Film

A könyvelő

  • - kg -
  • 2016. november 28.

Film

Ben Affleck játszott már világtalan szuperhőst (Daredevil), de autista könyvelőt még nem – a helyzet tarthatatlanságát maga a sokoldalú művész is érezhette, s lám, 2016 meghozta ebben is az áttörést. Jó-jó, de mi köze az aspergeres számviteli szakembernek egy hétpróbás képregényhéroszhoz? Több, mint azt elsőre gondolnánk: Affleck ugyanis csak afféle fedőtevékenységként könyvelget szegényes íróasztala mögött a pórnépnek, ám főállásban a világ nagy bűnszövetkezeteinek a pénzét mossa tisztára: nemcsak a zsebkalkulátorral bánik virtuózan, hanem a lőfegyverekkel is; tart is belőlük jó néhányat (meg egy eredeti Jackson Pollockot plusz egy Renoirt) a rejtekhelyén. Ideje összegezni, mit is ad a világnak Affleck új filmje, A könyvelő: egy autista, matekzseni céllövőt, aki először lő, aztán könyvel. Van még kérdés?

Ja, igen: Hollywoodban a meg nem filmesített forgatókönyveket is beárazza a piac, a legígéretesebbek felkerülnek az ún. Black Listre, a dicsőséget jelentő iparági feketelistára, és ez nagy reklámérték. Az autista szuperhősről szóló könyv évekig tanyázott e listán – a kész produktum láttán félve kérdezhetjük, hogy vajh’ mit tartalmazhat a többi? De mielőtt elsiratnánk Hollywoodot, ha nem keressük a józan ész létezésére utaló jeleket, ha beérjük néhány önmagában hangulatos, de együttvéve nem túl épületes, ámbár kétségtelenül őszies jelenettel, akkor nincs is olyan sok vesztenivalónk. John Lithgow-t pedig akkor is jó nézni, ha szegény feje felett épp egy halálosztó könyvelő és egy szerényebb végzettségű gyilkológép csap össze életre-halálra.

Az InterCom filmje

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.