chili&vanília

A hét színe: zöld

  • chili&vanília
  • 2021.04.07 20:55

Gasztro

Medvehagymás töltött csirke, parmezános zöldborsókrémmel

A piacok lassan beindulnak, mindjárt itt a spárga- és az eperszezon, de addig is van már mibe kapaszkodni: friss, zsenge spenót, újhagyma, medvehagyma, mángold, sokféle saláta zöldellik a standokon, a zöld hullám néha megtörik egy-egy csokor piros retekkel. Itt a helye megjegyezni, hogy a sok zöld szárat, levelet (például a reteklevelet és az újhagyma szárát) nem tanácsos kidobni, nemcsak azért, mert ezzel a pazarlást is elkerüljük, hanem azért is, mert nagyszerű tavaszi kiegészítőket készíthetünk belőlük, úgymint zöld olajat, pesztót, szójaszószos minisalátákat.

Zöldek ide, zöldek oda, azért a legtöbb családban a saláták, könnyű pürék mellé a hús­ételekre is van érdeklődés. Hétvégi családi ebédekre ajánlom az alábbi, klasszikus töltött csirkét, amelynél a hagyományos tölteléket medvehagymával ízesítjük, mellé pedig fűzöld borsópüré jár. A töltött csirkéről mint műfajról, hajlamosak vagyunk megfeledkezni, pedig dekadens egy étel – pirult, ropogós csirkecomb, a bőr kisülő zsírját magába szívja a puha, zsemlés töltelék (nem is beszélve mondjuk egy zöld fűszeres vajjal töltött kijevi csirkéről, vagy Bíró Lajos séf szuperhedonista kacsamájjal töltött sült csirkéjéről). Ha maradna a zöldborsópüréből, másnap hígíthatjuk alaplével, főzhetünk bele még borsót és pici nokedliket egy-egy tányér leves erejéig.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Nézzen be hozzánk minden nap: hírszolgáltatásunk ingyenesen hozzáférhető. Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk