Tartalom

(2014-02-13)

Snoblesse
Egotrip

Sajó László: Öt és feles

Egotrip

Fülöp Jani, három szonda és az utolsó labda

Tamás a Pinka poharazóban itta a csapolt soproni ászokot, az elsőt. A horvátnádaljai ászok csak később érkeznek, testületileg. Nemrég ért véget a megyekettes meccs, egynullra lezúzták Csákánydoroszlót, és maradtak a dobogón; sokan már a megyeegyben látták a csapatot, onnan meg már csak pár ugrás a Rohonci út - reszkess, Hali!

Mérő László: Maga itt a tánctanár?

Egotrip

Egy konstans bukása

Áttörésként ünnepelte a pszichológia tudománya, amikor 2005-ben a nagy tekintélyű szaklapban, az American Psychologistban megjelent Barbara Fredrickson és Martial Losada Pozitív affektusok és az emberi virágzás komplex dinamikája c. cikke, amelyben a szerzők a káoszelmélet matematikai diszciplínáját alkalmazzák. A cikk fő eredménye egy konstans: 2,9013.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Az ajánlat

"Mindent megtettünk, ami elvárható" - mondja az MSZP a Simon-ügyről, s mi csak azért nem írjuk, hogy mondja az MSZP és közben érzed, hogy büdös a szája, mert ezt a rossz dumát a szerencsétlen szóvivőnek adták a szájába.

A szerk.

A szerk.

Álruhában

Lapzártánkkor a Mazsihisz Orbán Viktornak, az Igen Tisztelt Miniszterelnök Úrnak írott levelére még nem kapott választ, de arra tippelnénk, hogy az Igen Tisztelt nem fogja aggályaikat tekintetbe venni.

Belpol

Magyar hentesek kálváriája itthon és Németországban

Belpol

Kizsigerelve

Versenyképességük megtartása érdekében a magyar és a német húsgyárak különböző munkaközvetítőkön keresztül zsákmányolják ki a húsipari munkásokat. A húsipari szak- és segédmunkások közvetítésével foglalkozó makói Andrási Zoltán négyszeri csődbe jutása jól szemlélteti e folyamatot.

Botrány a Holokauszt Emlékbizottságban

Belpol

Nincs alkudozás

Vasárnap a Mazsihisz bejelentette, hogy nem vesz részt a kormány holokausztrendezvényein, ha felállítják a Szabadság téri emlékművet, a tervek megvitatása nélkül épül fel a Sorsok Háza, és Szakály Sándor a Veritas Intézet igazgatója marad. Orbán Viktor lapzártánkig nem reagált a bejelentésre. Heisler András, a Mazsihisz elnöke szerint a háború óta nem volt ilyen egységes a magyar zsidóság.

Uniós milliárdok "közeli" cégeknek nyelvoktatásra

Belpol

Rokon, koma, jó barát

A magyar felnőtt lakosság idegennyelv-tudását segíteni hivatott uniós milliárdok nagy részén húsznál kevesebb nyelvi képző osztozik - különösen két nyírségi cég szárnyalása figyelemre méltó. Czomba Sándor államtitkár és két szakbizottsági tag esetében okkal merül fel az összeférhetetlenség gyanúja.

Belpol

Megmaradtak – A Jobbik négy éve

A bizonytalanokra, a fiatalokra és a kiábrándult fideszesekre hajt a Jobbik héten induló országgyűlési kampánya. A cél minél több szavazatot elhozni a kormánypártoktól, és ezzel alkupozíciót kiharcolni az új parlamentben.

Külpol

Közép-afrikai Köztársaság

Külpol

Újrakezdés

Nem feltétlenül pánikkeltés, amikor az államiság intézményeivel nyomokban is alig rendelkező fekete-afrikai országgal kapcsolatban már a ruandai mértékű népirtás lehetőségét latolgatják. Genocídiumot emleget az ENSZ is. Fenyegetések, bosszúhadjáratok, tömegmészárlások, lincselések elől menekül továbbra is a lakosság egyötöde, tízezrek - napjainkban is további tömegek - egyenesen a szomszédos Csádba, Kamerunba. A Nemzetközi Büntetőbíróság már meg is kezdte az előzetes vizsgálatokat a gyaníthatóan elkövetett háborús bűntettek ügyében.

