chili&vanília

A szezon első spárgája

Gasztro

Zöld spárga „instant” hollandi mártással

A korán jött nyár a piacokat is megbolygatta, a reggeli tömeg és a színes kavalkád kerti partik és balatoni hétvégék bevásárlós reggeleinek hangulatát idézi. A szokásosnál korábban érkezett a spárga is, hamar kezdődik az idei szezon. Bódi Andi csinos, vizes vászonba csomagolt zöld spárgái évek óta egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, a kisebb piacokon, ahol árul, törzsvásárlók állnak értük sorba. A velencei termelő tizenkét éve kezdett el spárgázni, azóta sokat fejlődött a fogyasztók ismerete és ízlése. Aki először kóstol valódi, termelői, friss spárgát, meglepődik, hogy fényévekkel finomabb a szupermarketekben és némely piacokon landoló, fás, kesernyés sípoknál. Bódi Andi zöld spárgája édes, lédús, és szenzációsan ízgazdag. Dél-Európában és Észak-Amerikában szinte kizárólag a zöld spárga terjedt el, a fehér ezekben az országokban már-már ritkaságszámba megy, míg Németországban például a fehér, vastagabb spárgának van kultusza.

A liliomfélék családjába tartozó zöldség több ezer éves múltra tekint vissza, az ókori rómaiak is fogyasztották, feljegyzések szerint Julius Cesar pl. olvasztott vajjal kedvelte. Termesztése és szüretelése rendkívül munka- és költségigényes, mivel csak a harmadik évben terem, szedése pedig kézzel történik. A magyar spárga kiváló, jelentős része azonban kivándorol. Szerencsére mind a híres csengelei­ből, mind Bódi Andi zöld spárgájából marad azért bőven nekünk is. A zöld spárgát alig kell pucolni: a spárga legalsó egy-két centijét letörjük (hang alapján lehet érezni, hogy hol kell), majd a legalját zöldséghámozóval meghámozzuk. A többi részt nem szükséges pucolni, a kis lapos „tüskéket” eltávolíthatjuk a szárról, ha nagyon perfekcionisták vagyunk. (Ha a receptet fehér spárgával készítjük, annak a teljes szárát meg kell pucolni). A spárgákat süthetjük vagy párolhatjuk, szezonnyitónak pedig klasszikus kísérőjével, hollandi mártással ajánlom. Az egyébként időigényes mártás azonban az alábbi receptben amolyan „instant”: a hagyományos, fehérboros, salottás, redukált főzet helyett jófajta, nem túl savas, kellemes ecetet használunk (be lehet vetni a kamrában lapuló különlegesebb eceteket is). Az egyébként szükséges tisztított vajat is be lehet szerezni készen, például Galló János kistermelőtől a Fény utcai piacon, vagy indiai élelmiszerüzletekben (pl. Szép Kis India). Ha nem jutunk hozzá, akkor tisztított vajat könnyen tudunk házilag is készíteni: a vajat felolvasztjuk, majd amikor elkezd felhabzani, egy szűrőkanál segítségével leszedjük a tetején keletkező habot, illetve az összeálló fehér tejzsírrészecskéket, majd átszűrjük.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

A képekbe dermedt vágy

Az Aspekt című feminista folyóirat társ­alapítója, Anna Daučíková (1950) meghatározó alakja a szlovák és a cseh feminista és queer művészetnek és a kilencvenes évektől a nemzetközi szcénának is. Munkássága középpontjában a normák, a hatalmi technológiák, a queer identitás, valamint a magánélet és az intimitás politikájának kérdései állnak.

Emberarcú

Volt egy történelmi pillanat ’56 után, amikor úgy tűnt: a szögesdrótot ha átszakítani nem lehet ugyan, azért átbújni alatta még sikerülhet.

Fától fáig

  • - turcsányi -

A Broke olyan, mint egy countrysláger a nehéz életű rodeócowboyról, aki elvész valahol Montanában a méteres hó alatt, s arra ébred, hogy épp lefagyóban a lába.

Kis nagy érzelmek

Egyszerű és szentimentális, de mindkettőt büszkén vállalja Baltasar Kormákur filmje. Talán az Előző életek volt utoljára ilyen: a fordulatok és a hősök döntései néha elég vadak, de sosem annyira, hogy megtörjék az azonosulás varázsát, az érzelmek őszintesége pedig mélységes hitelességet kölcsönöz a filmnek.

Nincs bocsánat

Az előadás Balássy Fanni azonos című kötetéből készült. A prózatöredékekből összeálló, műfajilag nehezen besorolható könyv a 2020-as években felnőtté váló fiatalok életkezdési pánikhelyzetéről ad meglehetősen borús képet.

Az individuum luxusa

  • Balogh Magdolna

Igazi szenzációnak ígérkezett ez a láger­napló, hiszen a mű 1978-ban csak erősen megcsonkítva jelenhetett meg a szerző magán­kiadásában, többszöri kiadói elutasítás és a publikálás jogáért folytatott 12 évnyi küzdelem után. 

Megbillenve

Eddig csak a fideszes médiagépezet és a kormányzati, állami propaganda folytatott lélektani hadviselést (is) Magyar Péter ellen, ám jó ideje működik ez már visszafele is – úgy tűnik, nem is hatástalanul.

Nem pontosan ugyanaz a szem

Ötvenhét turistabusz áll a parkolóban. A sofőrök dohányoznak, beszélgetnek, múlatják az időt, míg várnak az utasaikra. Akik nagyjából másfél óra alatt végeznek; előbb Auschwitz 1-et járják körbe, aztán jön Birkenau, oda át kell vinni őket, mert az cirka 3 kilométerrel távolabb van, ott aztán újabb egy-másfél órát eltöltenek majd.

Dőlve halnak

Lóhalálában terjesztették be és fogadták el egy salátatörvénybe csomagolva a védett erdők könnyebb letarolását lehetővé tevő módosításokat a kormánypárti képviselők. Az erdőkért aggódó szakemberek is csak találgatnak, kinek sürgős a várható erdőirtás.