tévésmaci

Kézi denevér

  • tévésmaci
  • 2022. szeptember 21.

Film

Amikor Sztupa és Troché fogadták a keszonosokat, nem székházuk termeit nyitották meg előttük, hisz’ a keszonosok viszonylag ritkán keresték fel a közeli világvárosokat.

Pénzük épp lett volna az efféle kiruccanásokra, mert jól kerestek, messze az átlag fölött, s persze jóval a munkájuk nehézségi szintje alatt. A nehéz munka mellett pedig a fenének van kedve utazgatni, hazamegy, sört bont, bekapcsolja a tévét, elalszik rajta. Lehet persze, hogy a lakás erkélyes, a sör is jobb egy kicsit, a tévé meg nagyobb, de nem ez a lényeg, s nem is a mindennapos fáradtság, hanem az, hogy a jobbnak mondható fizu ad egyfajta tartást, öntudatot. Ezért keresték fel a keszonosok Sztupát és Trochét, öntudatból. Az volt a – kétségkívül nehezen kivitelezhetőnek tűnő – terv ugyanis, hogy a brigádjukat a szakma vagy rokon szakma messzi földön híres fenoménjáról nevezzék el. John Henry szocialista brigád, hogy hangzik? Hát úgy, hogy ehhez tényleg szükség lesz Sztupa és Troché közbenjárására, de legalább a tanácsára. Ismernek mindenkit, tudják, mitől döglik a légy, a csínbe is belemennek, ha nekik sem megy, marad a Gagarin. Sztupa és Troché a Kék Ökörben fogadta a keszonosokat, akik nem érkeztek felkészületlenül. Érveik voltak: John Henry olyan, mint Guszev kapitány, a Vörös Hadsereg hősének múltba vetített hologramja. John Henry a sztahanovista múltbéli megtestesülése, ráadásul alacsony sorból származik és fekete. Angela Davis mikrofonfejével tele lehetnek az újságok? John Henry versenyre kelt a gőzturbinás fúrógéppel, és legyőzte.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A falnak is szeme van

Túlzás lenne azt állítani, hogy a Radiohead különösebben sok vidámságot csalt volna az arcunkra, épp ezért furcsa a némiképp utódzenekarának tekinthető The Smile névválasztása.

Mélyen tisztelt publikum!

  • - turcsányi -

„Vándorcirkuszos szeretnék lenni, hóban-esőben a cirkusszal menni…” – köszöntötte az új évtizedet 1970-ben Karda Beáta.

Szabó, baka, kém

Hogyan válhatott a II. világháború kulcsfontosságú alakjává egy divattervező? Miért hízelegtek nagy hatalmú német vezetők egy töpörödött francia nőnek?

Elfordított arccal

  • SzSz

Hosszú percekig kitartott, éjfekete vászonnal indulunk, amelyet hirtelen vált fel az idilli kép: családi délután a folyóparton, a madárcsicsergést csak a játék és hancúrozás hangjai szakítják meg. Jonathan Glazer filmjében ugyanis a sötétség és a fényesség a szó szoros értelmében egymás szomszédságában honol.

Fejjel a falnak

A rasszizmus mindig újratermelődik, és már csak emiatt is elemi érdekünk, hogy újra és újra elővegyük a tiszaeszlári történetet, és beszéljünk róla.

A jelmez hatalma

A zalaegerszegi színház minden évadban műsorra tűz egy kötelező olvasmányból készült előadást; az idén a Tartuffe-öt a színház színművésze, Farkas Ignác állította színpadra.

Boldogan éltek, míg

Három, fehér menyasszonyi ruhába öltöztetett próbababa tájol minket a lépcsőfordulóban, körülöttük papírból kivágott virágok és levelek, mintha egy kicsit sután berendezett menyasszonyi szalon kirakatát látnánk.

A nem haszonelvű szeretet

Ennél abszurdabb és szerencsétlenebb szituációt nehezen lehetett volna elképzelni, erre tessék. A Kossuth rádión ugyanis épp Balog Zoltán mondta el a reggeli imát aznap, amikor egész mást kellett volna mondania.

A szomorú bohóc

  • Domsa Zsófia

Hjalmar Bergman a svéd próza és dráma egyik klasszikusa. A történetcsokor első darabjában egy svéd vidéki kisvárosban járunk, a múlt század elején, a szerző legjobban sikerült elbeszéléseinek idején. Bergman a realizmust fantasztikummal, a vígjátékot mély tragédiával vegyítő írásmód mestere. A Nagymama és az Úristen egy matriarcha életét és elmúlását, egy társadalom átrendeződését tárja elénk.

Az utolsók

Már az első magyarázkodásuk is átlátszó és röhejes volt: az tudniillik, hogy Svédország NATO-tagsága miatt „vita van” a kormány és a Fidesz-frakció között. Volt ám ilyen vita Finnország ügyében is! Aztán amikor Törökország, amellyel a baráti magyar kormány együtt mozgott a két ország tagságának a blokkolásában, bejelentette, hogy a finnek részükről jöhetnek, Orbán is meggondolta magát.