Konzervatív térhódítás Franciaország utcáin

Külpol

A reakció ébredése

Látványosan meghátrált a kormány a társadalompolitikáját tömegtüntetéseken támadó konzervatív csoportok elől. Hová vezet a szocialista visszavonulás?

Film

tévésmaci

Film

A rókának nincs nagy lába

Amikor Sztupa és Troché elmenni készültek, mindent az utolsó pillanatra halasztottak, kivált a csomagolást. Persze, persze, délután indult az a büdös vonat, de azért az mégiscsak túlzásnak tűnt, hogy délelőtt még kimentek a mezőre, ráadásul ebédet is vittek magukkal. Inkább a vonatra kellett volna valami útravalót csomagolni. Persze az is igaz, hogy tényleg pazar idő volt, ragyogott a nap és mégsem volt fülledt a levegő, ott ugrált körülöttük bőszen valami szellőcske, még a búzatáblát is megborzolta valamelyest.

Film

Film

Behálózva

"Ebből nincs tisztességes kiút" - hangzik el a Rebecca Hall játszotta ügyvéd szájából a bejáratott narratíva azon pontján, ahol az ilyen kvázikémfilmekben minden összeomlani szokott. Valami hasonló lenne a film ars poeticája és tanulsága is - maximum annyi a váratlan fordulat, hogy a mocskos rendszert ezúttal nem egy kiugrott ügynök vagy egy magányos hérosz igyekszik belülről lerombolni.

Film

"A legnagyobb strici a szegénység" - Maros Anna forgatókönyvíró

A Zürichben élő magyar származású írónő férjével, a rendező Men Lareidával közösen készítette el a Viktoria - A Tale of grace and greed című svájci filmet. A hosszú kutatómunkára, számtalan interjúra alapozott mű a Magyarországról Svájcba érkező prostituáltak sorsát igyekszik feltárni, játékfilmes eszközökkel. Az alkotók, bár pályáztak a Nemzeti Filmalapnál, Magyarországról egy fillért nem kaptak magyarokról szóló, magyar színészekkel leforgatott filmjükhöz. Úgy tudjuk, a Viktoriát magyarországi mozikban is forgalmazzák - talán már tavasszal. A beszélgetés Zürichben készült.

Film

Film

Banks úr megmentése

Hollywood képes reflektálni a mítoszaira. E mitológia kitüntetett alakja a filmkészítő ember, a self-made man alfaja, akihez bátran lehet fordulni, ha kifogytunk a témákból. Az utóbbi évek Oscar-jelöltjei között is tömegével találunk példát jelenlétére (A leleményes Hugo, A némafilmes, Hitchcock).

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Necromonicon

Voltak idők, amikor a múzeum szent helynek számított. Ma időnként jobban hasonlít egy szórakoztatóközponthoz, mint egy templomhoz, de azért a kiállításlátogatási gyakorlatunkban megmaradt valami az átszellemültségből. A Lengyel Intézet múlt ősszel nyílt galériájának pincéjében rendezett csoportos kiállítás jócskán alátesz ennek a szakralitásnak, azonban nem az óvatosságával.

Kiállítás

Képzőművészet

Az idegen szép

Párás hegyek, illatos virágok - a kínai tusfestészet a 19-20. században

A Csunkingi Három Szoros Múzeum gyűjteményéből válogatott majd száz alkotást a Kogart, "cserébe" a Kínában bemutatott Szalay Lajos-grafikákért. De már most is tudható, hogy az ottani mércével nem igazán nagy, de magyar viszonylatban óriási látogatottságot (a csaknem félmillió nézőt) a budapesti kiállítás nem fogja abszolválni - még akkor sem, ha egy tradicionális (több mint kétezer éves) művészetről beszélhetünk. S nem csupán azért, mert a vizuális kultúra befogadására egyre kevesebb idő és pénz jut.

Képzőművészet

Repkedő leplek - Melocco Miklós pályaképe

Emlékművei ellepik az ország köztereit, a Fidesz hű embereként pedig a művészeti élet befolyásos döntnöke lett. Az ő ajánlásával és ihletésére készült el a Szabadság téri emlékmű hírhedt tervezete is. Hosszú és tanulságos út vezetett idáig.

Zene

mi a kotta?

