Narancslista 2014 – Az év legjobb tévésorozatai

  • narancs.hu
  • 2014. december 16.

Film

Filozofáló nyomozók, sárkányok, zombik, zsidók és palesztinok, na és persze Mácsai Pál: szerintünk ezekért érte meg idén a legjobban sorozatfüggőnek lenni.

1. True Detective – A törvény nevében

false

„Az amerikai szórakoztatóipar tévés szekciójában ez most a krém” – írta róla kritikusunk, és úgy látszik, nem csak ő gondolta így. A délvidék legmocskosabb hátsó udvaraiban okkult gyilkosságok elkövetői után kutató, gondosan elsajátított, pesszimista létfilozófiával kábító, házasságtörő, bukott, ám rokonszenvünkre mégis okkal számító nyomozók látomásos története vitán felül az év legvadabb, legújszerűbb tévés kalandja volt.

2. The Honourable Woman

false

Az izraeli–palesztin konfliktus legmélyébe húzó brit sorozat nem keltett akkora közfigyelmet, mint a True Detective, pedig ez is messzebb tudta tolni a sorozatvilág határait. A kiszámíthatatlan, regényszerűen szövevényes, nehézsúlyú színészi játékkal megemelt, lebilincselő politikai thriller véres bűntörténetbe torkollik „kémjátszmákkal, zsarolással, megvesztegetéssel, szabotázzsal, családirtással, nemi erőszakkal, emberrablással, gyilkosságokkal, bombamerénylettel”. Megint egy sorozat, aminél a maga műfajában nehéz lesz majd nagyobbat dobni.

3. Happy Valley

false

Ó, az angolok és az ők realista bűnügyi drámáik! Most már minden évben jönnek sorra egymás után, hogy azok, akik a hitelességet és a minden túlzás nélkül az elképzelhető legmagasabb színvonalon teljesítő színészeket tartják a sorozatok legfontosabb alkatrészeinek, állandó izgalmi állapotban élhessék meg végre sorozatfaló létüket.

4. Louie – 4. évad

false

„Louis és én ugyanabba az iskolába járatjuk a gyerekeinket” – mesélte nekünk örök szerelmünk, Bálint Eszter arról, hogyan csöppent a világ legjobb stand-up komikusa, Louis C. K. félig-meddig önéletrajzi sorozatának negyedik évadába. Ennél szerencsésebb véletlenről már rég hallottunk, hiszen így ez a csodálatos asszony felelhetett azért, hogy megszülessen az év legszívszorítóbb tévés kapcsolati drámája.

5. The Affair

false

Kár, hogy a Hazugságok hálójában már foglalt cím, mert itt pontosan erről van szó. Persze, a The Affair szereplői legelőször is saját maguknak hazudnak. S így már az is kérdés, hogy kiderül-e majd a végén, hogy ki tette és miért tette? Ki gyilkolt, és ki lépett rá először a megcsaláshoz vezető útra? Mindjárt vége az első évadnak, és csak sokasodnak a kérdőjelek, ami felettébb jó jel a jövőre nézve.

6. Trónok harca – 4. évad

false

Lehet, hogy ez volt a véres-havas-sárkányos-pucérkodós szupereposz legjobb évada? Az előzőnél mindenesetre sokkal jobb volt: feledhetetlen vérontások (az a párbaj…, az a beroppantott koponya…), nagyszabású ostrom a hóban, megvadult sárkányok… és mintha ruha nélküli nők is akadtak volna. Tyrion Lannister évada volt ez, márpedig az apró Tyrionnál nincsen nagyobb alak.

7. Modern család – 5. évad

false

Szituációs komédiák nem nagyon szoktak felkerülni ezekre az évzáró listákra, de ez nem jelenti azt, hogy ne léteznének mostanában jó sorozatok a zsánerben. A Modern család már többször is a Narancslista közelében járt, s most a melegházasság startkövéről elrugaszkodó ötödik körével össze is jött neki végre a helyezés.

8. Terápia – 2. évad

false

„A professzionális keretek között megvalósuló – egyre mozgalmasabb – lelkizés Mácsai Pállal még mindig eredeti, és valami új színt is kap a második évadban” – mondta kritikusunk az egyetlen magyar sorozatról, aminek helye lehet egy ilyen listán.

9. The Killing – 4. évad

Mireille Enos

 

Az amerikai sorozattörténet egyik legjobb nyomozóduója visszatért, hogy végleg elvarrja az alvadt vérrel bevont, zűrzavaros szálakat. Sarah Linden és Stephen Holder egy rövid évadban még egyszer belevilágított a sötétség legmélyébe, és a végén még a kezük is összeért. Nincs rajongó, aki ennél többet kívánhatott tőlük.

10. The Walking Dead – 5. évad

false

Van abban valami egészen elbűvölő, hogy a világ egyik legsikeresebb sorozata jelenleg egy apokaliptikus rémvízió zombikkal és kegyetlenkedéssel. A következtetéseket mindenki vonja le saját maga – lesz rá idő bőven, hiszen igencsak messze még a vég.

Az év legjobb filmjeit mutató listánk itt olvasható.

Figyelmébe ajánljuk