Orbán Balázs szerint „dezinformációs kampány” folyik ellene

  • narancs.hu
  • 2024. október 7.

Fekete Lyuk

Nyilván a békepártisága miatt támadják a kommunikációs zsenit.

„Az elmúlt két és fél évben minden nap mindent megtesznek annak érdekében, hogy a békepárti álláspontot delegitimálják. Amivel engem vádolnak, az csak a magyar nyilvánosságnak újdonság, nemzetközi szinten háborúpárti erők ugyanezeket a dolgokat vágják a fejünkhöz. Egy tanulság adódik: nagyon nehéz lesz a következő másfél év, mert rengeteg ilyen dezinformációs kampánnyal fogunk találkozni” – mondta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Bayer Show vendégeként. Természetesen arról a kijelentéséről volt szó, amikor a Mandiner egy podcastjában azt mondta, hogy „pont ‘56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált két és fél évvel ezelőtt”.

A mondatokat nem volt nehéz úgy értelmezni, hogy Orbán Balázs odaadná az országot az oroszoknak, ha támadnának. De a kormánybarát HírTV-n egészen más felvezetést kapott a történet. Bayer Zsolt a Kövér László 2002-es köteles beszédét övező botrányhoz hasonlította az esetet, amikor a jelenlegi házelnök azt találta mondani egy Fidesz-gyűlésen, hogy a párttal nem szimpatizálók „azok menjenek le az alagsorba, és a szögre, vagy ha találnak jó gerendát, akkor arra kössék fel magukat”. Bayer szerint a politikai ellenfeleik rossz szándékból fordították ellenük az ártalmatlan mondatokat.

Orbán Balázs arról beszélt, hogy nem akar tovább foglalkozni az üggyel, mert szerinte ennél fontosabb, amit a kormány az orosz-ukrán háborúról gondol. És amúgy is nyilvánvaló, hogy a személye elleni támadásokat a békepárti álláspont miatt kapja.

Orbán Balázs nyilatkozatából hatalmas botrány lett, az ellenzéki politikusok lemondásra szólították fel „not related” Orbánt, Magyar Péter így rontott neki: „Te nem tanultad a Nemzeti Dalt?” – szólította meg Orbán Balázst. – „Vagy elfelejtetted azt a versszakot, hogy »Sehonnai bitang ember, / Ki hogy, ha kell, halni nem mer, / Kinek drágább rongy élete, / Mint a haza becsülete«?” Ungváry Krisztián történész szerint minősített eset a kijelentés: „Orbán Balázst már tényleg csak egy pici lépés választja el attól, hogy ezt a bűncselekményt, pontosabban a hűtlenség minősített esetét elkövesse. Nevezetesen az, hogy ezt az ötletét közvetlenül az Oroszországi Föderáció valamelyik diplomatájával ossza meg. Minősített esetről van szó, hiszen a cselekmény jogszerűen gyakorolt állami szolgálatával visszaélve történik.” Így „csak” az előkészületi magatartás lenne megállapítható. 

A politikai tanácsadót a Demokrata oroszpárti főszerkesztője, Bencsik András védelmébe vette egy véleménycikkében. De a Kormányinfón is kiálltak mellette: Több tiszteletet Orbán Balázsnak!  - mondta Vitályos Eszter. Orbán Balázs később maga is belegabalyodott a saját világértelmezésébe, amikor azt mondta: „Ukrajnában nem csinálnánk, Magyarországon csinálnánk”.

Orbán Balázs kijelentésével két véleménycikkben is foglalkozott lapunk:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk