étel, hordó

Buddha Original – Teréz krt. 1.

  • ételhordó
  • 2021.09.29 20:55

Gasztro

Budapest Főváros Levéltára fotógyűjteményének HU/BFL/XV/19/c/11/0303 leltári számú, Zártsoros beépítésben álló, emeletes saroképület magas tetővel című anyaga a Lenin körút 55. számú házat ábrázolja valamikor az ötvenes évek végén. A fotókartonra ragasztott négy fénykép mellé ismertető szöveget tettek. „Új, korszerű és egységes portál sor alakítandó ki. Korszerű cégfeliratok készítendők. A kapu mellől a tábla eltávolítandó. Az I. em. erkély megépítendő. A kapu jobb oldalán lévő húsbolt napellenzőponyva-tartóvasa a káva közé szerelendő” – olvasható a gépelt cetlin, évszám nincs, a „Tatarozás ideje”, illetve a „Portálok helyreállításának ideje” után a kipontozott részeket nem töltötték ki. Mindez azért érdekes, mert ha a jelzett emeletes saroképület – valaha és jelenleg is Teréz körút 1. – levéltári fotóit összehasonlítjuk a most készültekkel, látható a változás. A háborúban vagy ’56-ban elpusztult erkélyt visszaépítették, az „új, korszerű és egységes portálsor” kialakítása elmaradt. Napellenző sincs már, a húsbolt helyett pedig a Buddha Original szusi- és wokbárba léphetünk be. Ami persze már rég nem tekinthető különlegességnek. A Buddha Original ugyanis olyan franchise rendszerben működő étteremhálózat, amelynek hirtelen 12 üzletét számoltuk össze, a Teréz körúton mindjárt kettő is van belőle (a másik a 46. szám alatt).

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Nézzen be hozzánk minden nap: hírszolgáltatásunk ingyenesen hozzáférhető. Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Öt év börtönre, pénzbüntetésre és vagyonelkobzásra ítélték a volt mezőberényi lelkészt

Folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés, sikkasztás és költségvetési csalás bűntettében, amely bűnszervezeti alakzatot is felvett, bűnösnek mondta ki a Gyulai Törvényszék pénteki ítéletében R. János volt mezőberényi református lelkészt és vádlott-társait. A lelkészt 5 év letöltendő börtönbüntetésre, 2,5 millió forint pénzbüntetésre és jelentős nagyságrendű vagyonelkobzásra ítélték.