Kálmán C. György

Az MTVA (jogi) lelke

  • Kálmán C. György
  • 2011. december 19.

Első változat

Felhívom a figyelmét azoknak, akik eddig azt hitték, hogy holmi vállalati sajtóközleményeket nem érdemes olvasni, ennél érdekesebb, szebb, lélekemelőbb olvasmányok is vannak, hogy vizsgálják felül merev álláspontjukat, mert tanulságos és elemzésre méltó írásokat (ha más erényük nem volna is) például az MTVA honlapján érdemes tanulmányozni.

Itt van rögtön a vasárnap délután fél háromra datált közlemény; ebben az MTVA két internetes orgánumtól is helyreigazítást követel, egyúttal alapvető jogi ismereteinket gazdagítja - sőt alakítja át - , felülmúlhatatlan eleganciával. Az első helyreigazítási kérelemből kiderül: ha valamiben kételkedsz, kedves olvasó, azzal jogot sértesz. Ha eddig nem tudtad volna. Ne kételkedjél, ha szabad kérnem, mert lesz kapsz. Tudniillik

 

a tudósítás a közmédia egyes felsővezetőinek felmentéséről tárgyszerű és korrekt volt. Annak kétségbevonását a sajtószabadság megsértésének tartjuk.

 

Ha tehát (okkal vagy ok nélkül) figyelmeztetek valakit arra, hogy helytelenül viselkedik, hogy szabálysértést vagy bűncselekményt követ el, pláne ha ezt kifogásolom, ellenzem, tette helyességét kétségbe vonom - akkor (a tett megítélésétől függetlenül) én vagyok a bűnös (de legalábbis: én is bűnös vagyok). Aki a magas közmédiumok bármelyikének bármilyen cselekedetét bírálni merészeli, az a közmédiumok ellen dolgozik, ergo sajtószabadságsértő gazfickó, dutyiba vele. Így mondja ezt a sajtószabadság felkent bajnoka, maga az MTVA.

 

Viszont a közmédiumok végtelenül kegyesek is egyben, és hallatlan jóindulattal és megbocsátással néznek el bizonyos törvénysértő cselekedeteket, pusztán mert ádventi hangulatban rájuk jön a humanizmus. Egy másik orgánum ugyanis

 

hamisan állította, hogy a közmédia rendőri intézkedést kért volna a közmédia Kunigunda utcai bázisa előtt jogellenesen éhségsztrájkolókkal szemben.

 

Az éhségsztrájkolók immár kilencedik napja ott vannak, de az MTVA olyan baromi rendes, hogy bár tudván tudja, hogy ez „jogellenes”, eddig nem tett lépéseket. Csak mert olyanja van, jófejségből. Ugyanakkor lazán beszúrja a helyreigazítást követelő közleménybe, hogy lássuk: azért tudja, amit tud. Jogellenes, na. Most – még  - nem csinál ebből ügyet, de majd alkalomadtán előveszi. Összekacsint velünk – hát, mi tagadás, ő maga is kicsikét bűnpártoló, jogellenes cselekedetet tűr el saját felségterületén.

 

Érdekes lelke van az MTVA-nak, senki ne húzzon ujjat vele.

Figyelmébe ajánljuk