Zacher: Alkoholistáknak tilos a száraz november!

  • narancs.hu
  • 2023. november 5.

Élet + Mód

A toxikológus azon tűnődik, van-e értelme belevágni ebbe a kihívásba.

Vajon van értelme a százaz novembernek? – teszi fel a Facebookra feltöltött videója címében Zacher Gábor.

A két és fél perces kisbeszédben a toxikológus figyelmeztet, hogy kilencszázezer honfitársunk számára kész életveszély lenne csatlakozni ehhez a minden évben visszatérő kihíváshoz. Ez a figyelmeztetés az „rma”-knak, vagyis a rendes magyar alkoholistáknak szól. Ha ők egyik napról a másikra abbahagyják az ivást, 4-6 óra múlva izzadnak, izgatottság lesz úrrá rajtuk, szaporábbá válik a pulzusuk, és másfél-két nap múlva delirium tremens lép föl náluk, klasszikus alkoholmegvonási tünetegyüttes, amiben az érintettek 3-5 százaléka bele is halhat.

A szociális ivóknak is érdemes elgondolkodniuk, hogy „beleugorjanak-e” ebbe – így Zacher. Hiszen aki a harmadik napon érez késztetést arra, hogy igyon valamit, annak talán érdemes megfontolnia, hogy ha nem is alkoholbeteg még, de már ott áll az előszobájában. Akinek meg csak valamikor huszadika körül jut eszébe, hogy hoppá, ebben a hónapban még nem ivott semmit, annak egyáltalán nincs problémája az alkohollal.

Szóval bárki is vág bele, nagyon gondolja meg, hogy rászánja-e magát. Zacher arra is figyelmeztet, hogy a száraz november után jön a nedves december: a céges évzáró bulik, a karácsony ideje, majd a szilveszter, és azután január, ami adott esetben, ha nem sikerül mértéket tartani, megint a fogadkozások időszaka lehet. 

 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk