Az egyik szerint a gaucsók, az argentin pampák cowboyainak ősi receptjéről van szó. Egy másik szerint az elnevezés bizonyos Jimmy Curry nevű angol húskereskedő személyéhez kötődik, akinek a nevét a helyiek nem tudták helyesen kiejteni. (Elég valószínűtlennek tűnő elmélet.) Egy viszonylag új keletű teória szerint pedig a baszk "tximitxurri"kifejezésre vezethető vissza (a 19-20. században számos baszk bevándorló telepedett le Argentínában.) Bármelyik igaz lehet, bár az igazat megvallva, én leginkább az 1853 és 1955 között bevándorolt olaszokra gyanakodnék, hiszen a chimichurri nem áll nagyon messze a hasonló salsa verde szósztól (utóbbiban, mondjuk, szardella és kapribogyó is akad).
A sztori végső soron mindegy is, a lényeg a tartalom. Mivel az egyik leggyakoribb, leghétköznapibb kiegészítőről van szó, természetesen ahány ház és ahány vidék, annyi elkészítési mód. Ami mindig alkotóelem, az a petrezselyem, a fokhagyma, az olaj, só, bors és valamilyen sav - citrom vagy ecet. Ezenkívül kerülhet bele számos egyéb hozzávaló, például friss vagy szárított oregánó, őrölt római kömény vagy csili, bár az autentikus változatra nem jellemző a csípősség. Argentínában (illetve Uruguayban is) a lenyűgöző minőségű steakek mellé adják, de szerintem kitűnő bármilyen más grillezett vagy sült hússal, például tarjával is, mivel a zöldfűszer és a sav csodásan ellensúlyozzák a húsok zsírosságát. Nyári kerti grillpartin telitalálat! Ennek ellenére alább nem hús, hanem zöldségek mellé ajánlom, bármennyire is szentségtörés.
Grillezett zöldségek
chimichurri szósszal
Hozzávalók (4 adag)
Grillezett zöldségek:
1 nagy padlizsán
1 cukkini
1 piros kaliforniai paprika
2 zöldpaprika
3 lila hagyma
só, bors
olívaolaj
Chimichurri:
2 nagy csokor petrezselyem finomra aprítva
2 gerezd fokhagyma lereszelve
1 teáskanál szárított oregánó
1 hagyma (vagy lila hagyma) finomra aprítva
2 citrom leve
1 evőkanál fehérborecet
1 dl olívaolaj
1 kávéskanál őrölt római kömény
só, bors
ízlés szerint: csilipehely
A sütőt előmelegítjük 220 fokra. A padlizsánt, cukkinit, kétféle paprikát és a lila hagymát egyforma darabokra, kockákra szeleteljük. Vagy tepsibe öntjük, vagy esetleg felváltva nyársra húzzuk. Meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, és kb. 25 percig sütjük, amíg a zöldségek megsülnek, kissé karamellizálódnak. Közben elkészítjük a chimichurrit: finomra aprítjuk a petrezselymet, hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, az oregánót, a hagymát, majd összekeverjük a citromlével, ecettel, olívaolajjal, végül ízlés szerint a fűszerekkel. Kifejezetten jót tesz az ízeknek, ha egy fél órát áll. A zöldségekkel kínáljuk. Grillezett sajton is nagyon finom.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com