rés a présen

A cél a közönség bevonása

Durst György producer, a Mediawave Alapítvány kuratóriumi elnöke

  • rés a présen
  • 2017. május 27.

Film

rés a présen: A Nemzetközi Film és Zenei Együttlét Fesztiválja mivel rukkol elő idén?

Durst György: A Mediawave minden évben választ egy központi tematikát, amit a filmes versenyfesztivállal együtt hirdet meg. Ebben az évben a Reformáció 500. évfordulóját választottuk. A reformációt mint a szó klasszikus jelentését értjük ez alatt, a formai újításokhoz és az eredeti művészi kifejezési módokhoz való viszonyulást. Persze az adta az ötletet, hogy Luther 500 éve szegezte ki a wittenbergi vártemplom kapujára a 95 pontból álló kiáltványát. A fesztivál, amelyet Tartóshullám Mediawave Együttlétnek nevezünk, április 27. és május 2. között zajlik idén a komáromi Monostori erődben.

rap: Milyen az idei mezőny filmben és zenében?

DGY: A filmes versenyprogram-felhívásunkra közel 1500 nevezés érkezett, az előzsűri több hónapos munkával választott ki közel száz filmet, kisjáték-, dokumentum-, kísérleti és táncfilm kategóriába sorolva az alkotásokat. Pár éve online verseny is zajlik a Mediawave-en, közönségszavazatok és egy zsűri segítségével választjuk ki a legjobbakat.

rap: Melyek lesznek a slágerprogramok?

DGY: A fesztivál szervezői pár éve szakítottak a hagyományos, közönséget kiszolgálni akaró fogyasztói szemléletű irányzattal, a cél a közönség bevonása a program kialakításába. Kiemelkedő jelentőségűnek gondolom azt a három napon keresztül tartó eseménysort, amely egy argentin–magyar pár hagyományos esküvői szokásait eleveníti fel, a lánykéréstől a lakodalmi mulatságig. Ez az esemény lehetőséget nyújt a résztvevőknek arra, hogy betekintést nyerjenek egy ma már kihalófélben lévő hagyományba. Lesznek aztán különböző nyitott művészeti műhelyek, ahol lehet filmezni, fotózni, építészeti akciókban részt venni, tánc- és mozgáskultúrát, illetve zenét tanulni.

rap: Mi az, amit különösen ajánlanál?

DGY: Ferenczi Gyuri és Both Miklós zenei workshopjainak zárókoncertjét mindenképpen ajánlom, és a flamenco iránt érdeklődőknek az andalúz zenészek produkcióját.

rap: A Monostori erőd a fesztivál történetében a harmadik helyszín. Hogyan vált be, és milyen távra tervezhettek ide?

DGY: Az erődön belül a Dunai bástyát laktuk be, és úgy tűnik, hogy ez a helyszín hosszabb távon is működőképes.

rap: Az ősidők alapelvei változtak-e időközben?

DGY: A Mediawave hagyományosan két alapra épül, az egyik a nemzetközi filmfesztivál – mint ilyen Magyarország legidősebb fesztiválja –, a másik az improvizatív zene, a dzsessz és a népzene ötvözése, keveredése. Ehhez társult a közösségi szemléletű, a különböző műfajok együttműködésén alapuló tevékenységi formák kialakítása. A nemzetközi kulturális kapcsolatok erősítését szolgálja például az egyes nemzetek kultúráját bemutató „asztalok” létrehozása, ahol ételek, italok és beszélgetések keretében lehet megismerkedni távoli kultúrák képviselőivel. Célunk a nyitottság másokra, a tolerancia és az együttműködés. Talán ezért is kapta meg ebben az évben is a Mediawave az Európai Fesztiválok Szövetsége „kiváló minőségű fesztivál” díját.

rap: Milyen a személyes viszonyod az idén 27 éves fesztivállal?

DGY: Az elejétől részt veszek benne a filmes vonatkozású események szervezőjeként, előzsűriként, zsűriként, később a fesztivált szervező alapítvány kuratóriumi elnökeként. Pár éve több időt töltök külföldön, de a Mediawave fesztivál idején személyesen is kiveszem a részem a munkából. Legfőbb feladatomnak az utánpótlás, a fiatal generáció bevonását tartom.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.