Seres László: Dekóder

  • 1998. szeptember 24.

Egotrip

Ahogy egyre több az ősz hajszálam, egyre kevésbé érdekel: S. Lajos üzleti élete, P. Béla nyolc napon túl gyógyuló világnézete, az ÁSZ-jelentés szerint jogtalan Fidesz-MDF-székházjuttatás, az FTC kisgazdásítása, de még az is, hogy a fél Fidesz-frakció megtapsolja ifj. H. Lóránt nemzetiszocialista virtuális püspököt. Nézzük azt, ami konkrét, tehát zsebre megy.

Ahogy egyre több az ősz hajszálam, egyre kevésbé érdekel: S. Lajos üzleti élete, P. Béla nyolc napon túl gyógyuló világnézete, az ÁSZ-jelentés szerint jogtalan Fidesz-MDF-székházjuttatás, az FTC kisgazdásítása, de még az is, hogy a fél Fidesz-frakció megtapsolja ifj. H. Lóránt nemzetiszocialista virtuális püspököt. Nézzük azt, ami konkrét, tehát zsebre megy.

Nem lesz 20 százalékos nyugdíjemelés, csak 13, mert kell a pénz másra. Hogy mindenkinek jó legyen államilag, mert ez a cél.

H. Péter, a Magyar Családi Örökség vagy valami hasonló nevű minisztérium vezetője egy kistarcsai alapítványi ház-/hazaépítés munkálatai között azt mondta: a kormány "családtámogató stratégiája" szerint "a családok minden tagját előnyben kell részesíteni valamilyen formában". Mindenkinek jut tehát valami szép és jó, lesz fiatalok kedvezményes lakáshoz juttatása áfa-visszaigényléssel (ez régi fideszes technika, a legsikeresebb áfa-visszaigénylők APEH-elnökök lehetnek), lesz gyerekek utáni adókedvezmény, lesz alanyi jogon gyes, gyed, családi pótlék, tandíj máris nincs, és idesorolta a főcsaládvédő a mérsékeltebb verziójú nyugdíjemelést is, gondolom, örüljenek-hogy-kapnak alapon. Mindenki megvolt? Neked is jó volt, édesem? Nem teljesen.

Itt van még az, amit O. Viktor, a Magyar Köztársaság miniszterelnöke ígért be a pápának: a hitoktatás állami finanszírozása. Ez eddig ugye nem lett így, explicite kimondva. És mivel P. Zoltán oktatási miniszter úgy látta, a világot eddig mindig csak megváltoztatták, ahelyett hogy helyesen interpretálnák, közölte, nem állam és egyház szétválasztásáról kéne már beszélni, hanem "együttműködéséről". Semmi gond, fiúk, a pénzt hívjátok csak le a folyószámlámról, Istent én úgy segéljem. Amim van, mind a tiétek, nem kívánok a polgári fejlődés kerékkötőjeként bevonulni a történelembe. Ha már én fizetem, oké, nevezzük együttműködésnek, mindenkit meghívok egy iskolai imára. Visa-kártyát elfogadtok?

A szociális állam lidércnyomásával szemben a Télapó óriási előnye, hogy nem létezik. A Télapó mögött álló szülők költségvetése áttekinthető, ígéreteik nem igényelnek forrásátcsoportosítást, pluszjuttatásról van szó, amelyet nem ideologizálnak jótéteménnyé. Ha azonban a végrehajtó hatalom elkezd aktív társadalompolitikát, "családtámogató stratégiát" csinálni, létrejön a szociális állam nevű kollektivista rémálom, amely a köz nevében akar jót tenni mindenkinek. A szociális állam mély erkölcstelensége nem feltűnő ott, ahol van rá pénz (pl. Svédországban), de ahol kiderül, hogy mondjuk a nyugdíjasoktól kell elvenni a többi generációnak járó sok tíz milliárdot (pl. Magyarországon), ott talán jobb nem hirdetni a "mindenki jól jár" elvet.

Egyszer ugye már éltünk olyan viszonyok között, ahol megígérték, hogy eljön A Nap, Amikor Mindenki Jól Jár. Ez volt a szocializmus. Ha valaki nem követte volna a híreket: nem vált be. Utoljára a szocializmustól nem túl távol álló H. Gyula miniszterelnök próbált meg lakossági fórumok keretében mindenkivel jót tenni, de ő legalább csak nyugdíjasokat reptetett ingyen Hawaiira, egyébként visszafogta magát és kormányát, sőt pont erre a visszafogásra alapozva mondhat most nagyokat az, akinek ez polgári létszükséglete.

S. István, a Miniszterelnöki Hivatalt irányító politológus mondta most a Fidesz-fiúkról a Bibó szakkollégium 15. évfordulóján: "Minthogyha e generáció meghatározó tagjai újra akarnák írni a játékszabályokat (...). Nem hajlandók azokat a tradíciókat, szokásjogokat elfogadni, amelyek eddig szabályozták az életet." Nosza. Erre várunk negyven éve.

Figyelmébe ajánljuk