chili&vanília

A pomeló a császáré

Gasztro

Ananász, mangó, licsi, passiógyümölcs, gránátalma, datolyaszilva, pomeló, papaja, kumquat - a zöldség- és gyümölcsüzleteket őszre, télre elárasztják a különböző egzotikus gyümölcsök. Ilyenkor jelenik meg például a pomeló is. A halványzöldes, sárgás színű, gyakran hálóba vagy fóliába csomagolt rögbilabda szinte minden nagyobb zöldségesnél kínálja magát, de sokan csak mustrálják. Pucolása a többi citrusnál valamelyest körülményesebb, mivel a vékony belső fehér hártyától is meg kell szabadítani a gyümölcs húsát. Héja rendkívül vastag és szivacsos, íze a grépfrútnál valamelyest lágyabb. Délkelet-Ázsiában és Malajziában őshonos, ma Dél-Kínában termesztik belőle a legtöbbet. A pomeló a kínai császárok gyümölcse volt, neve kiejtve hasonlatos az áldás szóhoz, így a babonás kínaiak számára a szerencsét hordozza magában. A távol-keleti konyhában gyakran sós változatban készítik, csípős-édes, üde saláta formájában, néha tengeri herkentyűkkel, garnélával és sok zöldfűszerrel. Ez ihlette az alábbi salátát, amelyben összegyűjtöttem az ősz számos egzotikus gyümölcsét, de természetesen más gyümölcsökkel sem tilos kipróbálni.

 


 

Hideg kacsamellfilé őszi gyümölcssalátával

Hozzávalók (4 kis adag)

1 kacsamellfilé

Só, bors

Gyümölcssaláta:

1 citrom

2 evőkanál szójaszósz

2 teáskanál nádcukor

1 cm friss gyömbér, reszelve

2 mokkáskanál csilipaszta

1 evőkanál szezámolaj

1 pomeló, meghámozva, cikkelyeire szedve

4 szem füge, cikkelyekre vágva

4 szem kumquat, felszeletelve

1 gránátalma magjai

1 fürt szőlő (pl. otelló), leszemezve

1 csokor menta, durvára aprítva

1 csokor koriander, durvára aprítva

A kacsamellhez (amit akár előző nap is elkészíthetünk), előmelegítjük a sütőt 160 fokra. A bőrét átlósan beirdaljuk. Mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőbe helyezzük, bőrös felével lefelé, és közepes lángon, lassan kiolvasztjuk a zsírját. A zsírját leöntjük, és más célra használjuk. A kacsamellet betesszük a sütőbe, és 15-20 percig sütjük (attól függően, hogy mennyire szeretnénk rózsaszínűre). Szeletelés előtt legalább 10 percig pihentetjük, de használhatjuk hidegen is, ebben az esetben, amikor kihűlt, alufóliába csomagoljuk, és hűtőbe tesszük. A gyümölcssalátához kikeverjük az öntetet: a citrom levét a szójaszósszal, a nádcukorral, a reszelt gyömbérrel, csilivel és szezámolajjal. Félretesszük. A gyümölcsöket előkészítjük, és felszeleteljük. A pomeló vastag héját négy-öt cikkelyben élesen, a gyümölcs hosszanti irányában bevágjuk, majd a héját lefejtjük róla (mintha narancsot hámoznánk). A gyümölcshúsról lefejtjük a belső, fehér héjat is, majd apró darabokra szedjük. Összeforgatjuk az öntettel, a durvára aprított mentával és korianderral. Rászórjuk a gránátalmamagot, szőlőszemeket, felkarikázott kumquatot és a gránátalmamagokat (ezekkel már nem keverjük, egyrészt mert törnének, másrészt a gránátalma beszínezné az egész salátát). A kacsamellet vékonyan felszeleteljük, és a salátával tálaljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

A képekbe dermedt vágy

Az Aspekt című feminista folyóirat társ­alapítója, Anna Daučíková (1950) meghatározó alakja a szlovák és a cseh feminista és queer művészetnek és a kilencvenes évektől a nemzetközi szcénának is.

Emberarcú

Volt egy történelmi pillanat ’56 után, amikor úgy tűnt: a szögesdrótot ha átszakítani nem lehet ugyan, azért átbújni alatta még sikerülhet.

Fától fáig

  • - turcsányi -

A Broke olyan, mint egy countrysláger a nehéz életű rodeócowboyról, aki elvész valahol Montanában a méteres hó alatt, s arra ébred, hogy épp lefagyóban a lába.

Kis nagy érzelmek

Egyszerű és szentimentális, de mindkettőt büszkén vállalja Baltasar Kormákur filmje. Talán az Előző életek volt utoljára ilyen: a fordulatok és a hősök döntései néha elég vadak, de sosem annyira, hogy megtörjék az azonosulás varázsát, az érzelmek őszintesége pedig mélységes hitelességet kölcsönöz a filmnek.

Nincs bocsánat

Az előadás Balássy Fanni azonos című kötetéből készült. A prózatöredékekből összeálló, műfajilag nehezen besorolható könyv a 2020-as években felnőtté váló fiatalok életkezdési pánikhelyzetéről ad meglehetősen borús képet.

Az individuum luxusa

  • Balogh Magdolna

Igazi szenzációnak ígérkezett ez a láger­napló, hiszen a mű 1978-ban csak erősen megcsonkítva jelenhetett meg a szerző magán­kiadásában, többszöri kiadói elutasítás és a publikálás jogáért folytatott 12 évnyi küzdelem után.