Egotrip

Sajó László: Öt és feles

Borra sör

Egotrip

Három éve készülnek erre az útra, a járvány… Most (május 13., péntek) végre! Tamás már a Nyugatiban, Árpinál a jegyek (6 €/fő), jön, indulhatunk.

A vonat átrobog Kürtön (ide mennek), Köbölkúton – nosztalgiáznak; amikor focizni jöttek, itt mindig megálltak egy borovicskasörre, a sofőr legnagyobb örömére, aki szlovák kokakólát, kofolát kapott. A peronon (ahol hajdanán az első és az utolsó sör ropogó – K. Dezső most is hallja – papírpohárból) nincs büfé, különben is, ma bornap. Az előcsarnokban Dénes és Tibor, a mindig mosolygó ügyvéd úr és a (hiába) csábító resti.

Újvárról kifelé lépésben a péntek délutáni csúcsban, Kürtön (Strekov) a templom előtt érdeklődnek, a szőlőhegyre? (Ahol 5 pincesoron 180 pince.) Jó (és szép) helyen járnak, füves, keskeny dűlőúton fel, Józsi és öccse, Laci, Öcsi, ölelések, pálinka, pogácsa. Nyári meleg – inkább bent, tiszta, fehér falak között, nyers gerendák és kereszt alatt fogyasztják az uzsonnát: csülök, torma, horčica (a mustárok királya), savanyúságok. Persze bor, Józsi egy kancsóval hoz fel a pincéből, el is fogy, K. Dezső szomjas és illetlen vendég, még egy kis bor?, Józsi mosolyog, lesz, Dezsőkém, sok, és lemennek a pincébe (kicsi, de sok hordó és jó ember…), borkóstolás, Józsi néhány szóval jellemzi a borokat, de érzitek ti azt, és ki nem mondaná, megillatoljuk – mert bár illata van (szaga a szarnak van doktor úr, a bornak illata van!), de igenis megszagoljuk. K. Dezső is, ízlelé, keresi a sznobok látta templomablakot. A kóstolt borok, ebben a sorrendben: Rajnai Rizling 2021 (K. Dezső már megtanulta, a borok neve Nagybetűvel írandó), Sauvignon Blanc 2021, Chardonnay 2021, Devin 2021, Cabernet Sauvignon Rozé 2021, Dunaj 2020, Cabernet Sauvignon 2019, Alibernet 2018. És ezek után föl a melegre… Rendes présházaknál mindig van fönt egy dikó, szófa, kerevet, itt kis kanapé, de nem dőlnek le, nézik a hegyek karéját –  Pilis, Gerecse (a tévétoronnyal); látszik, most nem, az esztergomi bazilika.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk