Ananász, mangó, licsi, passiógyümölcs, gránátalma, datolyaszilva, pomeló, papaja, kumquat - a zöldség- és gyümölcsüzleteket őszre, télre elárasztják a különböző egzotikus gyümölcsök. Ilyenkor jelenik meg például a pomeló is. A halványzöldes, sárgás színű, gyakran hálóba vagy fóliába csomagolt rögbilabda szinte minden nagyobb zöldségesnél kínálja magát, de sokan csak mustrálják. Pucolása a többi citrusnál valamelyest körülményesebb, mivel a vékony belső fehér hártyától is meg kell szabadítani a gyümölcs húsát. Héja rendkívül vastag és szivacsos, íze a grépfrútnál valamelyest lágyabb. Délkelet-Ázsiában és Malajziában őshonos, ma Dél-Kínában termesztik belőle a legtöbbet. A pomeló a kínai császárok gyümölcse volt, neve kiejtve hasonlatos az áldás szóhoz, így a babonás kínaiak számára a szerencsét hordozza magában. A távol-keleti konyhában gyakran sós változatban készítik, csípős-édes, üde saláta formájában, néha tengeri herkentyűkkel, garnélával és sok zöldfűszerrel. Ez ihlette az alábbi salátát, amelyben összegyűjtöttem az ősz számos egzotikus gyümölcsét, de természetesen más gyümölcsökkel sem tilos kipróbálni.

Hideg kacsamellfilé őszi gyümölcssalátával
Hozzávalók (4 kis adag)
1 kacsamellfilé
Só, bors
Gyümölcssaláta:
1 citrom
2 evőkanál szójaszósz
2 teáskanál nádcukor
1 cm friss gyömbér, reszelve
2 mokkáskanál csilipaszta
1 evőkanál szezámolaj
1 pomeló, meghámozva, cikkelyeire szedve
4 szem füge, cikkelyekre vágva
4 szem kumquat, felszeletelve
1 gránátalma magjai
1 fürt szőlő (pl. otelló), leszemezve
1 csokor menta, durvára aprítva
1 csokor koriander, durvára aprítva
A kacsamellhez (amit akár előző nap is elkészíthetünk), előmelegítjük a sütőt 160 fokra. A bőrét átlósan beirdaljuk. Mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk. Egy serpenyőbe helyezzük, bőrös felével lefelé, és közepes lángon, lassan kiolvasztjuk a zsírját. A zsírját leöntjük, és más célra használjuk. A kacsamellet betesszük a sütőbe, és 15-20 percig sütjük (attól függően, hogy mennyire szeretnénk rózsaszínűre). Szeletelés előtt legalább 10 percig pihentetjük, de használhatjuk hidegen is, ebben az esetben, amikor kihűlt, alufóliába csomagoljuk, és hűtőbe tesszük. A gyümölcssalátához kikeverjük az öntetet: a citrom levét a szójaszósszal, a nádcukorral, a reszelt gyömbérrel, csilivel és szezámolajjal. Félretesszük. A gyümölcsöket előkészítjük, és felszeleteljük. A pomeló vastag héját négy-öt cikkelyben élesen, a gyümölcs hosszanti irányában bevágjuk, majd a héját lefejtjük róla (mintha narancsot hámoznánk). A gyümölcshúsról lefejtjük a belső, fehér héjat is, majd apró darabokra szedjük. Összeforgatjuk az öntettel, a durvára aprított mentával és korianderral. Rászórjuk a gránátalmamagot, szőlőszemeket, felkarikázott kumquatot és a gránátalmamagokat (ezekkel már nem keverjük, egyrészt mert törnének, másrészt a gránátalma beszínezné az egész salátát). A kacsamellet vékonyan felszeleteljük, és a salátával tálaljuk.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com