tévésmaci

Sir Tyúk

  • tévésmaci
  • 2023. október 11.

Film

Amikor Sztupa és Troché előkészítették Erdély visszavételét, a megrendelés nem a párttól jött, hogy’ is jöhetett volna.

A Kommunizmus Haszonélvezőinek Kisszövetkezete volt a titokzatos és szűkszavú megrendelő, annyi látszott csak tisztán, hogy jól el vannak eresztve. Sztupa és Troché az észrevétlen felvonulást követő meglepetés erejére alapozták a tervüket, ezért némi tanakodás után Ómafa közvetítésével a törpenyulakhoz fordultak, akik meglehetősen békétlen népség hírében állottak akkoriban, s persze elég drágának is számítottak. De anyagi akadály nem volt, a kisszövetkezet pénztára vidáman csilingelt, s hát a viszonylag nehézkesen kialkudott sikerdíjon túl olyan marha nagy költségek nem is ígérkeztek. A törpenyulak például állig fel voltak fegyverezve, még ha a technikájuk nem is volt kifejezetten korszerű, viszont ragaszkodtak hozzá. Hiába jelezte Sztupa, hogy lenne rá forrás, a nyulak legyintettek, s a honoráriumot kezdték emlegetni újra, arra legyen. Troché viszont ragaszkodott a mobilitási hatásfok növeléséhez, s ebbe nagy kegyesen bele is egyeztek a nagyfülűek, de kikötötték, hogy őket csak a Jeep Gladiator érdekli, abból kell sok. Troché röhögött magában, azzal nem lesz gond. A törpenyulak ugyanis annyira kicsik voltak, hogy untig elég volt nekik egy (vagyis egy csomó, mert hamar vérszemet kaptak) Matchbox is. A No. 71-es modell pont a kívánt márka volt, szép, korallpiros színű platós kis szar, pont elfért rajta a minirágcsálók géppuskaállása. A sorozat e kis ékkövét nálunk is forgalmazták, már 18 forintért hozzá lehetett jutni a Játékbolt Vállalat üzleteiben, mert a teherautókat, munkagépeket olcsóbban adták, a vajszínű, nyitott tetős Merciért 22 forintot is elkértek. Sztupa és Troché nyakukba vették a várost, hogy felvásárolják a modellt, még Ómafát is befogták. A flotta átadása ünnepélyes volt, a nyulak berúgtak. De miután elmúlt a másnaposságuk, egy „tényleg utolsó” követeléssel álltak elő. Kicsiny konföderációs zászlókat akartak minden kocsiba, a vezetőfülkét a platótól elválasztó ablakra, illetve falra. Troché me­gint kacagott, fene a gusztusukat, de Sztupa berágott jócskán, hol fogunk varratni ilyen miniáner zászlócskákat, amelyek ráadásul cifrák is, mint a veszett fene? Megmondták, hogy rajzolttal ne is próbálkozzunk, nem ragaszodnak a selyemhez, de legyen „valami rendes anyagból”. Végül persze ez is megoldódott, találtak egy KTSZ-t, amely az autók belső visszapillantó tükrére akasztható, illetve az éttermi asztalokra kirakható klub- és nemzeti zászlókat gyártotta, s ők vállalták is, csak 100 darab gyerekvarrógépre volt szükségük: Sztupa és Troché mehettek vissza a játékboltokba.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!