Zene

Kezdődik a mese

"Ön téved, ha azt hiszi, hogy a Háry János készen van." Az 1926-os ősbemutatót követő ünnepi banketten hűtötte le a korszakos operaigazgató, Radnai Miklós pohárköszöntős lelkesedését a szerző, Kodály Zoltán, aki e szavaival nem csupán a saját igényességét bizonyította, de akarva-akaratlanul a magyar operaírás hagyományához is csatlakozott.

Lemez

Zene

Egy fiú a házból – Boy George: This Is What I Do

Kétségtelen, hogy Boy George a popzene egyik örökös ikonja - az ő behízelgő, egzotikus soulorgánuma, a Culture Club élén elővezetett (elektro)pop-reggae-r&b slágerei nélkül nem élnének bennünk olyan élénk és ambivalens emlékek a nyolcvanas évek extravagáns zenei univerzumáról, popkultúrájáról.

Zene

"Hibátlan legyen" – Ivan & The Parazol

Magyarországon is feltámadt a klasszikus rock, a 60-as, 70-es évek rock and rolljához visszanyúló hullám élén pedig ott tempózik az Ivan & The Parazol is. Az Amerikát is megjárt, jelenleg Londonba készülő banda slágerei állandó vendégek az MR2-n, és a Deep Purple előtt is ők nyitnak február 17-én a Budapest Sportarénában.

Lemez

Zene

Broken Bells: After The Disco

A Shins frontembere, James Mercer és egy zenei mágus, Brian Burton (vagyis Danger Mouse) már 2004-ben összehaverkodott, de Broken Bells névre keresztelt zenekaruk csak 2010-ben fialt egy korrekt lemezt, enyhén pszichedelikus indie-pop dalokkal.

Színház

Színház

Színház

A Kék Angyal, avagy Egy zsarnok vége

Korruptság minden hivatalnoki szinten? Nosza, vegyük elő Gogolt! Fasizálódás a kisemberektől felfelé? Játsszunk Ödön von Horváthot! Adaptáljunk Falladát! Olvassunk Canettit! Vagy forduljunk bizalommal Heinrich Mannhoz - a Ronda tanár úrból, noha előbb íródott, mint hogy rögtön betilthatták volna, utólagos hozzátoldásokkal és a híres filmváltozat (A Kék Angyal - Dietrichhel, Janningsszel) felől közelítve könnyen kinyerhető az önfeledten és egyre jobban habzó szájjal fasizálódó társadalom képe.

Színház

Színház

Vékony jégen, mezítláb

Elfriede Jelinek: Téli utazás

Névtelen emberek néznek ránk kérlelőn a Vígszínház Házi Színpadáról. Keresik a másikat, akiben megmosva arcukat valakik lehetnének. De maradnak idegenek, önmaguk számára is. Sem egymással, sem velünk nem beszélnek, holott ömlik belőlük a szó. Mintha a hang eltakarhatná a bennük növekvő csendet és magányt.

Színház

Színház

"Pláne az internet világában"

HOPPart: Hungari

A Hungari szereplői nem ki-, hanem inkább bevándorlók: a szerző-rendező Kárpáti Péter nem az elhagyott ország felől, hanem a megérkezés vagy inkább meg nem érkezés felől nézegeti furcsa figuráit.

Könyv

Könyv

Könyv

Szüts Miklós: Akvarellek 2009-2013

A festőművész munkásságának egy szeletét, a legutóbbi öt évet bemutató kisméretű könyv egyfajta sajátos hibrid műfajban készült: valójában egy beszélgetőkönyv és egy katalógus elegyedik benne egymással.

Könyv

Könyv

Az élet elhalasztása ellen

Georges Bataille: Belső tapasztalat

"Aki szörnyekkel küzd, vigyázzon, nehogy belőle is szörny váljék. S ha hosszasan tekintesz egy örvénybe, az örvény visszanéz rád"- intett óva az a Nietzsche, akit Georges Bataille többször is megidéz eredetileg 1954-ben megjelent könyvében. Bataille bizonyosan olvasta eme intelmet, szemlátomást azonban mégsem törődött vele. Ahelyett ugyanis, hogy bölcsen felvértezte volna magát az evilági létezés fojtogató lidércnyomása ellen, inkább egy űzött, elkárhozott lélek fegyvertelenségével, saját szóhasználatával élve "pőre szellemként" derekasan állta az örvény tekintetét, és küzdött - elsősorban saját - szörnyeivel.

