tévésmaci

A sünmadár kalandjai

  • tévésmaci
  • 2014. április 20.

Film

Amikor Sztupa és Troché visszanéztek, Troché megfogta Sztupa karját, a könyökénél, ahol behajlította épp, s halkan kérdezett valamit. Mondd csak, Sztupa, emlékszel még 1989 lázára, hogy merről jöttél az utcán, és merre fordultál be, és milyen ruha volt rajtad, milyen nadrág és milyen cipő, és kivel találkoztál a sarkon, és milyen hosszú volt a hajad? Emlékszel, Sztupa, hogy szobrot döntöttél, s nekimentél a csillagoknak is? Az megvan, hogy milyen idő volt, hideg volt vagy meleg, felszakadozó felhőzet, vagy csak esett valami, nem is esett, inkább csepergett? S milyen hosszú volt a sor?

Busszal mentél vagy villamossal, járt vagy nem járt a troli? Mit ettél, Sztupa? Emlékszel a sörökre? Emlékszel arra, hogy demokrata voltál, s grátisz adtak ki vízumot neked egy tényleg demokratikus ország követségén, mert örültek, hogy rólad is kiderült a demokratikus elkötelezettség vagy valami ilyesmi, emlékszel ezekre? A végtelen utakra. Tudod, hogy mit olvastál a szabad sajtó mellett? Milyen könyveket, s mi ment tényleg a mozikban, Sztupa? Hány forint volt egy mozijegy? Hányadik sorban ültél, a szélén-e vagy a közepén? S mit csináltál villanyoltás előtt, utána, s tudtad-e, hogy mikor következik? Mikor aludtál és mennyit, vagy aludtál-e egyáltalán? Otthon, az ágyban aludtál, vagy csak úgy útközben a vonaton, le-leguruló fejjel, vagy egy másik utas vállára dőlve akaratlanul? Hova mentek a vonatok, s honnan érkeztek? Hányadik vágányról? Csarnok hatodik vagy külső harmadik? Megálltak minden állomáson és megállóhelyen, Sztupa? S te ott voltál-e időben, vagy lekésted az indulást, te késtél vagy a vonat? Vagy mind a kettőtök pontos volt? Fogtál hordárt a peronon, vagy volt egyáltalán valami a csomagodban? Egy kis elemózsia csomagolva; hazai. Mit szerettél? Mire vártál? Hol voltál, kivel voltál, anyád neve? A lakcímed mi volt, Sztupa? Utca, házszám, irányítószám, különös ismertetőjel? Mi voltál, emlékszel? Hogy hívtak és hogy szólítottak? Mikor szólítottak? Elsőnek, másodiknak? Megjelentél-e egyáltalán, vagy el sem mentél? Tudtál egy jobb helyet, egy jobb időt? Sztupa lassan, szinte gyengéden kiszabadította a könyökét, mi meg eljöttünk tévézni.

Pénteken (21-én) este tíz után veszi műsorára a Duna Tv Jirí Menzel Pacsirták cérnaszálon című filmjét - az életmű alkalmasint egyetlen olyan darabját, aminek volt valamicske tétje. Menzel a művészet művésze, legjellemzőbb - ilyetén a maga nemében a legjobb - filmje a Hóvirágünnep, s a Hrabal-adaptációi mint adaptációk közelébe sem érnek a Szeszélyes nyárnak, ami ugyebár egy Vancura-mű. Szépek, szórakoztatóak, de a Pacsirták cérnaszálon az egy kicsit legalább vérre megy, s nem annyira sörre, mint a többi.

Szombaton délután Billy Wilder egyik főműve, a Legénylakás megy a ViaSat3-on, egészen pontosan fél négyes kezdéssel. Ne hagyják ki semmiképpen, akkor sem, ha látták már - minden benne van az emberről, de legfőképpen a gyarlósága és az esendősége. Kiröhögöd, sajnálod, szurkolsz neki, mert magadat látod, de a beismerés alól fel vagy mentve. Igaz, a végén ő viszi el a csajt, de ilyen az élet: ő is vitte vásárra a bőrét. Este kilenckor lesz az Universalon a Hideghegy, egy nagy regény igyekvő és nem is teljesen reménytelen, ám mégis kudarcos filmváltozata.

Vasárnap váratlan helyen és még váratlanabb időpontban bukkan fel Spartacus. De nem akármelyik, hanem a Spari Classic Kirk Douglasszel és Tony Curtisszel, 1960-ból. RTL II, délelőtt 11.

Hétfőn ki is pihenhetjük ezt az örökös tévézést.

Kedden szintúgy.

Szerdán viszont járjunk el úgy, mint kétnapos ünnep után a szupermarkettel, elvonási tünetektől sanyargatott testünk rohanja le a tévét! A megbilincseltek nyolctól az MGM-en - ez a magyar Tony gyerek hete, nyilván. Bérgyilkosok kilenctől a Film+-on, a feltörekvő Wachowskiak tollából. Ugyanekkor a Filmboxon Egy másik ország, milyen volt Colin Firth és Ruppert Everett harminc-egynehány évvel fiatalabban.

Csütörtökön Nikita a Film+-on, s ha igaz a zeitgeist, Hruscsovra gondoltak. Tévézni snassz.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.