Egy vadász kilőhette a Magyarországra érkezett svájci farkast

  • narancs.hu
  • 2023. április 12.

Bűn

A Borsod megyei lap úgy tudja, Hidasnémeti környékén lőhették ki az állatot. A farkas lelövéséért börtön is járhat. 

A Borsod megyei online lap, a Boon.hu úgy tudja, hogy Hidasnémeti környékén egy vadász kilőhette az M237-es számú, svájci jeladós farkast Hidasnémeti környékén.

A lap úgy tudja, hogy az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda is vizsgálódik, de a rendőrség egyelőre sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta az információt. 

Mint arról korábban beszámoltunk, az M237-es számon nyilvántartott, jeladós szürke farkas Svájc Surselva régiójából indult el, valahol a Fertő tótól délre lépte át a magyar határt februárban. Március közepén a dél-budai agglomerációban kóborolt, majd a Dunát átúszva, a Naszály hegy mellett haladva folytatta útját, és a Bükki Nemzeti Park területére ért, áprilisban pedig az Aggteleki Nemzeti Park területére

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága akkor arra figyelmeztetett, hogy a szürke farkas fokozottan védett faj, egyedeinek engedély nélküli elejtése – beleértve a lelövést vagy más módon történő elpusztítást – károsítása, zavarása bűncselekmény, amely három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő

A Gruppe Wolf Schweiz március végén már azzal osztotta meg a farkas vándorútját, hogy ez a leghosszabb ismert út, amit farkas megtett. 

M237 2021-ben született, 2022 márciusában kapott GPS-jeladót, majd 2022 júniusában kezdett vándorolni. Idén március 22-ig 1927 kilométert tett meg, légvonalban 829 kilométert, amivel igazoltan a legmesszebbre vándorolt farkas lett még úgy is, hogy a fiatal hím farkasok körében megszokott, hogy elhagyják a falkájukat, közvetlenül azelőtt, hogy elérnék az ivarérett kort, és saját területet keresnek. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.