Már nyolc gyermek bántalmazása miatt nyomoznak a dunavecsei iskolában - az igazgatót nevezték meg bántalmazóként

Bűn

Az intézmény újra kinevezett vezetőjével szemben nem rendült meg az iskola felügyeletét ellátó Kiskörősi Tankerületi Központ bizalma. Majd akkor fog, ha meggyanúsítja a rendőrség. Ez nem nyugtatja meg a bántalmazásról beszámoló gyerekeket; van köztük, aki a tanévkezdésre nem mert visszatérni az iskolába.

Információink szerint az elmúlt hetekben háromról nyolcra növekedett azon gyerekek száma, akiknek a sérelmére elkövetett bántalmazás miatt nyomoz a kecskeméti rendőrség a Dunavecsén működő Duna Menti Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Általános Iskola, Szakiskola és Kollégiumban (EGYMI).

A fizikai és lelki bántalmazásokat értelmileg akadályozott 7-16 éves gyermekek ellen követték el, amiről egymástól független vallomásokból értesültek a rendőrök. Az eddigi meghallgatások során pedagógusok, a gyerekek szülői, nevelőszülői, gyámjai számoltak be sorozatosan alkalmazott fizikai erőszakról. Több gyereket is meghallgatott már a rendőrség, a tanúk valamennyien az intézmény vezetőjét nevezték meg elkövetőként. Úgy tudjuk, van olyan bántalmazott gyermek, aki az elszenvedett erőszak miatt nem mer az iskolába járni.

A dunavecsei EGYMI-ben öt éve váltottak vezetőt, akkor az ott már hosszú ideje dolgozó L. M.-et nevezték ki az intézmény élére. Kinevezését augusztus közepén további öt évre támogatta a kiskőrösi tankerület függetlenül a júniusban indult nyomozástól. Az iskola igazgatójával szemben a területileg illetékes gyermekvédelmi szakszolgálat munkatársa, az egyik bántalmazott gyermek gyámja tett feljelentést. A kunszentmiklósi rendőrkapitányság kiskorú veszélyeztetés gyanújával rendelt el nyomozást, a tanúkihallgatások és a beszerzett iratok alapján a nyomozást a kecskeméti rendőrkapitányság hatáskörébe utalták. A bűncselekmény gyanúja kiskorú veszélyeztetéséről átminősült közfeladatot ellátó személy eljárásában elkövetett bántalmazás bűntettére.

Ismét megkérdeztük a tankerületet, nem tartanák-e indokoltnak a vezető felfüggesztését, az intézményben vizsgálat lefolytatását; válaszukból következően nem tervezik egyik lépést sem megtenni. Intézkedni akkor fognak, ha meggyanúsítják az igazgatót. A tankerület azt közölte, az iskola vezetőjének megbízása 2029. augusztus 15-ig tart, munkája folytatásával mind a fenntartó, mind pedig a nevelőtestület egyetértett. „Az ügyben rendőrségi eljárás van folyamatban, úgy tudjuk, hogy az ügyben bűncselekménnyel megalapozottan gyanúsítható személy nincs. Amennyiben ez megtörténik, a Tankerületi Központ a hatályos jogszabályok alapján fog eljárni és megteszi a szükséges intézkedéseket.”

Megkérdeztük L. M.-et a nyomozásról, illetve arról, megfelelő pedagógiai módszernek tartja-e a fizikai bántalmazást, a gyerekek ütlegelését, falhoz szorítását, térdepeltetését. Az intézményvezető rövid válaszában azt közölte, nyilatkozattételre nem rendelkezik fenntartói engedéllyel, bosszúhadjárat részének tekinti az ügyet„Az ellenem folyó eljárás egy jelenleg is nálunk dolgozó kollégám bosszúhadjáratának az eredménye.” Információink szerint a bántalmazott gyermekek köre szélesebb nyolc főnél,

várható, hogy a nyomozás során újabb sértettek, illetve felnőtt képviselőik fognak jelentkezni.

A tanúk beszámolói szerint a bántalmazásokra nem csak az előző tanévben került sor, hanem korábban is. Mint megírtuk, az iskola egyik korábban végzett 17 éves diákja is tett feljelentést, szintén fizikai, lelki bántalmazásról számolt be. Állítása szerint az intézményvezetőtől több alkalommal – egyszer az osztálytársai szeme láttára – szenvedte el ezeket.

A gyámhivatal, a nevelőszülők mellett egy apuka is feljelentette bántalmazás miatt L. M.-et. Több alkalommal tapasztalta a tanévben, hogy gyermeke kisírt szemekkel jött ki az iskola épületéből. A kisfiú ilyenkor arról beszélt, hogy az igazgató felvitte az irodájába és megverte. A gyerek elmondása szerint ilyen többször is történt. A szülő a feljelentésében azt is előadta, hogy az igazgató tagadja a történteket. A sorozatos bántalmazás nyomairól ugyanakkor több fotót készített, amelyek fizikai erőszak jeleit mutatják, A kisfiú derekán, térdén, lábszárán, combján bevérzések, lilás-sárgás véraláfutások keletkeztek. Ezeket szintén a nyomozati anyaghoz csatolták.

A Narancs.hu szombaton közölt egy L. M.-mel kapcsolatos másik információt: az értelmileg akadályozott diákokkal foglalkozó iskola vezetője Bese Gergőnek köszönhetően lett a helyi katolikusok világi elnöke és szervezte a dunavecsei katolikus bált. A nyilvánosság előtt az LMBTQ-mozgalom ellen többször megnyilvánuló, a miniszterelnök irodáját és a Karmelitát felszentelő Beséről a Válasz Online pénteken írta meg, hogy a legfelsőbb kormányzati köröket is megjárta egy akta, ami szerint a dunavecsei plébános melegpartikon vehetett részt, illetve tartós intim kapcsolatot ápolt más férfiakkal. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk