Interjú

„Ő csak fülelt”

Paula Kahumbu etológus-természetvédő  

Film

Az elefántok titkai című négyrészes dokumentumsorozat élőhelyeik szerint mutatja be az elefántokat. Interjúalanyunk a Wildlife Direct vezetője, az egyik legismertebb afrikai természetvédő, aki több mint harminc éve foglalkozik az állatokkal, a sorozat elkészítésében pedig íróként és műsorvezetőként is részt vett. A klímaváltozásról, Attenborough-ról és persze az elefántokról kérdeztük őt.

Magyar Narancs: Az elefántokat mindenki ismeri, minden gyerek tudja, hogyan néznek ki, a viselkedésük mégis kész rejtély, a laikusok az egyes fajtákat is nehezen tudják megkülönböztetni. De mit jelentenek a maga számára?

Paula Kahumbu: Legyen szó afrikai vagy ázsiai elefántokról, mind az állatok azon ősi családjába tartoznak, amelyek az emberekkel együtt fejlődtek – rokon lelkek vagyunk. S remek lehetőséget nyújtanak arra, hogy felkeltsék az emberek érdeklődését a természet iránt. Elég csak rájuk nézni, máris a hatásuk alá kerülünk. Nincs még egy ilyen teremtmény. Rendkívül érzékeny az észlelésük, hihetetlenül erősek, és mégis hatalmas szelídség árad belőlük. Intelligensek, törődőek, családcentrikusak. Nagy távolságot képesek megtenni, és fantasztikus az alkalmazkodóképességük. Nem nehéz meglátni bennük saját magunkat.

MN: Harminc éve foglalkozik elefántokkal, ennyi idő után képesek még meglepni önt?

PK: Abszolút, rendszeresen tanulok új dolgokat róluk és tőlük is, hiszen nagyon különböző életkörülmények között, a legváltozatosabb helyeken hoznak létre önálló kultúrákat. A szavannai és az erdei példányok mintha két különböző fajba tartoznának. De még a fajták között is nagy különbségek lehetnek. Ott vannak például a szavannai elefántok Zimbabwében: a sorozat egyik részében látható, hogyan ereszkednek alá egy hatalmas, meredek szikláról. Úgy használják az ormányukat, mint egy sétabotot, kitapogatják vele az utat maguk előtt, mert a látásuk nem túl jó. Kitaláltak tehát egy módszert, amellyel ellensúlyozhatják hiányosságukat.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.

 

A szabotázs ára

  • Zádori Zsolt

80 milliárd az eddigiekért, és 400 millió minden újabb nap késlekedésért – példátlanul magas bírságot rótt ki az Európai Unió Bírósága, mert a lassan négyéves ítéletét nem hajtotta végre a magyar állam. Bármit is mond a kormány, most nem a hazai menekültpolitikát ítélték el, hanem a magyar jogállamiságról mondtak lesújtó ítéletet.

Családi ezüst

Elkótyavetyéli a családi ezüstöt, eladja az önkormányzat földjét egy olyan embernek, aki vele egy csapatban indul képviselő­jelöltként a választáson – ezzel támadta a helyi kormánypárti hírportál az apátfalvi polgármestert a választási kampányban. Ez a fegyver fordítva sült el.

„Csak Magyarország alkalmazza”

A parlament az Alaptörvény – lapzártánkkor még ki nem hirdetett – módosításával korlátozta az államfő kegyelmi jogkörét, viszont kiiktatta a miniszteri ellenjegyzés intézményét. Milyen következményekkel járhat ez? A PTE Állam- és Jogtudományi Kar Büntetőjogi Tanszékének tanárával beszélgettünk.