chili&vanília

A szezon első spárgája

Gasztro

Zöld spárga „instant” hollandi mártással

A korán jött nyár a piacokat is megbolygatta, a reggeli tömeg és a színes kavalkád kerti partik és balatoni hétvégék bevásárlós reggeleinek hangulatát idézi. A szokásosnál korábban érkezett a spárga is, hamar kezdődik az idei szezon. Bódi Andi csinos, vizes vászonba csomagolt zöld spárgái évek óta egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, a kisebb piacokon, ahol árul, törzsvásárlók állnak értük sorba. A velencei termelő tizenkét éve kezdett el spárgázni, azóta sokat fejlődött a fogyasztók ismerete és ízlése. Aki először kóstol valódi, termelői, friss spárgát, meglepődik, hogy fényévekkel finomabb a szupermarketekben és némely piacokon landoló, fás, kesernyés sípoknál. Bódi Andi zöld spárgája édes, lédús, és szenzációsan ízgazdag. Dél-Európában és Észak-Amerikában szinte kizárólag a zöld spárga terjedt el, a fehér ezekben az országokban már-már ritkaságszámba megy, míg Németországban például a fehér, vastagabb spárgának van kultusza.

A liliomfélék családjába tartozó zöldség több ezer éves múltra tekint vissza, az ókori rómaiak is fogyasztották, feljegyzések szerint Julius Cesar pl. olvasztott vajjal kedvelte. Termesztése és szüretelése rendkívül munka- és költségigényes, mivel csak a harmadik évben terem, szedése pedig kézzel történik. A magyar spárga kiváló, jelentős része azonban kivándorol. Szerencsére mind a híres csengelei­ből, mind Bódi Andi zöld spárgájából marad azért bőven nekünk is. A zöld spárgát alig kell pucolni: a spárga legalsó egy-két centijét letörjük (hang alapján lehet érezni, hogy hol kell), majd a legalját zöldséghámozóval meghámozzuk. A többi részt nem szükséges pucolni, a kis lapos „tüskéket” eltávolíthatjuk a szárról, ha nagyon perfekcionisták vagyunk. (Ha a receptet fehér spárgával készítjük, annak a teljes szárát meg kell pucolni). A spárgákat süthetjük vagy párolhatjuk, szezonnyitónak pedig klasszikus kísérőjével, hollandi mártással ajánlom. Az egyébként időigényes mártás azonban az alábbi receptben amolyan „instant”: a hagyományos, fehérboros, salottás, redukált főzet helyett jófajta, nem túl savas, kellemes ecetet használunk (be lehet vetni a kamrában lapuló különlegesebb eceteket is). Az egyébként szükséges tisztított vajat is be lehet szerezni készen, például Galló János kistermelőtől a Fény utcai piacon, vagy indiai élelmiszerüzletekben (pl. Szép Kis India). Ha nem jutunk hozzá, akkor tisztított vajat könnyen tudunk házilag is készíteni: a vajat felolvasztjuk, majd amikor elkezd felhabzani, egy szűrőkanál segítségével leszedjük a tetején keletkező habot, illetve az összeálló fehér tejzsírrészecskéket, majd átszűrjük.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

Megjött Barba papa

A Kőszegi Várszínház méretes színpada, több száz fős nézőtere és a Rózsavölgyi Szalon intim kávéház-színháza között igen nagy a különbség. Mégis működni látszik az a modell, hogy a kőszegi nagyszínpadon nyáron bemutatott darabokat ősztől a pesti szalonban játsszák. 

Fűző nélkül

Berlin, Du bist so wunderbar – fogad a híres dal, amelynek a karrierje egy német sörreklámból indult. Nehéz is lenne másképpen összefoglalni a város hangulatát, amelyet az itthon alig ismert grafikus, illusztrátor és divatfotós Santhó Imre munkássága is visszatükröz.

Gyógyító morajlás

Noha a szerző hosszú évek óta publikál, a kötet harminckét, három ciklusba rendezett verse közül mindössze három – a Vénasszonyok nyara után, a Hidegűző és A madár mindig én voltam – jelent meg korábban. Maguk a szövegek egységes világot alkotnak. 

Elmondható

  • Pálos György

A dán szerzőnek ez a tizedik regénye, ám az első, amely magyarul is olvasható. Thorup írásainak fókuszában főként nők állnak, ez a műve is ezt a hagyományt követi. A történet 1942-ben, Dánia német megszállása után két évvel indul.

Gyulladáspont

Első ránézésre egy tipikus presztízskrimi jegyeit mutatja Dennis Lehane minisorozata: ellentétes temperamentumú nyomozópáros, sötétszürke tónusok, az Ügy, a magánélet és a lassacskán feltáruló múltbeli traumák kényelmetlen összefonódásai.

Londoni randevúk

„Ne ijedjetek meg, de azt hiszem, én vagyok a generációm hangja. Vagyis valamelyik generációé” – fogalmazott Hannah Horvath a Csajok első részében. A 2012–2017 között futó, hat évadot megélő sorozatban Lena Dunham pont így tett: hangot adott azoknak a fiataloknak, akiknek mindennél nagyobb szabadságot és jólétet ígértek, ám a világválság ennek az anyagi, az egzisztenciális szorongás pedig a lelki fedezetét egyszerűen felélte.

Mármint

A hullamosói szakma aránylag ritkán szerepel fiatalemberek vágyálmai közt. Először el is hányja magát Szofiane, a tanulmányait hanyagoló, ezért az idegenrendészet látókörébe kerülvén egy muszlim temetkezési cégnél munkát vállalni kénytelen arab aranyifjú.

Tíz vállalás

Bevált recept az ifjúsági regényekben, hogy a szerző a gyerekközösség fejlődésén keresztül fejti ki mondanivalóját. A nyári szünidőre a falusi nagymamához kitelepített nagyvárosi rosszcsontoknak az új környezetben kell rádöbbenniük arra, hogy vannak magasztosabb cselekedetek is a szomszéd bosszantásánál vagy az énekesmadár lecsúzlizásánál. Lehet tűzifát aprítani, visszavinni az üres üvegeket, és megmenteni a kocsiból kidobott kutyakölyköt. Ha mindez közösségben történik, még jobb.