tévésmaci

A zbludowicei póni

  • tévésmaci
  • 2024. március 13.

Film

Amikor Sztupa és Troché kutyákat varázsoltak, Ómafa bement a boltba pogácsáért.

Majdnem úgy varázsoltak, mint a bűvész nyulat a cilinderből. Álltak a Kocsis bolt előtt a sarkon, és sorra varázsolták elő a kutyákat – különösebb szakértelem nélkül. Tényleg nem voltak nagy kutyavarázslók, inkább úgy ösztönösen dolgoztak. Volt, amikor jobban ment nekik, volt, amikor kevésbé. Ha például odamentél hozzájuk, hogy szeretnél egy spánielt, Troché vállat vont és levegőnek nézett, Sztupa meg tán rád is mordult. Nem sokan próbálkoztak ilyesmivel, de mondjuk, Ómafa elég bátor volt hozzá – azóta sincs vizslája. Sztupa és Troché ugyanis nem tudtak fajtát varázsolni, csak kutyát. Álltak a bolt előtt, nyújtogatták a nyakukat, koncentráltak piszkosul, s jöttek elő nekik a kutyák, mindenféle. Volt, amikor vizsla is vagy spániel, de soha nem akkor, ha akart tőlük valaki valamit. Ómafa bement a boltba, átlagosan voltak előtte ketten, egy idő után sorra került, mondta a Kocsisnak, hogy Pali bácsi, kérek szépen három pogácsát, egyet nekem meg a Sztupának és a Trochénak. Kocsis tekert ügyes staniclit, fölemelte a búrát, belehalászott három pogácsát (ő úgy mondta, pogácsot), Ómafa leszúrta a pénzt, s kiment – ennyi ideje volt Sztupának és Trochénak kutyát varázsolni. Utána pogácsát vagy pogácsot ettek. Egy jobb napon öt-hat kutya is összejött, rosszabbakon úgy kettő, de a jobb napok voltak többségben, különösen, amikor jött a jó idő. Ómafa sokat emlegette, hogy Sztupa egyszer télen eleve egy kabátkás tacskót varázsolt. A történet persze sántít egy kicsit, mert mocsok nehéz volt eldönteni, hogy egy kutyát most épp Sztupa varázsolt-e vagy Troché. Ott álltak kint a bolt előtt, nyújtogatták a nyakukat, és igyekeztek kutyát varázsolni, valahonnan pedig előügetett egy csikasz, most mondd meg, hogy azt melyikőjük varázsolta. Ugyanilyen története volt Ómafának az is, amikor Troché egyszer gazdástul, pórázastul varázsolt egy kutyát. Az isten le nem mosta róla, hogy az a kutya éppen csak arra járt, arra sétáltatta a gazdája, mintegy véletlenül, hiszen nem kell azt feltétlenül mindenkinek számon tartania, hogy Sztupa és Troché hol és mikor varázsol kutyákat. S persze nyugodtan lehetett arra menni, akár egy falka kutyával is, mert Sztupa és Troché el soha nem varázsolt kutyákat, csak elő. Álltak a sarkon a bolt előtt, nyújtogatták a nyakukat, s majd megfeszültek, hogy varázsoljanak kutyát, s varázsoltak is, jobb napokon ötöt-hatot, rosszabbakon kettőt. Szürkét, barnát, feketét, vereset, foltosat és pettyeset, egyszer még egy csíkosat is, de az lehet, hogy zebra volt. Vagy okapi.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?