Egotrip

Vajda Mihály: A barangoló Szókratész

Szókratész az őserdőben

Egotrip

Drága Szókratészem, régóta nem hallottam rólad, igaz, te se rólam. De maradjunk most nálad. Sejtésem szerint Dél-Amerikában vagy.

Utolsó észak-amerikai soraidban mintha arról értekeztél volna – értekeztél? mióta Amerikában vagy, olyan szófukar lettél, de hát én ebbe beletörődtem, majd mesélsz az erkélyemen, ha egyáltalában hazajössz Európába –, hogy New Yorkból egyenesen valahová Dél-Amerikába utazol. Szóval Dél-Amerika. Nem sokat tudok róla; te majd kitanítasz. Brazíliában állítólag még őserdők is vannak „civilizálatlan” indiánokkal, akik kannibálok. Ahogy ismerlek, te igyekeztél őket is felfedezni. S erre gondolván, eszembe jutott, hogy mi lenne, ha téged ezek a kannibálok megfőznének és megennének. Mármint, hogy erre törekednének. Mert szerintem a görög istenek hatalma Brazíliáig is kiterjed, s én ezt empirikus tapasztalatokra építve gondolom. Ugyanis Európában is lehetőségük lett volna egyeseknek téged elveszejteni akarni, s ha ez nem történt meg, akkor csak azért lehetett így, mert a te isteneid téged egy rendes, jogszerű kivégzés céljából óvnak meg hetven éved jó egészségében; így hát a brazíliai őserdők bennszülötteitől is valamiképp távol tartanak – már ha tényleg vannak még ilyen kannibál bennszülöttek. Szóval érzésem szerint megvagy, és jól érzed magad.

Én ezalatt öregszem. Nem mondhatnám, hogy engem nem óvnak az isteneim, hiszen már 88 évet megértem, de mi ez a te éveid számához képest, amit már egy fa is megirigyelhetne. Igaz, a szervezeted és a szellemed csak 70 éves. Apropó, szellemed: a minap előszedtem a polcomról két rólad szóló könyvet, kollégáim írták, ezért kicsit ódzkodom is tőlük, de azért legközelebbre már talán elolvasom őket, és akkor beszélgethetünk arról is, amiket az athéni agorán műveltél. Pontosabban, hogy kiváló, talán legkiválóbb tanítványod, Platón szerint az időben miket gondoltál; hogy a későbbiekben mit adott a szádba, az kevésbé érdekel, egyrészt mert azt ő találta ki, ebben biztos vagyok (mondd meg, ha nem így van!), másrészt mert a filozófiának szerintem nem kell a világot magyaráznia, még kevésbé a maga agyrémei szerint átalakítania – úgysem tudja. Még azt sem tudjuk, hogy a fenébe létezik ez a világ; a filozófia csak kérdezzen és kérdezzen. Na, majd ezt is megbeszéljük. Most azonban hagylak békében, s a magam tapasztalatairól írok neked egyet s mást.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk