TAVASZ - Rés a présen

Ne keverjenek össze folyton a finnekkel!

Segesdi Móni, az Észt Intézet igazgatója

  • rés a présen
  • 2014.04.20 13:03

Film

rés a présen: Miért lesz valaki az Észt Intézetnél munkatárs?

Segesdi Móni: Észt szakos voltam az ELTE-n, és egy kis nyelvszakon az ember általában két munkahelyről álmodozik: a nagykövetségről vagy a kulturális intézetről. Nekem három és fél éve teljesült az álmom. Az észtben a szerencsefiát úgy mondják: "szerencsegomba". Nos, ez vagyok én, egy szerencsegomba, aki imádja a munkáját, mert azzal foglalkozhat, amivel a szabad idejét is szívesen múlatja.

rap: Mi az intézet fő törekvése itt?

SM: Szeretnénk elérni, hogy az embereknek az észt kultúráról a friss, kreatív, izgalmas jelzők ugorjanak be. Ehhez az kell, hogy minél szélesebb körben tudjanak a létezésünkről, és ne keverjenek össze folyton a finnekkel. Bizonyos területekre nagyobb hangsúlyt fektetünk, mert úgy véljük, hogy van mivel büszkélkednünk: ilyenek például az animáció, a dizájn, a népzene és a komolyzene, az építészet. Emellett - talán műfordítóhátterünk miatt - a kolléganőmmel szívügyünknek tekintjük az irodalmat is. Kis ország kis intézeteként igyekszünk becsempészni magunkat minél több sokszereplős projektbe vagy nagy múltú fesztiválok programjába.

rap: Mik lesznek az Észt Filmhét kiemelt programjai az idén?

SM: Igazából több mint filmhét, inkább összművészeti fesztiválnak nevezném. Április 6-áig látható a Fugában a fesztivál első napján, hétfőn nyíló feminista képzőművészeti kiállítás, amely a posztszovjet észt nőre fókuszál. Március 20-án este különleges komolyzenei élményben lehet részünk a Nyitott Műhelyben: a Szirtes Edina Mókussal kiegészülő By Heart Quartet jelentős kortárs észt szerzők - például Arvo Pärt, Erkki-Sven Tüür - műveit dolgozza fel. Idén rendhagyóan grúz-észt koprodukcióval indul a filmes program 21-én este a Művész moziban. Az észt hetet egy észt népzenével átszőtt, felnőtteknek szóló meseesttel zárjuk március 25-én a Hagyományok Házában, melyen Berecz András észt mesélőpárja Piret Päär lesz. Debrecenben és Szegeden is zajlanak a programok.

rap: Mik a személyes kedvenceid a filmekből, és miért?

SM: Gyakran megérintenek a női rendezők dokumentumfilmjei - talán a szinte tapintható empátiatöbblet miatt, amivel a filmjük alanyához vagy témájához fordulnak. Alighanem ezért áll közel hozzám a Virágok az Olajfák hegyén című portréfilm vagy a Nem az én földem, amely az észt filmtörténetben szokatlan hangnemben szól az ott élő orosz kisebbségről.

rap: Milyen más programok várhatók még a tavaszra?

SM: Áprilisban folytatódik a színházi klubunk, melyben idén a VAT Színházat mutatjuk be emlékezetes előadásai felvételeinek segítségével. A Zeneakadémia észt ösztöndíjasával, Karoliina Kreintaallal összefogva januárban szelíd offenzívába kezdtünk az eleven és színes észt népzene népszerűsítésére. A sorozat harmadik és negyedik állomására is áprilisban kerül sor: 10-én a Nyitott Műhelyben, 17-én pedig a Fonóban várható népzenei koncert. Májusban egy vagány és formabontó komolyzenei-művészeti projekt létrejöttében segédkezünk. A weboldalunkon (www.esztorszag.hu) idejében kiderül majd minden.

rap: Ha Észtországba mész, mivel töltöd a legszívesebben az időt?

