egotrip

Vajda Gergely: Zene hetilapra

Egotrip

P. D. Q. Bach

2024. január 16-án, New York állambeli bearsville-i otthonában, 88 éves korában elhunyt Peter Schickele. A hírneves Juilliard School of Music egykori zeneszerzés-hallgatója egy 1965-ös hangversenyén keltette először életre P. D. Q. (pídíkjú) Bach figuráját – Johann Sebastian Bach legfiatalabb és legfurább gyermekét –, aki a valóságban természetesen nem, csakis a színpadon, kitalálója komikus alteregójaként létezett. P. D. Q. Bach szerzeményei 1990 és 1993 között négy egymást követő alkalommal nyertek Grammy-díjat, és hosszú évekig a Schickele vezette zenei szórakoztató-edukációs rádióprogramok is nagy népszerűségnek örvendtek az Egyesült Államokban. Figaro megszöktetése; Kutya kantáta: „Vau auf!”; Iphigenia Brooklynban; Eine Kleine Nichtmusik; Fanfár egy vesztett ügyért; Az utolsó tangó Bayreuth-ban; Dzsingisz kán kegyelme – és még hosszan listázhatnánk a műcímeket, Schickele több mint száz eredeti kompozíciót jegyez. Majd’ mindegyikük nem csak címében, de hangzó alakjában is humoros. Komponistájuk mesterien navigál a bántóan direkt poénoktól az egészen finom utalásokig, miközben virtuózan megírt hangjaiból a klasszikus zene iránti korlátlan szeretet, mondanám szerelem árad. A „a ma Haydnja” (a The New Yorker magazin nevezte így, az eredeti a latter-day Haydnnak más jelentése is van, erről később), avagy „az az amerikai zeneszerző, akinek a neve mindenkit megmosolyogtat” persze nem a semmiből jött. A jól zongorázó, multiinstrumentalista, eredetileg egyébként fagottos szerző sokat köszönhetett Victor Borgénak.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!