Egotrip

Sajó László: Öt és feles

Borra sör

Egotrip

Három éve készülnek erre az útra, a járvány… Most (május 13., péntek) végre! Tamás már a Nyugatiban, Árpinál a jegyek (6 €/fő), jön, indulhatunk.

A vonat átrobog Kürtön (ide mennek), Köbölkúton – nosztalgiáznak; amikor focizni jöttek, itt mindig megálltak egy borovicskasörre, a sofőr legnagyobb örömére, aki szlovák kokakólát, kofolát kapott. A peronon (ahol hajdanán az első és az utolsó sör ropogó – K. Dezső most is hallja – papírpohárból) nincs büfé, különben is, ma bornap. Az előcsarnokban Dénes és Tibor, a mindig mosolygó ügyvéd úr és a (hiába) csábító resti.

Újvárról kifelé lépésben a péntek délutáni csúcsban, Kürtön (Strekov) a templom előtt érdeklődnek, a szőlőhegyre? (Ahol 5 pincesoron 180 pince.) Jó (és szép) helyen járnak, füves, keskeny dűlőúton fel, Józsi és öccse, Laci, Öcsi, ölelések, pálinka, pogácsa. Nyári meleg – inkább bent, tiszta, fehér falak között, nyers gerendák és kereszt alatt fogyasztják az uzsonnát: csülök, torma, horčica (a mustárok királya), savanyúságok. Persze bor, Józsi egy kancsóval hoz fel a pincéből, el is fogy, K. Dezső szomjas és illetlen vendég, még egy kis bor?, Józsi mosolyog, lesz, Dezsőkém, sok, és lemennek a pincébe (kicsi, de sok hordó és jó ember…), borkóstolás, Józsi néhány szóval jellemzi a borokat, de érzitek ti azt, és ki nem mondaná, megillatoljuk – mert bár illata van (szaga a szarnak van doktor úr, a bornak illata van!), de igenis megszagoljuk. K. Dezső is, ízlelé, keresi a sznobok látta templomablakot. A kóstolt borok, ebben a sorrendben: Rajnai Rizling 2021 (K. Dezső már megtanulta, a borok neve Nagybetűvel írandó), Sauvignon Blanc 2021, Chardonnay 2021, Devin 2021, Cabernet Sauvignon Rozé 2021, Dunaj 2020, Cabernet Sauvignon 2019, Alibernet 2018. És ezek után föl a melegre… Rendes présházaknál mindig van fönt egy dikó, szófa, kerevet, itt kis kanapé, de nem dőlnek le, nézik a hegyek karéját –  Pilis, Gerecse (a tévétoronnyal); látszik, most nem, az esztergomi bazilika.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.