Az a szakácskönyv, amelyik külön fejezetet szán a krumplival és káposztával készülő ételeknek, egy másik fejezetének címe pedig Food & Love (Étel & szeretet), egyértelműen nemcsak a gyomorhoz szól, hanem a szívhez is. Éppen ebben rejlik Olia Hercules ukrán származású, Londonban élő szakács és szakácskönyvszerző erőssége. Első kötete, az orosz és ukrán konyhára fókuszáló Mamushka műfajteremtő volt, festményszerű, mégis élettel teli, lenyűgöző fényjátékkal operáló képei, a könyvet átjáró igaziság, a mélyen és a múltban gyökerező személyesség, a női erő és a helyhez, térhez való szoros kapcsolódás egy olyan világot teremtett, amely etalonná vált a szakácskönyvek között.
Az első kötetet követte a grúz és azeri konyhára fókuszáló, talán még elementárisabb Kaukasis, majd a Summer Kitchens, az ukrán vidék nyári konyháit bemutató könyv. Utóbbi a háború miatt egészen más megvilágításba került, és hirtelen egyfajta kordokumentálássá is vált. Máig mindhárom csak angolul jelent meg sajnos, a magyar kiadás még várat magára, holott a receptek szinte mindegyike igen közel áll az ízlésünkhöz.
Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!