chili&vanília

A szpanakopita találkozása a vargabélessel

Gasztro

Spenótos-kecskesajtos, sós „vargabéles”

Két klasszikus találkozik ebben az ételben: a görög konyha ikonikus spenótos pitéje és a mi vargabélesünk. Előbbi főszereplője a réteslapba csomagolt temérdek mennyiségű spenót, amit zöldfűszerekkel és fetával kevernek. Az ország összes részén készítik, de az észak-nyugati felén fekvő epiruszi vidék mondhatja magáénak a leghíresebb változatokat. A mi közkedvelt vargabélesünk erdélyi származású, a legendák szerint Kolozsvár legendás vendéglős dinasztiája, a Darvas család készítette a legfinomabbat. Az eredetiben nyilván mind a tészta mind a réteslap házi, aki igazán nagyot akar alkotni, szánja rá az időt, biztosan szintet ugrik vele, de jófajta cérnametélttel és bolti rétestésztával is nagyon finom. Itthon a legjobb vargabélest nem mellesleg a Nudli tésztakantinban készítik, a frissen gyúrt tésztájuk repíti a csillagokig. Ez a két, neves étel találkozik össze az alábbi receptben, és úgy tűnik, nem vesznek össze. A réteslap ropog, a kecskesajtkrém remeg, a spenót, a fokhagyma és a szerecsendió pedig adják az ízeket. Szívből ajánlom kipróbálni!

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk