Tartalom

(2012-11-08)

Kis-Magyarország

Fura E.ON-bírságok Gyomaendrődön

Kis-Magyarország

Gáz van az árammal

Villanyszerelés, néhány hónap múlva ellenőrzés, majd több százezres büntetés - nem egy gyomaendrődi élte át ezt az elmúlt hónapokban. Helyi szakemberek szerint a szerelők biztosan tudták, hogy tiltott beavatkozásokat hajtanak végre a villanyórán, felelősségük azonban számla híján bizonyíthatatlan.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Ahol az észt osztják

"Képzeljük el, milyen elképesztő elemi információbegyűjtő tevékenységre lesz szükség az államosításhoz és a centralizációhoz...

A szerk.

A szerk.

Megint egy eurósaller

A maga módján bemosott egyet az unió, most történetesen az Európai Unió Bírósága a kétharmadnak: életkoralapú diszkriminációnak, és ezért az uniós jog megsértésének ítélte a bírák idő előtti nyugdíjazását. Ez a döntés csak megerősíti a magyar Alkotmánybíróság nyári ítéletét, mely alkotmányellenesnek minősítette, és visszamenőlegesen is megsemmisítette a vonatkozó törvényi előírásokat.

Publicisztika

Sárközi Gábor

Publicisztika

Egymás között

Jeszenszky Géza esete a vérfertőző romákkal

Azért olyan sok a szellemileg leépült, értelmi fogyatékos ember a magyarok között, mert a magyar kultúrában megengedett, hogy testvérek, unokatestvérek házasodjanak, vagy a nélkül szexuális életet éljenek egymással.

Egotrip

Várhegyi Éva: Ekotrip

Egotrip

Offenzív defenzívában

"Magyarország most azt várja az Európai Bizottságtól, hogy mondja meg, mennyivel kell még javítani az egyenlegen ahhoz, hogy az ország kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alól" - nyilatkozta Orbán Viktor az októberi uniós csúcs után.

Sajó László: Öt és feles

Egotrip

A futball ábécéje

(T mint tartalék)

Jelzem, nekünk csak kilenc játékosunk van, és természetesen a Kövesi. (Bertikém, a Csabagyöngye trénere) Most mindjárt megkérdezi, hogy beállhat-e. Nem! (Minarik Ede) "Kérem, én még nem játszottam, / Nem játszottam, / Nem játszottam, / Játszani szeretnék mostan." (Szép Ernő)

Belpol

Interjú

Belpol

"Ha tényleg veszélyhelyzet van"

Dunkel Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnöke

Néhány hete tudta meg az ország, hogy új meteorológiai törvény készül, ami lényegesen rontaná a meteorológiai magánszolgáltatók pozícióját. Az OMSZ elnökét azért kerestük fel, hogy kiderüljön, mi igaz a hírekből, valóban monopolhelyzetbe kerül az állami szolgálat?

Interjú

Belpol

„Van egy pénzkeret, amit el kell költeni”

Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa a közmunkaprogramokról

Alapvető jogokat is sért az a rendezetlenség és bizonytalanság, ami a közfoglalkoztatás rendszerét jellemzi – többek között ezt állapította meg az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala azon vizsgálata során, amelyet négy megye egy-egy településén végeztek a hivatal munkatársai. A témáról október elején műhelybeszélgetést is tartottak. Kérdés, lesz-e foganatja Szabó Mátéék észrevételeinek.

Ki tudja leváltani Orbán Viktort?

Belpol

Elődöntő

Az Együtt 2014 választási mozgalom elindításával az eddig megegyezni képtelen MSZP és LMP lépéskényszerbe került. A két párt, ha eltérő okokból is, egyaránt kivárásra játszik. Ha Bajnai Gordonék nem csak a virtuális térben lesznek erősek, akkor majd komolyan veszik őket.

Állami felügyeletű dohányforgalmazás

Belpol

Cigit a nemzeti cigiboltból!

