad a köztársaság hazája. „Éljen a szabadság, éljen a haza, éljen a köztársaság, éljen Budapest” – zárta sorait. 

 
Fotó: Sióréti Gábor

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk