Orbán Balázs pontosít: „Ukrajnában nem csinálnánk, Magyarországon csinálnánk”

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 30.

Belpol

Így reagált arra a felvetésre, hogy az ukránok is a szuverenitásukért küzdenek.

Hétfő reggel a háza előtt csípte el Orbán Balázst a Telex videós stábja. A lap azt szerette volna megtudni, hogy pontosan mire gondolt akkor, amikor múlt héten a Mandiner műsorában arról beszélt, ők nem csinálnák azt, amit Zelenszkij ukrán elnök csinált két és fél éve.

Mint ismert, a miniszterelnök politikai igazgatója Stratégiai Részleg című műsor szerdai adásában úgy fogalmazott: „Pont '56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált két és fél évvel ezelőtt, mert felelőtlenség, mert látszik, hogy belevitte egy háborús védekezésbe az országát, ennyi ember halt meg, ennyi területet vesztett. Mondom még egyszer, az ő joguk, szuverén döntésük, megtehették, de ha minket megkérdeztek volna, akkor mi nem tanácsoltuk volna, azért, mert '56-ban az lett, ami lett. Mert megtanultuk, hogy itt óvatosnak kell lenni, és óvatosan kell bánni a nagyon értékes magyar életekkel. Azokat nem lehet csak úgy odadobni mások elé.” 

A Telex riportere szerint Orbán Balázs munkatársai napok óta nem válaszolnak a nyilatkozattal kapcsolatban feltett kérdéseire, ezért személyesen keresték meg a politikai igazgatót. Arra a kérdésre, hogy pontosan mire akart utalni az egyébként saját bevallása szerint is félreérhető megfogalmazással – amiért még a miniszterelnök is megdorgálta –, Orbán Balázs úgy válaszolt: 1956 hősei „mindent pontosan úgy és akkor csináltak, amit kellett nekik csinálni”, abban pedig szerinte „semmi meglepetés nincs”, hogy a magyar kormány álláspontja szerint, „ennek a konfliktusnak [Oroszország Ukrajna elleni háborújának] nincsen a csatamezőn megoldása.”

A kitérő válasz után a lap riportere ismét rákérdezett, hogy pontosan mit csinált Zelenszkij elnök, amit mi nem csinálnánk. Orbán Balázs szerint

„valószínűleg ez volt a mondanivalóm félreérthető része, amit pontatlanul fogalmaztam, és nyilván, ha bárkit ezügyben megbántottam, szeretnék elnézést kérni.”

Szerinte a miniszterelnök „békemissziója” is arról szólt, hogy mindkét háborúzó félnek béketárgyalást javasoltak, ám mind Ukrajna, mind Oroszország katonai úton szeretnék elérni a céljaikat. „Szerintem ez nem jó a világnak és nem jó Magyarországnak” – monda, majd néhány újabb sehová nem vezető kitérő – Trump és a 2022 áprilisában megakadt tárgyalások felemlegetése – után Orbán Balázs arról beszélt, „reálpolitikai alapon” az a kérdés, hogy hogyan zárjuk le ezt a konfliktust.

A végére azonban mintha már Orán Balázs is elveszítette volna „saját” gondolatai fonalát. Arra a kérdésre, hogy szerinte az-e ’56 üzenete, hogy diplomáciai úton kell lezárni az ilyen konfliktusokat, úgy válaszolt: „’56 üzenete az a szuverenitásért... a magyar szuverenitásért folytatott küzdelem üzenete”. Arra a felvetésre, hogy az ukránok is a szuverenitásukért küzdenek, a miniszterelnök politikai igazgatója úgy reagált: „Ez az ő döntésük, az ő háborújuk... Természetesen Ukrajnában nem csinálnánk, Magyarországon csinálnánk.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk