TAVASZ - Rés a présen

Ne keverjenek össze folyton a finnekkel!

Segesdi Móni, az Észt Intézet igazgatója

  • rés a présen
  • 2014. április 20.

Film

rés a présen: Miért lesz valaki az Észt Intézetnél munkatárs?

Segesdi Móni: Észt szakos voltam az ELTE-n, és egy kis nyelvszakon az ember általában két munkahelyről álmodozik: a nagykövetségről vagy a kulturális intézetről. Nekem három és fél éve teljesült az álmom. Az észtben a szerencsefiát úgy mondják: "szerencsegomba". Nos, ez vagyok én, egy szerencsegomba, aki imádja a munkáját, mert azzal foglalkozhat, amivel a szabad idejét is szívesen múlatja.

rap: Mi az intézet fő törekvése itt?

SM: Szeretnénk elérni, hogy az embereknek az észt kultúráról a friss, kreatív, izgalmas jelzők ugorjanak be. Ehhez az kell, hogy minél szélesebb körben tudjanak a létezésünkről, és ne keverjenek össze folyton a finnekkel. Bizonyos területekre nagyobb hangsúlyt fektetünk, mert úgy véljük, hogy van mivel büszkélkednünk: ilyenek például az animáció, a dizájn, a népzene és a komolyzene, az építészet. Emellett - talán műfordítóhátterünk miatt - a kolléganőmmel szívügyünknek tekintjük az irodalmat is. Kis ország kis intézeteként igyekszünk becsempészni magunkat minél több sokszereplős projektbe vagy nagy múltú fesztiválok programjába.

rap: Mik lesznek az Észt Filmhét kiemelt programjai az idén?

SM: Igazából több mint filmhét, inkább összművészeti fesztiválnak nevezném. Április 6-áig látható a Fugában a fesztivál első napján, hétfőn nyíló feminista képzőművészeti kiállítás, amely a posztszovjet észt nőre fókuszál. Március 20-án este különleges komolyzenei élményben lehet részünk a Nyitott Műhelyben: a Szirtes Edina Mókussal kiegészülő By Heart Quartet jelentős kortárs észt szerzők - például Arvo Pärt, Erkki-Sven Tüür - műveit dolgozza fel. Idén rendhagyóan grúz-észt koprodukcióval indul a filmes program 21-én este a Művész moziban. Az észt hetet egy észt népzenével átszőtt, felnőtteknek szóló meseesttel zárjuk március 25-én a Hagyományok Házában, melyen Berecz András észt mesélőpárja Piret Päär lesz. Debrecenben és Szegeden is zajlanak a programok.

rap: Mik a személyes kedvenceid a filmekből, és miért?

SM: Gyakran megérintenek a női rendezők dokumentumfilmjei - talán a szinte tapintható empátiatöbblet miatt, amivel a filmjük alanyához vagy témájához fordulnak. Alighanem ezért áll közel hozzám a Virágok az Olajfák hegyén című portréfilm vagy a Nem az én földem, amely az észt filmtörténetben szokatlan hangnemben szól az ott élő orosz kisebbségről.

rap: Milyen más programok várhatók még a tavaszra?

SM: Áprilisban folytatódik a színházi klubunk, melyben idén a VAT Színházat mutatjuk be emlékezetes előadásai felvételeinek segítségével. A Zeneakadémia észt ösztöndíjasával, Karoliina Kreintaallal összefogva januárban szelíd offenzívába kezdtünk az eleven és színes észt népzene népszerűsítésére. A sorozat harmadik és negyedik állomására is áprilisban kerül sor: 10-én a Nyitott Műhelyben, 17-én pedig a Fonóban várható népzenei koncert. Májusban egy vagány és formabontó komolyzenei-művészeti projekt létrejöttében segédkezünk. A weboldalunkon (www.esztorszag.hu) idejében kiderül majd minden.

rap: Ha Észtországba mész, mivel töltöd a legszívesebben az időt?

SM: Olyankor az a legfontosabb, hogy az észt barátaimmal lehetek, de bizonyos eseményeket nem szívesen hagynék ki: ilyen a tavaszi Tallinn Music Week és az Észt Zenei Napok (kortárs zenei fesztivál), a júliusi Viljandi folk- és a szeptemberi drámafesztivál Tartuban. Ha épp Tallinnban vagyok, igyekszem bejutni a No99 Színház vagy a Von Krahl Színház valamely előadására, de a mocsár- vagy fenyőerdőtúra is elmaradhatatlan.

Figyelmébe ajánljuk