A harmadik terítés

  • .
  • 2006.11.02 00:00

Film

43 filmmel, 1 retrospektív sorozattal - spanyol polgárháború - ismét itt a Verzió nemzetközi dokumentumfilm-fesztivál.
A nemzetközit ezúttal szó szerint kell érteni, nem a szokásos "nem magyar" jelentésben. A filmek 31 országból érkeztek, de még ezt is felülmúlja a helyszínek és a nyelvek sokfélesége. Hollandok és skótok forgattak magyarokról, dánok, svédek és angolok perzsákról, szerbek és románok Nepálban, finnek Csecsenföldön. Kivált szükség van erre a kitekintésre - hogy ünneprontók legyünk - abban az országban, ahol nincs más nemzetközi dokufesztivál, ahol három közszolgálati csatorna még együtt sem ad akár csak felületes rálátást a világ dokumentumfilmjeire. Nem pusztán az általános tájékozódás kedvéért. Hanem, hogy képünk legyen arról, másutt mit jelent a szegénység, a válás, a családon belüli erőszak, az etnikai ellentét, a vendégmunka, a privatizáció vagy a jobbszéli radikalizmus. Csupa ismerős gond és jelenség, ami új megvilágításba kerülhet, ha tudjuk, mások hogyan küzdenek (meg) velük.

Az emberi jogi fesztivál megjelölés látszólag korlátot szab a témáknak és megközelítési módoknak, ám a szabadság nem ismer korlátokat, s egyként követeli az információ, a háborgás, az emlékezés, a nevetés, de néha még a gondolkodás jogát is. Hát, csak tessék!

Neked ajánljuk

Vértelenül

A „skót darab” – így emlegetik színházi körökben Shakespeare legrövidebb és egyik legvéresebb drámáját. Átkok, balszerencse, titokzatos balesetek kötődnek mind színpadi, mind filmes adaptációihoz, és változatos rítusok, amelyekkel távol lehet tartani a balsorsot.

Angyalbőrben

A leegyszerűsítésre mindenkor hajlamos kívülálló számára úgy tetszik, az operaénekesi működés két legnagyobb kihívása: magas hangokat kiénekelni és prózában megszólalni. Merthogy mindkét esetben gyakorta észlelhető a fokozott mértékű feszültség fönt a színpadon, és a megbocsátásra rögtön kész együtt­érzés odalent a nézőtéren.

Megnyíló életek

  • Rádai Andrea

Az előadás legnagyobb részében a holokauszt-túlélő 97 éves Katona Éva, Göndör László nagymamája testetlen hangként jelenik meg, mintha ott lebegne a lelke felettünk. Ezt az érzést érdekes módon elsősorban nem a mulandóság melankóliája táplálja, hanem az előttünk megnyíló életek gazdagsága miatt érzett öröm.

Kinek a kultúrája?

Öt és fél év működés után megszűnik a Dunszt.sk szlovákiai magyar kulturális portál. A főszerkesztő kifáradásról és strukturális nehézségekről beszél, de politikai és társadalmi kérdések is felsejlenek a háttérben.

Ők így csinálják

  • A szerk.

PTSD – csúnya betegség, az van nekik, szegény Fidesznek, poszttraumás stressz szindrómájuk, immár vagy negyedszázada.

Magyarország farhátra megy

  • A szerk.

A Farhát-kormány legújabb népélet-javító intézkedését rögzítő 06/2022. (01.14.) sz. korm. rend. szövege, s ez mindenképpen a dicsőségére válik, precízen kitér arra, hogy az a kereskedő, aki a rendelet valamely utasítását megszegi, milyen szankciókkal sújtható.

Kiáll-e?

  • A szerk.

Az előválasztás utáni kínos bénultságot levetkőzve mintha a feltámadás jeleit mutatná az ellenzék kampánya.

„Nagyon nagy vita”

Orbán Viktor január 14-i, idei első rádióinterjújának utolsó témája a „gyermekvédelmi népszavazás” volt. Az interjúban a pedofília először kontrasztként jelent meg: „van az a jelenség, hogy a gyerekeink ki vannak téve szexuális ragadozóknak” – mondta a miniszterelnök. Majd pedig a szexuális kisebbségekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy „most egy másik jelenségről beszélünk, aztán hogy ez elvezet-e a pedofíliához vagy nem, erről van egy nagyon nagy vita, de ezt én most nem tartom fontosnak”.

A szelíd forradalom

A múlt év végére az Alaptörvény lecserélése az egyesült ellenzék egyik legfontosabb, de mindenképpen a legjelképesebb választási ígéretévé lépett elő. A kezdeti kérdést – lehetséges-e egyáltalán egyszerű többséggel alkotmányozni? – felváltotta az annak mikéntjéről folyó nyilvános eszmecsere.