Film

Amerikai mesterlövész

  • - kg -
  • 2015. március 26.

Film

Noam Chomsky (86) elment megnézni Clint Eastwood (84) új filmjét, és amit látott, az olyannyira elborzasztotta, hogy nem is tartotta magában a véleményét. De mit is látott a filmekről viszonylag ritkán nyilatkozó prof? Látott egy nagydarab texasit, egy Chris Kyle nevű mester­lövészt, a hős Navy SEAL-t, aki az amerikai hadviselés történetében mindenki másnál többször talált célba: mintegy 160 iraki felkelőt lőtt agyon, és ezzel állítólag országos rekordot állított be. Kyle-t istenítették a társai, de nem úgy Chomsky, őt valahogy nem hatotta meg a hazájáért mindenkinél lelkesebben harcoló, az ellenségben vadembert látó, patrióta gyilkológép. Chomskynak a New York Times kritikája sem tetszett, kicsit lenézően emlegette a filmet filmszerűségéért dicsérő írást, s végül Obama drónprogramjával állította párhuzamba Chris Kyle munkásságát. Ha Eastwoodnak lenne egy kis humora, legközelebb Chomskyról vagy Chomskyval készítene filmet, micsoda jelenet lenne, amikor Clint és Noam szembenéz egymással, mint De Niro és Pacino párosa a Szemtől szemben csúcsjelenetében. De Eastwoodnak nincsen humora, viszont híresen vonzódik a westernekhez, így bár meglehet, hogy Chomskynak egynémely dologban igaza van, azt tán elmulasztotta észrevenni, hogy iraki háború ide, propaganda oda, Eastwood egy westernmester zordon egyszerűségével vitte filmre Chris Kyle történetét. Még egy sosem volt ellenmesterlövészt is beiktatott, hisz párbaj nélkül mit sem ér a western. Ettől persze még lehet undorodni – John Wayne-t sem A zöldsapkásokért szeretjük.

 

Az InterCom bemutatója

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.