VERZIÓ - Film

A bűn algoritmusa

  • - barotányi -
  • 2017. december 9.

Film

Sokan ismerik Philip K. Dick Különvélemény című novellájának alapötletét, ha máshonnan nem, hát az igen hatásos Spielberg-filmből. Jelentjük, az idea kezd valóra válni, azzal a különbséggel, hogy a világ érintett rendőrségei (britek, amerikaiak, franciák és németek) egyelőre nem terveznek prekogokat alkalmazni.

Ehelyett gondosan összegyűjtenek minden elképzelhető és viszonylag könnyen elérhető adatot rólunk, szépen összeboronálva a rendőrségi nyilvántartásokban és az internetes közösségi oldalakon elérhető tartalmakat. Ha ehhez még gyártanak egy megbízhatónak látszó algoritmust, és a jövőbeli bűn­elkövetés esélyét képesek konkrét valószínűségi adatokkal is kifejezni, akkor már majdnem meg is van a tettes.

Monika Hielscher és Matthias Heeder dinamikus és látványos kép­ernyő-animációkkal illusztrálja, hogyan is követ bennünket a rendszer, hogyan tudnak meg mindent rólunk a telefonunk, a számítógépünk, sőt intelligens otthonunk segítségével. Szót kapnak az új felderítési módszerek iránt lelkesedő rendőrök ugyanúgy, mint az egészségesen szkeptikus és józanul paranoiás szakértők is. No, meg a korántsem oly feldobott gyanúsítottak, akiket a programok kockázatosnak, a jövő potenciális elkövetői­nek tekintenek (vagy áldozatnak, ami itt láthatóan egyre megy). Mire a film tengerparton skiccelgető, nem kicsit technofób rezonőrje eldörmögi a tanulságot, már mi is tudjuk, hogy legjobb, ha be sem kapcsoljuk a gépünket. Ha mégis, akkor csak óvatosan osszuk a bejegyzéseket és lájkokat, s közben vigyázzunk a szánkra és kezünkre.

November 16., 22.00, Toldi; november 18., 19.00, Kino

Figyelmébe ajánljuk