chili&vanília

Csípős, tüzes, mégsem csili, mi az?

Gasztro

A friss gyömbér hamisítatlan, harapós-csípős aromája trükkös: úgy teszi az ételt kissé tüzessé, hogy mégsem lesz erős. Az egyik legváltozatosabban alkalmazható fűszernek elsősorban az ázsiai konyhában van kiemelkedő jelentősége, valójában azonban szinte mindenféle ízzel harmonizál. A legbanálisabb sült csirkét, hagyományos uborkasalátát, egy magyaros főzeléket (pl. paradicsomos burgonyát, káposztát) vagy akár egyszerű desszertet (csokoládépuding, vaníliaöntet, almás pite stb.) is különlegessé varázsolhat. Feszes, kemény gumókat válasszunk, amelyek hűtőben két hétig elállnak - a gyömbér még a fagyasztást is elég jól viseli. Aki nem kóstolt még friss gyömbérteát, gyorsan pótolja be, az egyik legjobb forró téli ital. Ehhez a gyömbérszeleteket egyszerűen forrásban lévő vízben főzzük néhány percig, majd állni hagyjuk. Mézzel és citrommal ízesítve csodás. Házilag kandírozott gyömbért sem ördöngösség készíteni, csak időigényes: az egyenletes kockákra vágott gyömbért cukorszirupban tíz percig főzzük, kivesszük, és lehűtjük mindkettőt. Ezt négyszer megismételjük, végül cukorba forgatjuk. Az alábbi levesben a gyömbér, a csili és a kókusztej varázsol egy hagyományos, szinte minden régi szakácskönyvben szereplő fogásból, a citromos csirkebecsináltból modern, világlátott, kissé egzotikus, délkelet-ázsiai csípős-savanyú leveseket idéző ételt.


Csilis-gyömbéres, citromos csirkebecsinált leves

Hozzávalók (6 adag)

2 evőkanál olívaolaj

25 dkg csirkecomb (2 felső), kifilézve, felkockázva

50 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa,

petrezselyemgyökér, karalábé, zeller, felkockázva)

1,2 liter víz

só, bors

5 dkg gyömbér, meghámozva, karikákra

szeletelve

1 egész citrom héja

1 mokkáskanál csili- vagy vörös currypaszta

3 dl kókusztej

1 citrom leve

1 csokor friss koriander vagy petrezselyem

Az olívaolajon körbepirítjuk a kifilézett, felkockázott csirkecombot. Felöntjük úgy 2 dl vízzel, amennyi nagyjából ellepi. Fedő alatt, kb. 10 percig főzzük, amíg a hús félig megpuhul. Hozzáadjuk a felkarikázott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, a felkockázott karalábét és zellert. Felöntjük 1,2 dl vízzel, sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a felkarikázott gyömbért, a citromhéjat (amelyet egy-két nagyobb darabban fejtünk le a citromról), valamint a csilipasztát. Lefedve kb. 20 percig főzzük, amíg a hús és a zöldségek megpuhulnak, de a zöldségek nem főnek szét. Levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a kókusztejet, valamint a citromlevet. Tálaláskor finomra aprított friss koriandert vagy petrezselymet adunk hozzá.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk