Film

Llewyn Davis világa

  • - kg -
  • 2014. június 22.

Film

Húszperces blokkokat adtam, folkdalokat játszottam... Mielőtt saját lakásra tettem volna szert, elég sok helyen húztam meg magam szerte Greenwich Village-ben... Fekhelyem egy dívány volt a nappaliban, az öntöttvas radiátorból párás meleg áradt... A Krónikák első kötetéből idéztünk - a másodikat még nem írta meg Bob Dylan, de így is remek olvasmány, minden megtudható belőle a folkzenészek lakhatási és fellépési körülményeiről a kora hatvanas évek New Yorkjában.

Dylan önéletrajzát a Coen testvérek úgy filmesítették meg, hogy kihagyták belőle Dylant, de benne hagyták az öntöttvas radiátort, a telet, a tűzlépcsőt és azt a rengeteg apartmant, ahol egy fázó folkzenész meghúzhatta magát. Dylan önéletrajzában Dylan helyett egy kisebb tehetségű, de elhivatottságban semmivel sem kisebb alakot léptetnek fel: Llewyn Davist (Oscar Isaac), aki sosem írta meg az önéletrajzát, mert 1. nem létezett, 2. ha véletlenül mégis létezett volna, mára már csak a bolhapiacok bakelitárusai emlékeznének rá. A Coenek teszik a dolgukat, mint mindig, amikor nem epikus üzemmódban nyomják; tökélyre fejlesztett kisszürrealizmusukat (35 százalék szür, 65 reál) hozzák, és megrendezik a kisember 100 méteres síkfutását. Dylan sziluettje csak a végén jelenik meg, addig is a futottak még kisemberek nyüzsögnek a pályán, a tragikomikus-gitártokos lábjegyzetek, akik idejük nagy részét elveszett macskák és kisebb előlegek hajkurászásával és meg nem értett zsenijük vonszolásával töltik. A coeni kispályán minden a helyén van: John Goodman éppúgy, mint a névtelen folkzenész szomorúsága.

A Vertigo Média filmje

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?