Interaktív

Tévé

Interaktív

Csak állok és mesélek

A rejtélyes XX. század

Sokáig üldözték és lesajnálták, de ma már nyilvánvaló: a sztori műfaja jószerint létfontosságú a történettudomány (és épp így az irodalom) számára. A népszerű ismeretterjesztés meg aztán végképp nem nélkülözheti a könnyen emészthető és a múlt egy-egy mozzanatát érzékletessé tévő történeteket, mi több, az anekdotákat.

Társasjáték

Interaktív

A gondolatolvasók

Dixit-család és a Lélekpillangó

A társasjátékpiacon az "én előnyt próbálok szerezni magamnak, hogy te lemaradj" típusú játékok rég elveszítették egyeduralmukat. Az egyre inkább a kooperációra alapuló stratégiai játékok mellett megjelentek a kommunikációs vagy "gondolatolvasó" társasjátékok, amelyek a partnerek rosszabb helyzetbe hozását gyakorlatilag törlik az eszköztárukból, és a versengést is csak minimális szinten emelik be a játékmenetbe. A cél itt egy közösség mélyebb összekovácsolása, egymás gondolkodásának vagy akár személyiségének megismerése.

Kultúra

Interjú

Kultúra

"Ekhós szekérről osztogattam a primulákat"

Guba Ági virágkötőmester, elnök

Épp huszonöt éve határozta el, hogy itthon is meghonosítja a Valentin-napot. A ma is aktív kertészmérnök-virágkötő szerint a Bálint-nap nem amerikai konzumőrület, hanem az ókorból eredő ünnep.

Gasztro

chili&vanília

Gasztro

Ananász – Bódító, trópusi, mézédes

Dél-Amerikában őshonos, ám az európaiak 1493-ban a karibi Guadelupe-on fedezték fel a lédús, egzotikus ananászt. Számos kísérlet történt a termesztésére, de bebizonyosodott, hogy trópusi éghajlatra van szüksége. A 16. század végére a portugál és spanyol utazóknak köszönhetően számos afrikai és ázsiai országban is elterjedt, ma Thaiföld, a Fülöp-szigetek, Kína, Brazília és Mexikó a legjelentősebb termelők.

Lokál

Lokál

„Több ezer milliárd életképes akácmag” – Bartha Dénes erdőmérnök az akác térhódításáról

Magyarország erdőállománya erősen megfogyatkozott az elmúlt évszázadokban - ami maradt, annak is a negyede akác. Márpedig ennek mint inváziós fajnak kétségtelen hasznai mellett a kártételei sem lebecsülendők. Többek között erről mesélt nekünk a soproni Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kara Növénytani és Természetvédelmi Intézetének vezetője.

Magyar részvétel a velencei építészeti biennálén

Lokál

Tudjuk a tutit

A júniustól látható magyar kiállítás pályázatának nyertese Jakab Csaba és Márton László Attila munkája, amely a Magyar Művészeti Akadémia honlapja szerint "Magyar üzenet Velencébe: az építés közösségteremtő".

Tudomány
Tévétorrent

Tévétorrent

Tévétorrent

Blandings

Játék a kastélyban - angol módra, így lehetne összefoglalni e komédiasorozatot, amely saját erényei mellett azért is dicséretes, hiszen bátor próbálkozás egy ősi műfaj továbbéltetésére a high concept világ sűrűjében.

Tévétorrent

Tévétorrent

Sherlock - 3. évad

Sherlock felmegy a mennyországba, de mert alapvetően untatja a halál és a túlvilági lét egyhangúsága, visszatér a Baker Streetre az ő hű Watsonjához. Mindenkinek van egy teóriája, hogy Sherlock hogyan verte át a halált a második évad végén, és ezek közül a legszórakoztatóbbakat, mintha kívánságműsor lenne, a Sherlock-rajongók kérték, el is játsszák a harmadik évad (újabb három, játékfilmnyi epizód) elején.

Ételhordó

Ételhordó

Táskarádió

Olyan retró, hogy a hangfal adja a másikat - az Ételhordó munkatársa kipróbálta a zsenge-retró borsólevest.