November 15-ét várják azok a hazai kereskedők, akik jövő ilyenkor is cigarettát szeretnének árusítani. Nem lesz könnyű dolguk. A 2013. július 1-jétől életbe lépő "trafiktörvény" nyomán drasztikusan csökken a dohányárusító helyek száma, hiánycikk lehet a cigaretta, és felpöröghet a ma sem pangó feketepiac, az illegális import.

Belpol

Megalvadt gondolatok - Tellér Gyula miniszterelnöki tanácsadó portréja

Több nyelven beszélő virtuóz műfordító, társadalomtudós, SZDSZ-képviselő, majd - immár hosszú évek óta - tanácsadó Orbán Viktor mellett. A "megalvadt struktúrák" felfedezője. Legutóbb a miniszterelnöki tanácsadók juttatásai miatt került elő a neve, pedig korántsem a fizetése (évi több mint 7 milliót kap) a legérdekesebb.

Színház

Interjú

Színház

"Nem tartom magamat vicces embernek"

Stefanovics Angéla színész

Olyan filmek készítésében vett részt íróként, rendezőként és színészként, mint az uristen@menny.hu, a Pesti mesék vagy a Libiomfi. Tíz évig, a Budapesti Kamaraszínház bezárásáig volt a társulat tagja, az utóbbi években pedig szerepelt a Pesti Színházban, az Örkényben, a Titkos Társulat egy előadásában és a pár hete bemutatott Pintér Béla-darabban, A 42. hétben is. Pintér Kaisers TV, Ungarnjában nyújtott alakításáért megkapta a Színikritikusok Díját.

Színház

Öl, butít, nyomorba dönt

Úri muri Miskolcon

Móricz Zsigmond regénye igazi mai anamnézis - nincs abban semmi meglepő, hogy az új startot vevő miskolci színház bemutató-dömpingjének centrumába helyezte Keszég László rendezését.

Zene

Koncert

Zene

Verdi: Requiem

"Egyházi ruhába bújtatott opera" - Hans von Bülow lesújtó és egyszersmind beismerten felületes egykorú ítélete ekképpen határozta meg Verdi halotti miséjét, s ez a formula paradox módon sokszor még azok számára is helytálló jellemzésnek tetszik, akik Bülow-val ellentétben lelkes hívei ennek a nagyszabású alkotásnak.

Lemez

Zene

Kiss: Monster

A 2009-es év egyik legnagyobb meglepetése volt, hogy az akkor már jó ideje csak önmaga legsikeresebb tribute zenekaraként, valamint jól menő üzleti vállalkozásként funkcionáló Kiss több mint tíz év után új albumot jelentetett meg.

Film

Film

A szappanzsaru

Rob Cohen: Alex Cross

A "legjobban kereső író", James Patterson annak köszönheti kitüntető címét, hogy termékenyebb, mint a Nílus deltája: tavaly például tizennégy kötettel árasztotta el a piacot.

Film

Belülről figyel

Matteo Garrone: Reality

Luciano tisztes Nápoly környéki halárus és piti nepper. Csúf kinézetű és közönséges gondolkodású emberekből álló tágabb családja nyújtja számára azt a meleg, otthonos, legfeljebb kicsit lábszagú közeget, ahol nemcsak biztonságban érzi magát, de jól ismert, kellemesen belakott szemétdombján picit még kukorékolhat is - nem hangosan, nem hivalkodóan, de azért önérzettel.

Film

Film

Az utolsó műszak

Lehet, hogy Amerika a népek olvasztótégelye, de erről South Central Los Angelesben még senki sem hallott...,

Interaktív

Rádió

Interaktív

Honnan jött a darus kocsi?

Vendég a háznál: tizenévesek a forradalomban

Nem állítanám, hogy a Kossuth rádió legfelszabadultabb műsora a Vendég a háznál (eleve ez a cím is lehetőséget kínál némi baljóslatú értelmezésre), sőt, egy időben egyenesen mintha inkább lebeszélni szerette volna a hallgatókat a gyermekvállalásról, áradt a stúdióból a panasz.

