Eltévedt 27 folyamidelfin Pakisztánban

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. január 12.

Élet + Mód

A hatóságok nagy erőkkel keresik a majdnem teljesen vak állatokat. 

Nagyszabású keresőakciót indítottak a pakisztáni hatóságok, hogy megmentsenek 27 indusi folyamidelfint, amelyek élelem keresése közben messzire elkóboroltak a szokásos élőhelyüktől.

A kihalás fenyegette, csaknem teljesen vak fajhoz tartozó emlősök 70 kilométerre távolodtak el az Indus-folyótól, és az ország déli részén, Szindh tartományban húzódó Dadu-csatornában rekedtek.

Egy 250 mentőből és 20 búvárból álló csapat keresi a csatornában a delfineket, eddig hármat sikerült kimenteni közülük - közölte Adnan Hamid, a tartományi vadvédelmi hatóság szóvivője.

Létesült egy 24 órán át hívható forróvonal is, amelyen a helyi lakosok bejelenthetik, ha eltévedt delfinre bukkannak.

A kizárólag az Indusban honos édesvízi delfinek csaknem teljesen vakok, de az éleslátásnak amúgy sem vennék sok hasznát a zavaros vízű folyamban. A vadvédelmi hatóság 1800-ra becsüli a vadon élő indusi folyamidelfinek számát, ami a faj megmentésére tett erőfeszítések eredményeként állítólag újra növekvőben van.

A populáció négyötöde a Sukkur és Gubbu duzzasztógátak közti 170 kilométeres folyószakaszon él.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk