chili&vanília

Az első medve

Gasztro

Medvehagymás tojáskrém

Az éves kulináris körforgás fontos mérföldkövéhez érkeztünk: megérkeztek az első medvehagymák!

A java még fóliasátorban termesztett, de bizonyos területeken már vadon is terem, szedhető. Álljon itt a szokásos szezon eleji ötletgyűjtemény, hogy legyen miből inspirálódni a következő hetekben.

A nyitófogás természetesen minden évben a tisztességesen elkészített, tejes-vajas krumplipüré, amelybe még forrón belekeverjük a medvehagymát, így az a hőtől összeesik, és már át is járja a pürét a kellemes, fokhagymás aroma. Másodikként jöhet a rántotta, aztán következhetnek a krémek: kiváló tojáskrémben (például az alább ajánlottban), körözöttben, túrókrémben, hummuszban, pástétomokban. Palacsintatésztába, galuskába, sztrapacskába, tésztás ételekbe, tócsnikba sok konyhában kerül.

Jöhetnek a kevésbé megszokott felhasználási módok: főzelékeknek igen kellemes, finom fokhagymás tónust ad, például krumpli-, finom-, karalábé- vagy spenótfőzelékben, esetleg zöldborsófőzelék mártásába turmixolva. Ki ne maradjon az idei felhozatalból a medvehagymás fasírt és a töltött csirke, ezeknek is nagyon jól áll. Minden ázsiai fogásban bátran kiválthatjuk vele a spenótot (wokos ételek, pirított tészták, curryk, kimchik), nyersen is remek, pl. petrezselymes tabulé meglepő ízesítőjeként, vagy reszelt sárgarépából, retekből, almából kevert vitaminsalátában. Szép, zöld fűszervajat is készíthetünk belőle, amelyet aztán steakre, sültekre, grillezett zöldségre, héjában sült burgonyára olvaszthatunk. A szezon végét majd pár üveg házi pesztóval zárjuk, de az még odébb van, addig élvezkedjünk a korai, tavaszi krémekkel.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk