Film

Hullámlovasok

Film

A szörfözés vajon megoldás a családi problémákra? Helen Hunt szerint szimbolikusan mindenképp; legújabb saját rendezésében ezt próbálja elhitetni. A hajszolt-sikeres New York-i szerkesztőnő ugyanis tűsarkú és kiskosztüm helyett neoprén kezes­lábast húz, hogy megszelídítse kamasz fiát, a múlt elnyomott traumáit és persze a hullámokat. Mindeközben talán nem is ő a főszereplő, hanem az íróvá válni vágyó tinédzser, aki a kritikai szakmai közegben mozgó anyával megáldottan többszörösen is nyomasztó helyzetben van. Anya és fia ráadásul egyfajta Gilmore lányok-szerű bohózatban él, csakhogy az önmegvalósításnak szükségszerűen fel kell bontania egy ilyen életközösséget, és a saját élet felé mindkét félnek rögös az út. Pontosabban hullámos, megkönnyítve azzal a szerethető humorral és érzékenységgel, amelyet Helen Hunttól már előző filmjében is láthattunk. Míg azonban az Amikor minden változik sokkal több finomsággal, árnyaltsággal közelít saját témájához, addig itt inkább néhány jól bevált közhellyel párosulnak az olyan – önmagukban szórakoztató és szerethető – figurák és mellék­figurák, mint a családi drámát folyton kísérő limuzinsofőr. A kötele­zően beletuszkolt szerelmi szál (a fiáért szörfözni tanuló anya plusz a szörfoktató afférja – micsoda meglepetés!) pedig igazán elnagyolt és hiteltelen, annak ellenére, hogy a színészi játékra nem lehet panasz. A család dolgait viszont tényleg hitelesen pedzegeti Hunt, még akkor is, ha adott esetben a szörfdeszka többször is kicsúszik a forgató­könyv­írója alól.

Forgalmazza a Cinetel

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.