SM: Olyankor az a legfontosabb, hogy az észt barátaimmal lehetek, de bizonyos eseményeket nem szívesen hagynék ki: ilyen a tavaszi Tallinn Music Week és az Észt Zenei Napok (kortárs zenei fesztivál), a júliusi Viljandi folk- és a szeptemberi drámafesztivál Tartuban. Ha épp Tallinnban vagyok, igyekszem bejutni a No99 Színház vagy a Von Krahl Színház valamely előadására, de a mocsár- vagy fenyőerdőtúra is elmaradhatatlan.

Neked ajánljuk

Velünk élő féltudás

  • Hernádi Elvira

Jó néhány éve már, hogy a Publius Hungaricus a féltudású magyar elit bűneit ecsetelte. Azóta felnőtt egy új generáció, az ország szellemi és politikai vezetése legalább az európai oktatás tisztes középmezőnyébe tartozó intézményekben kupálódhatott. 

Mielőtt eltűnik végleg

Alighanem két dolog jut eszébe mindenkinek a Roberto Baggio nevet hallva: az 1994-es vb-döntőben kihagyott legendás tizenegyes, illetve az élethosszig (tehát ma is) viselt, nem kevésbé legendás copf. Vagy lokni, varkocs, lófarok, akármi is lett légyen az a maestro tarkóján.

Kisujjgyak

  • - köves -

Ha meg kell csinálni a nagy melót, letudni az utolsó bulit, kirámolni a széfet, ami után nincsen több széf, csak a boldog öregkor Kansasben, Soderbergh a mi emberünk.

„Összeáll egy nagy egésszé”

  • Láng Dávid

A 10 éve alakult Verőköltő zenekar frontembere univerzális művész: szinte minden hangszeren játszik, festő szakon diplomázott, és húszéves sem volt, amikor a Magvető kiadta a verseskötetét.

Becsapódás

Az ünnepi vacsoráját elköltő pár, Helen (Lovas Rozi) és Danny (Lengyel Tamás) lakásá­ba berobban a csurom véres Liam (Molnár Áron), akiről hamar kiderül, hogy a feleség testvére.

Az együttélés lehetőségei

A hagyományosan kétévente megrendezett Velencei Építészeti Biennálé is megcsúszott a pandémia miatt, de május 22. óta a Giardini della Biennale parkját és az Arsenalét, azaz az egykori velencei hadihajógyár területét ismét építészek, művészek és látogatók lakják be, egészen november 21-ig.

Szervezett szervezetlenség

  • Áfra János

A kis méretű, mégis zavarba ejtően tartalmas, nehezen áttekinthető tárlat egy nemzetközi kiállítássorozat része, amely a Zürichi Egyetemen 2017 és 2020 között megvalósult kelet-európai performance-kutatás eredményeit hivatott bemutatni.

„Nem hezitált”

Szerb Antal éppen 120 éve született, és 80 éve, 1941-ben jelent meg eredetileg háromkötetes munkája, A világirodalom története. A mű friss, minden eddiginél precízebb kiadásának sajtó alá rendezőjével annak népszerűségéről, hányattatott sorsáról, 21. századi aktualitásáról beszélgettünk.

A szamuráj reggelije

  • Pálos György

Fúziós korban élünk, azon sem lepődünk meg, ha egy kisvárosi étterem étlapján kevert fogásokat találunk. Az más kérdés, hogy a leves, amely se nem vietnami, se nem olasz, nem túl finom, mert nincs karaktere.

Merre vannak?  

  • Schein Gábor

Apró ember éles gombszemekkel. A fején zabolázhatatlan göndör haj. Befogad, figyel, kérdez. Hatalmas vágy él benne, hogy a világban rend legyen, de a világban nincsen rend. Hogy érthető legyen és átlátható. De a világ ellenáll a megértési kísérleteknek, kitüremkedik a réseken, széttöri a kereteket. A világ sokszor homályos, sötét, és soha nem átlátható. Hát akkor legyen a vers az! Legalább a vers.