chili&vanília

Forró, krémes, leves

Gasztro

Az őszben például az is nagyszerű, hogy az ember újra levesezhet jó sokat, és bővítheti a repertoárját újabb kedvencekkel. Van egy jelöltem: íme, a fűszeres, csirkés krémleves. Fűszeres alapon induló húsleves (csirkecombból), amit utána teljesen le kell turmixolni. Az angolszász kultúrában jellegzetes leves (különösen Amerika déli államaiban), de francia sörözőkben is előfordul, olyan, mint egy húsleves, egy vadas és egy curry keveréke (utóbbira ráerősít, ha nem tejszínt, hanem kókusztejet használunk).

A lényege a tetején van. Minden krémlevesnek jót tesz, ha a tetejére olyan kiegészítők kerülnek, amelyek változatossá teszik, minden egyes kanálba kis izgalmat és meglepetést hoznak, és megtörik a leves egyhangú ízét. Ha ez a dolog még ropogós is, annál jobb. A zöldfűszeren és a csilipelyhen kívül erre a levesre egyrészt pirított kesudió (vagy más mag) kerül, másrészt ropogós hagyma. Utóbbit készen is lehet kapni. Természetesen házilag is el lehet készíteni (a hagymát összeforgatjuk kevés liszttel és/vagy étkezési keményítővel), azonban elég nagy mennyiséget kell kisütni ahhoz, hogy egy nagyobb adag jöjjön ki. Arról nem is beszélve, hogy kinek van kedve órákon át forró olajban sütögetni bármit is? A levesre rászórva mindenesetre nagyszerű.

Fűszeres, csirkés krémleves kesudióval és ropogós hagymával

false

Hozzávalók (6 adag)

2 evőkanál olaj

1 nagy hagyma, vékonyra szeletelve

1 teáskanál őrölt kurkuma

1 teáskanál őrölt római kömény

1 rúd fahéj

2 liter víz

5 cm friss gyömbér, felkarikázva

fél kg csirkecomb

só, bors

2 szál sárgarépa

2 szál petrezselyemgyökér

2 dl tejszín (vagy kókusztej)

fél citrom leve

Tálaláshoz:

10 dkg pirított kesudió

10 dkg ropogós hagyma (készen kapható)

friss koriander vagy petrezselyem

csilipehely

Egy nagy lábasban üvegesre dinszteljük a vékonyra szeletelt hagymát. Hozzáadjuk a fűszereket, néhány percig pirítjuk, majd felöntjük vízzel. A vízbe dobjuk a felkarikázott gyömbért (nem kell meghámozni). Beletesszük a csirkecombokat (lehet pl. csak felső comb), a sárgarépát és a gyökeret, sózzuk, borsozzuk. Kb. 50 percig főzzük, amíg a csirke teljesen megpuhul. A főtt csirkecombokról eltávolítjuk a bőrt, és a húst lefejtjük a csontról. Turmixgépbe tesszük az összes hozzávalót (a gyömbérkarikát és az egész fahéjrudat eltávolítjuk). Teljesen simára pürésítjük, végül hozzáadjuk a tejszínt (vagy kókusztejet) és a citromlevet. Tálaláskor mindenki ízlés szerint friss koriandert, durvára vágott pirított kesudiót és ropogós hagymát szór magának a levesre.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.