Képzőművészet

Képzőművészet

Kockázatos struktúrák

Két kiállítás a Vasarely Múzeumban

A Vasarely Múzeum első emeletén látható kiállításokban első pillantásra nem könynyű közös elemet találni, sőt, mintha egymás szöges ellentétei lennének. Az egyik, A képek állása valójában egy utazó rendezvénysorozat címe, amelyben a médiaművészet két úttörő személyiségének, Bódy Gábornak és Zbigniew Rybczynskinek az életművét mutatják be.

Képzőművészet

A természet maga

Cézanne és a múlt - Hagyomány és alkotóerő

"A kiállítás legfőbb értéke, hogy ezt a paradoxonokkal áterezett pályát, ha módszerében olykor túlbeszélt módon is, de pontosan és nagy műveken keresztül, eredeti szemlélettel mutatja be." A Szépművészeti nagyszabású Cézanne-kiállításán járt kritikusunk.

Képzőművészet

"A modernizmus kezdetének pillanata"

Nicholas Penny, a londoni National Gallery főigazgatója és Bridget Riley képzőművész

Nem volt még átfogó Cézanne-kiállítás Magyarországon, ráadásul a Szépművészeti Múzeumban most megrendezett Cézanne és a múlt - Hagyomány és alkotóerő című tárlat szemmel láthatóan nem csak itthon kelt érdeklődést. Hogy mitől unikális? Erről is beszélgettünk a világ egyik legfontosabb múzeumának vezetőjével és a Cézanne-rajongó angol művésszel, aki a modernizmus kezdeteinek kiváló ismerője.

Könyv

Megszűnés előtt a Magyar Fordítóház

Könyv

Bocs, mégse

Ha már a magyar könyvek külföldi népszerűsítésénél tartunk: irodalmunk szorgos nagyköveteinek kedvenc helyét, az évente ötven műfordítót vendégül látó balatonfüredi házat épp most készül szemétdombra vetni a minisztérium.

Magyar díszvendégség a belgrádi könyvvásáron

Könyv

Felsült mangalica

"Madarska - pocasni gost" (Magyarország - díszvendég) - feketéllik a felirat a magyar standon. A sarki boltos ennél jobb minőségű reklámcédulákon szokta meghirdetni akcióit. Közvetlenül a papírszalag alatt mit látnak szemeink? A mangalica című könyvet, borítóján egy szőrös disznó alfelével és kunkori farkával. Talpalávalónak pedig parázs népzene szól, az egyetlen kirakott íróportré, Örkény István huncut fényképe alatt a horgosi Juhász együttes muzsikál, és néptáncosok ropják a csárdást, bevonva a mulatságba a könyvvásárra kivezényelt szerb kisgyerekeket.

Könyv

Könyv

Mihail Siskin: Levélregény

A címet komolyan kell vennünk. Valóban levelekből vagy legalábbis két bizonyos címzetthez szóló elbeszélésekből összeálló regényről van szó, ám a történetek, az életutak hiába párhuzamosak, mégis elcsúsznak egymástól.

Könyv

Való világok

Három latin-amerikai regény

Latin-Amerikában a közös nyelv az irodalmat - de még az irodalom önreflexióját is - közös üggyé, nemzetközi élménnyé, tapasztalattá alakítja.

Gasztro
Sport

Kropkó Péter vasember

Sport

"Ungarische Lokomotive"

3800 méter úszás, 180 km kerékpározás, a végén maratoni futás - ennyit kell megtenni a hosszú távú - "ironman" - triatlonversenyeken. A 2005-ben visszavonult, 49 éves vasember, a Magyar Triatlon Szövetség alelnöke ötvenegy világversenyen teljesítette a távot, Japánban emlékművet állítottak a tiszteletére.

Tudomány

Internetes bűnmegelőzés

Tudomány

Nagy testvér, a jó rendőr

A tervek szerint hamarosan beélesítik azokat az uniós biztonsági projekteket, melyek a diktatúrákra jellemző szigorral figyelnék a netezőket.

Tranzit

Állomásról állomásra XLIV.

Tranzit

Itt a vége

Salgótarján

Sokan azt hiszik, hogy Salgótarján a kommunizmus eljöveteléig nyomorult koszfészek volt, és csak lánglelkű bányamérnökök, no meg hétpróbás gazemberek láttak benne fantáziát.