chili&vanília

Forró, krémes, leves

Gasztro

Az őszben például az is nagyszerű, hogy az ember újra levesezhet jó sokat, és bővítheti a repertoárját újabb kedvencekkel. Van egy jelöltem: íme, a fűszeres, csirkés krémleves. Fűszeres alapon induló húsleves (csirkecombból), amit utána teljesen le kell turmixolni. Az angolszász kultúrában jellegzetes leves (különösen Amerika déli államaiban), de francia sörözőkben is előfordul, olyan, mint egy húsleves, egy vadas és egy curry keveréke (utóbbira ráerősít, ha nem tejszínt, hanem kókusztejet használunk).

A lényege a tetején van. Minden krémlevesnek jót tesz, ha a tetejére olyan kiegészítők kerülnek, amelyek változatossá teszik, minden egyes kanálba kis izgalmat és meglepetést hoznak, és megtörik a leves egyhangú ízét. Ha ez a dolog még ropogós is, annál jobb. A zöldfűszeren és a csilipelyhen kívül erre a levesre egyrészt pirított kesudió (vagy más mag) kerül, másrészt ropogós hagyma. Utóbbit készen is lehet kapni. Természetesen házilag is el lehet készíteni (a hagymát összeforgatjuk kevés liszttel és/vagy étkezési keményítővel), azonban elég nagy mennyiséget kell kisütni ahhoz, hogy egy nagyobb adag jöjjön ki. Arról nem is beszélve, hogy kinek van kedve órákon át forró olajban sütögetni bármit is? A levesre rászórva mindenesetre nagyszerű.

Fűszeres, csirkés krémleves kesudióval és ropogós hagymával

false

Hozzávalók (6 adag)

2 evőkanál olaj

1 nagy hagyma, vékonyra szeletelve

1 teáskanál őrölt kurkuma

1 teáskanál őrölt római kömény

1 rúd fahéj

2 liter víz

5 cm friss gyömbér, felkarikázva

fél kg csirkecomb

só, bors

2 szál sárgarépa

2 szál petrezselyemgyökér

2 dl tejszín (vagy kókusztej)

fél citrom leve

Tálaláshoz:

10 dkg pirított kesudió

10 dkg ropogós hagyma (készen kapható)

friss koriander vagy petrezselyem

csilipehely

Egy nagy lábasban üvegesre dinszteljük a vékonyra szeletelt hagymát. Hozzáadjuk a fűszereket, néhány percig pirítjuk, majd felöntjük vízzel. A vízbe dobjuk a felkarikázott gyömbért (nem kell meghámozni). Beletesszük a csirkecombokat (lehet pl. csak felső comb), a sárgarépát és a gyökeret, sózzuk, borsozzuk. Kb. 50 percig főzzük, amíg a csirke teljesen megpuhul. A főtt csirkecombokról eltávolítjuk a bőrt, és a húst lefejtjük a csontról. Turmixgépbe tesszük az összes hozzávalót (a gyömbérkarikát és az egész fahéjrudat eltávolítjuk). Teljesen simára pürésítjük, végül hozzáadjuk a tejszínt (vagy kókusztejet) és a citromlevet. Tálaláskor mindenki ízlés szerint friss koriandert, durvára vágott pirított kesudiót és ropogós hagymát szór magának a levesre.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Mi az üzenete a Hadházy Ákos és Perintfalvi Rita elleni támadásoknak?

Bő húsz éve elvetett mag szökkent szárba azzal, hogy egy önjelölt magyar cowboy egyszer csak úgy döntsön: erővel kell megvédenie gazdáját a betolakodótól – ha jóindulatúan szemléljük a Hadházy Ákossal történteket. Ennél valószínűleg egyszerűbb a Perintfalvi Ritával szembeni elképesztően alpári hadjárat: nem könnyű érveket hozni amellett, hogy ez valaminő egyéni ötlet szüleménye.

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.