chili&vanília

A pomeló a császáré

Gasztro

Ananász, mangó, licsi, passiógyümölcs, gránátalma, datolyaszilva, pomeló, papaja, kumquat - a zöldség- és gyümölcsüzleteket őszre, télre elárasztják a különböző egzotikus gyümölcsök. Ilyenkor jelenik meg például a pomeló is. A halványzöldes, sárgás színű, gyakran hálóba vagy fóliába csomagolt rögbilabda szinte minden nagyobb zöldségesnél kínálja magát, de sokan csak mustrálják. Pucolása a többi citrusnál valamelyest körülményesebb, mivel a vékony belső fehér hártyától is meg kell szabadítani a gyümölcs húsát. Héja rendkívül vastag és szivacsos, íze a grépfrútnál valamelyest lágyabb. Délkelet-Ázsiában és Malajziában őshonos, ma Dél-Kínában termesztik belőle a legtöbbet. A pomeló a kínai császárok gyümölcse volt, neve kiejtve hasonlatos az áldás szóhoz, így a babonás kínaiak számára a szerencsét hordozza magában. A távol-keleti konyhában gyakran sós változatban készítik, csípős-édes, üde saláta formájában, néha tengeri herkentyűkkel, garnélával és sok zöldfűszerrel. Ez ihlette az alábbi salátát, amelyben összegyűjtöttem az ősz számos egzotikus gyümölcsét, de természetesen más gyümölcsökkel sem tilos kipróbálni.

 


 

Hideg kacsamellfilé őszi gyümölcssalátával

Hozzávalók (4 kis adag)

1 kacsamellfilé

Só, bors

Gyümölcssaláta:

1 citrom

2 evőkanál szójaszósz

2 teáskanál nádcukor

1 cm friss gyömbér, reszelve

2 mokkáskanál csilipaszta

1 evőkanál szezámolaj

1 pomeló, meghámozva, cikkelyeire szedve

4 szem füge, cikkelyekre vágva

4 szem kumquat, felszeletelve

1 gránátalma magjai

1 fürt szőlő (pl. otelló), leszemezve

1 csokor menta, durvára aprítva

1 csokor koriander, durvára aprítva

A kacsamellhez (amit akár előző nap is elkészíthetünk), előmelegítjük a sütőt 160 fokra. A bőrét átlósan beirdaljuk. Mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőbe helyezzük, bőrös felével lefelé, és közepes lángon, lassan kiolvasztjuk a zsírját. A zsírját leöntjük, és más célra használjuk. A kacsamellet betesszük a sütőbe, és 15-20 percig sütjük (attól függően, hogy mennyire szeretnénk rózsaszínűre). Szeletelés előtt legalább 10 percig pihentetjük, de használhatjuk hidegen is, ebben az esetben, amikor kihűlt, alufóliába csomagoljuk, és hűtőbe tesszük. A gyümölcssalátához kikeverjük az öntetet: a citrom levét a szójaszósszal, a nádcukorral, a reszelt gyömbérrel, csilivel és szezámolajjal. Félretesszük. A gyümölcsöket előkészítjük, és felszeleteljük. A pomeló vastag héját négy-öt cikkelyben élesen, a gyümölcs hosszanti irányában bevágjuk, majd a héját lefejtjük róla (mintha narancsot hámoznánk). A gyümölcshúsról lefejtjük a belső, fehér héjat is, majd apró darabokra szedjük. Összeforgatjuk az öntettel, a durvára aprított mentával és korianderral. Rászórjuk a gránátalmamagot, szőlőszemeket, felkarikázott kumquatot és a gránátalmamagokat (ezekkel már nem keverjük, egyrészt mert törnének, másrészt a gránátalma beszínezné az egész salátát). A kacsamellet vékonyan felszeleteljük, és a salátával tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

A Fidesz házhoz megy

Megfelelő helyre kilopott adatbázis, telefonálgató propagandisták, aktivisták otthonát látogató Németh Balázs. Amit a Fidesz most csinál, régen a Kurucinfó munkája volt.

Mint az itatós

Szinte hihetetlen, de akad még olyan nagy múltú, híres szimfonikus zenekar, amely korábban soha nem járt Budapesten: közéjük tartozott a Tokiói Filharmonikus Zenekar is, holott erős magyar kötődésük van, hiszen Kovács János 1992 óta szerepel náluk vendégkarmesterként.

Minden meg akar ölni

  • SzSz

Andriivka aprócska falu Kelet-Ukrajnában, Donyeck megyében; 2014 óta a vitatott – értsd: az ENSZ tagországai közül egyedül Oroszország, Szíria és Észak-Korea által elismert – Donyecki Népköztársaság része.

S most reménykedünk

„Az élet távolról nézve komédia, közelről nézve tragédia” – az Arisztotelész szellemét megidéző mondást egyként tulajdonítják Charlie Chaplinnek, illetve Buster Keatonnek.

A szürkeség ragyogása

Különös élmény néhány napon belül látni két Molière-darabot a Pesti Színházban. A huszonöt éve bemutatott Képzelt beteg egy rosszul öregedő „klasszikus”, a Madame Tartuffe pedig egy kortárs átirat, amelynek első ránézésre a névegyezésen túl nem sok köze van a francia szerzőhöz. Ez utóbbi egyáltalán nem baj, még akár erény is lehet.