Narancslista 2014 – Az év színésznői

  • narancs.hu
  • 2014. december 17.

Film

A vámpírnő, a rendőr asszony, a tökéletes gyilkos és a többiek. Nagy színésznők nagy dobásait rendezgettük listába.

1. Tilda Swinton

false

Valódi színész-félistent tisztelhetünk benne, úgyhogy semmi meglepő nincs abban, hogy amikor új filmje van a magyar mozikban, akkor fölényesen vezeti kis évösszegző listánkat. Így volt ez két éve is (akkor a Beszélnünk kell Kevinről miatt), most pedig a Halhatatlan szeretők arisztokratikusan cool vámpírnőjeként csavarta el mindannyiunk fejét.

2. Scarlett Johansson

false

A nőben a fantasztikus hangja is elég volt ahhoz, hogy a film igazi főszereplője lehessen, a Lucyban úgy lőtt halomra mindenkit, mintha világ életében erre készült volna, és akkor még ott volt az Amerika Kapitány második része meg az Under The Skin is... Nagy, az eddigi legnagyobb éve volt, kíváncsiak vagyunk, jövőre is átviszi-e majd a lécet.

3. Ruth Wilson

false

Volt ő már bűbájos Jane Eyre is, de a veszélyes, kiszámíthatatlan tévés figurák állnak neki a legjobban - az elmúlt években a Lutherben, idén a The Affairben bizonyította, hogy ha egyszerre komplex és képregényszerűen túlrajzolt karakterekre van szükség, akkor azonnal az ő számát kell tárcsázni manapság.

4. Charlotte Gainsbourg

false

A nimfomániás megosztotta szavazóinkat: a film (főleg az első felvonás okán) rákerült az év legjobb filmjeit mutató listánkra, de volt, akinél a nagy csalódások között szerepelt. Azt viszont senki sem kérdőjelezheti meg, hogy az európai művészfilm nagy szenvedője emberfeletti teljesítmény nyújtott Lars von Trier genitáliadrámájában.

5. Marion Cotillard

false

A Dardenne fivérek nagy filmjében a munkanélküliség örvénye húzza magához az Európától Hollywoodig mindig tündöklő színésznőt, és mi megadtuk magunkat neki közben.

6. Maggie Gyllenhaal

false

Róla eddig leginkább azt tudtuk, hogy a kortárs hollywoodi mezőny egyik rendkívül vonzó jelensége. Most a The Honourable Woman c. brit sorozatban az is kiderült róla, hogy igazán nagy színésznő.

7. Sarah Lancashire

false

A Happy Valley magánéleti tragédiáktól sújtott rendőrasszonyának szerepében a sorozatok igazi királynőjének mutatta magát, akire bármilyen szerepet elcipel a hátán - bízzunk benne, hogy sok helyen látjuk majd jövőre is.

8. Jessica Chastain

false

A 4-es/6-os megállóiban Budapest sokat szenvedett népe finoman sejtetett halmocskáiban gyönyörködhet épp, a mozinézők ellenben a Csillagok közöttben, de még inkább az Egy szerelem története című dupla nyalánkságban hódolhattak nem mindennapi képességeinek.

9. Meryl Streep

false

Cicaharc deluxe: az Augusztus Oklahomában úgy verték egymást Julia Robertsszel, hogy az automatikusan helyezést ért nálunk.

10. Julia Roberts

false

Lásd eggyel feljebb: minden családi drámába Julia Robertset szeretnénk mostantól!

Az év legjobb filmjeit mutató listánk itt, a legjobb tévésorozatokat listázó pedig itt található.

Figyelmébe ajánljuk

Mi, a színek

  • Kiss Annamária

Már az elején világos, hogy a színeknek jelentőségük lesz. A gárda egyik fele piros és fehér ruhát visel, vannak, akik talpig pirosban játszanak, mint az életre kelt Mefisztó (Szacsvay László) is (jelmez: Nagy Fruzsina). A hatalom kiszolgálói, a megalkuvók púderrózsaszínben virítanak.

Perpatvar mobile

A XXI. magyar tánc – e-moll hangneme ellenére életteli verbunkos – szinte csak szignálként szolgál a Fesztiválzenekar Brahms-koncertjén: természetesen arra várunk, hogy a hegedűre és csellóra írt Kettősverseny felcsendüljön, amelynek komponálását maga a szerző egy levelében „mulatságos ötletnek” nevezett. Nem véletlenül: ez egy hálátlan műfaj.

Huszonhét másodperc

  • Pálos György

A történet közismert: az indiai-brit származású, jelenleg az Egyesült Államokban élő Salman Rushdie-ra az 1988-ban megjelent Sátáni versek című regénye miatt Homeini ajatollah a megjelenést követő évben kimondta a fatvát, amely szerint minden muszlim joga és kötelessége végrehajtani rajta a halálos ítéletet.

Kampány

Amikor az idiotizmus a megszokottnál is erősebben tombolt egy aktuális kampányban, egy-egy mondat erejéig rendre kitértünk arra: a Fideszben vajon mit gondolhatnak odafönt a saját szavazóikról? Mire taksálják őket, akik döntenek arról, hogy milyen ún. narratívával etessék azt a tömeget, amelynek a jólétüket (tízemeletes jacht, orangerie meg fakazetta, lásd mint fent) köszönhetik. (Persze, pontosan tudjuk a választ: az urak számára annyit érnek a híveik, amennyijük van.)

Elandalodni Andalúziában

Spanyolhon. Tarka hímü rét. Tört árnyat nyujt a minarét. Bús donna barna balkonon mereng a bíbor alkonyon… álljunk csak meg egy pillanatra, nem is oly bús, inkább vidám, széles mosolyához milyen jól áll ez a fess ezredes! Aire fresco… hermosos caballos… bien, mi coronel. Jerez szőlővesszeiről szakadatlan csepeg valami kis nektár.

Az élet kapuja

  • Jeszenszky Géza
Sokan, de talán nem elegen érezzük ebben az országban, hogy sokszázadnyi megpróbáltatás, tragédia után a magyarság hajója a NATO- majd az EU-tagsággal biztos kikötőben horgonyzott le. A mostanában sokat emlegetett író, Herczeg Ferenc Az élet kapuja c. történelmi regényének címét kölcsönözve, Magyarország előtt kitárult az élet, a jobb jövő kapuja.

Viszlát, Észak, viszlát, Nyugat!

  • Ljupcso Popovszki

Május 8-án országgyűlési és elnökválasztást tartottak Észak-Macedóniában. A VMRO-DPMNE párt tönkreverte a 2017 óta kormányzó baloldalt: 58 mandátumot szereztek a 123 tagú törvényhozásban, az Európa-párti Szociáldemokrata Unió az eddigi 41 helyett csak 18-at. A VMRO-DPMNE jelöltje nagy fölénnyel nyerte az elnökválasztást is. Hogyan jöttek vissza a játékba az egykor Nikola Gruevszki által vezetett nacionalisták?

 

Fecseg a felszín

A NER-sajtó valóságos kampányt folytat a nem a saját hold­udvarba sorolt közvélemény-kutatók ellen. A közölt adatok „pontossága” azonban nem feltétlenül valamiféle ideológiai részrehajlás következménye.

 

A hárítás magasiskolája

Az állami gondozottaknak járó otthonteremtési támogatásból vett egy lerobbant csanádpalotai házikót Alexandra. Az ingatlanvásárlásra a kijelölt utógondozó és az illetékes gyámhivatal is rábólintott. Most viszont újszülött kisfiával nem engedi visszaköltözni oda a helyi gyermekjóléti szolgálat.