chili&vanília

Végre birs!

Gasztro

Az ayva tatlisi klasszikus török édesség: a birsalmát órákon át főzik, addig, amíg sötétbíbor színűvé, zseléssé válik (kb. három órán át). Intenzív ízű, zamatos, nem túl édes, fűszeres, lenyűgöző. Vaníliával kikevert mascarponéval szoktam tálalni (Törökországban hagyományosan kaymak kerülne rá, ami még töményebb és még zsírosabb), tetején harsányzöld darált pisztácia.

Sáfránnyal fűszerezve napsárga lesz, ahhoz meg a csokoládéfagylalt vagy csokoládémousse passzol parádésan. Almaecetben, fűszerekkel főzve nagyszerű, pikáns-édes savanyúság lesz belőle, pompás például sültek, pástétomok vagy disznótoros mellé. A Páris által Aphroditénak átnyújtott aranyalma állítólag valójában birsalma volt, nem csoda, az egyik legillatosabb, legszebb gyümölcs. A birsalma Perzsiából származik, és számos vallásban és kultúrában a boldogság, szerelem és termékenység szimbóluma. A Közel-Kelet konyhája sokfajtaképpen használja, Európában kevésbé elterjedt, bár Spanyolország egyik nemzeti eledele a birsalmasajt, amit ott membrillónak hívnak. Nálunk számos kertben terem, piacon is gyakori. Csodás sós ételekben is, húsokkal - báránnyal, csirkével. Alább az egyik kedvenc őszi változatomat ajánlom, minden egy tepsin, kényelmes, egyszerű, eszményi.

Fűszeres, birsalmás sült csirkecomb

false

Hozzávalók (4 adag)

4 csirkecomb

só, bors

olívaolaj

4 közepes hagyma, cikkekre szeletelve

2 nagy birsalma, felkockázva

4 cm friss gyömbér, reszelve

1 teáskanál őrölt fahéj

A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A csirkecombokat alaposan, egyenletesen sózzuk, borsozzuk, majd bedörzsöljük olívaolajjal. Alufóliával bélelt tepsire helyezzük. A hagymát meghámozzuk, cikkelyekre szeleteljük. A birsalmát nem szükséges meghámozni. Nagyobb cikkelyekre szeleteljük, a magházat kivágjuk, majd nagyobb kockákra vágjuk. A hagymát és a birsalmát egy uzsonnás tasakba vagy keverőtálba tesszük, meglocsoljuk olívaolajjal, hozzáadjuk a reszelt gyömbért és az őrölt fahéjat. Összeforgatjuk úgy, hogy a fűszeres olaj mindenütt egyenletesen befedje. A csirkecombok mellé szórjuk. Sózzuk, borsozzuk. Lefedjük alufóliával, és 30 percig így sütjük (így biztosan nem ég meg a hagyma), majd levesszük róla az alufóliát, és így sütjük további 30 percig, amíg a csirke megpirul, és a birsalma megpuhul. Rizs, krumplipüré, mazsolás kuszkusz vagy bulgur illik hozzá a legjobban.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?