Hazaengedték a svájcifarkas-ügy két gyanúsítottját

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 13.

Bűn

A szabolcsi vadászok nem hagyhatják el lakóhelyüket, a nyomozás tovább folyik.

Már nincsenek előzetes letartóztatásban, hazamehettek, de nem hagyhatják el lakóhelyüket a jeladós svájci farkas lelövésével gyanúsított vadászok. 

A 24.hu kérdésére a Borsod Vármegyei Főügyészség szóvivője, Barkó Tamás azt mondta, a két gyanúsított bűnügyi felügyelet alatt áll. Az üggyel kapcsolatban nem adhat ki több információt, tekintettel a nyomozás érdekeire.

Az M237-es számú jeladóval ellátott ragadozó Svájcból indulva nagy utat tett meg, folyókon, forgalmas utakon kelt át, eljutott Magyarországra is, ahol azonban tavaly áprilisban ugyanúgy járt, mint 2021-ben a szintén jeladós, és ugyanígy fél Európa természetvédői által nyomon követett barátkeselyű: puskás emberek agyonlőtték.

Amikor a farkas nyomkövetője nem adott több jelet, a rendőrség nyomozást indított természetkárosítás bűntettének gyanújával. A tanúkutatás, bizonyítékgyűjtés eredményeképp eljutottak két szabolcsi vadászhoz, akiket a TEK tavaly augusztus elején őrizetbe vett. 

 

Mindkét férfi megtagadta a vallomást, panaszt tettek a gyanúsítás ellen, ezt az ügyészség elutasította. Arról is lehetett olvasni, egyikük kilencéves kisfia lőhette le a fokozottan védett, 250 ezer forint eszmei értékű állatot. A gyanú szerint az eset Hidasnémeti külterületén történt. A farkas tetemét a Hernádba dobták. Arról, hogy előkerült-e a tetem vagy a jeladó, nem lehet olvasni a közleményekben, valami oka mégis volt annak, hogy épp ezeket az embereket gyanúsítják a farkas lelövésével.

A két férfival szemben természetkárosítás, lőfegyverrel vagy lőszerrel való visszaélés és más bűncselekmények miatt indult eljárás.

 

A 24.hu tudni szerette volna, hogy a bűnügyi felügyelet alatt álló vadászoknak

kell-e nyomkövetőt viselniük,

de erre nem adott választ az ügyészség. 

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk