chili&vanília

Csípős, tüzes, mégsem csili, mi az?

Gasztro

A friss gyömbér hamisítatlan, harapós-csípős aromája trükkös: úgy teszi az ételt kissé tüzessé, hogy mégsem lesz erős. Az egyik legváltozatosabban alkalmazható fűszernek elsősorban az ázsiai konyhában van kiemelkedő jelentősége, valójában azonban szinte mindenféle ízzel harmonizál. A legbanálisabb sült csirkét, hagyományos uborkasalátát, egy magyaros főzeléket (pl. paradicsomos burgonyát, káposztát) vagy akár egyszerű desszertet (csokoládépuding, vaníliaöntet, almás pite stb.) is különlegessé varázsolhat. Feszes, kemény gumókat válasszunk, amelyek hűtőben két hétig elállnak - a gyömbér még a fagyasztást is elég jól viseli. Aki nem kóstolt még friss gyömbérteát, gyorsan pótolja be, az egyik legjobb forró téli ital. Ehhez a gyömbérszeleteket egyszerűen forrásban lévő vízben főzzük néhány percig, majd állni hagyjuk. Mézzel és citrommal ízesítve csodás. Házilag kandírozott gyömbért sem ördöngösség készíteni, csak időigényes: az egyenletes kockákra vágott gyömbért cukorszirupban tíz percig főzzük, kivesszük, és lehűtjük mindkettőt. Ezt négyszer megismételjük, végül cukorba forgatjuk. Az alábbi levesben a gyömbér, a csili és a kókusztej varázsol egy hagyományos, szinte minden régi szakácskönyvben szereplő fogásból, a citromos csirkebecsináltból modern, világlátott, kissé egzotikus, délkelet-ázsiai csípős-savanyú leveseket idéző ételt.


Csilis-gyömbéres, citromos csirkebecsinált leves

Hozzávalók (6 adag)

2 evőkanál olívaolaj

25 dkg csirkecomb (2 felső), kifilézve, felkockázva

50 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa,

petrezselyemgyökér, karalábé, zeller, felkockázva)

1,2 liter víz

só, bors

5 dkg gyömbér, meghámozva, karikákra

szeletelve

1 egész citrom héja

1 mokkáskanál csili- vagy vörös currypaszta

3 dl kókusztej

1 citrom leve

1 csokor friss koriander vagy petrezselyem

Az olívaolajon körbepirítjuk a kifilézett, felkockázott csirkecombot. Felöntjük úgy 2 dl vízzel, amennyi nagyjából ellepi. Fedő alatt, kb. 10 percig főzzük, amíg a hús félig megpuhul. Hozzáadjuk a felkarikázott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, a felkockázott karalábét és zellert. Felöntjük 1,2 dl vízzel, sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a felkarikázott gyömbért, a citromhéjat (amelyet egy-két nagyobb darabban fejtünk le a citromról), valamint a csilipasztát. Lefedve kb. 20 percig főzzük, amíg a hús és a zöldségek megpuhulnak, de a zöldségek nem főnek szét. Levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a kókusztejet, valamint a citromlevet. Tálaláskor finomra aprított friss koriandert vagy petrezselymet adunk hozzá.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

A Fidesz házhoz megy

Megfelelő helyre kilopott adatbázis, telefonálgató propagandisták, aktivisták otthonát látogató Németh Balázs. Amit a Fidesz most csinál, régen a Kurucinfó munkája volt.

Mint az itatós

Szinte hihetetlen, de akad még olyan nagy múltú, híres szimfonikus zenekar, amely korábban soha nem járt Budapesten: közéjük tartozott a Tokiói Filharmonikus Zenekar is, holott erős magyar kötődésük van, hiszen Kovács János 1992 óta szerepel náluk vendégkarmesterként.

Minden meg akar ölni

  • SzSz

Andriivka aprócska falu Kelet-Ukrajnában, Donyeck megyében; 2014 óta a vitatott – értsd: az ENSZ tagországai közül egyedül Oroszország, Szíria és Észak-Korea által elismert – Donyecki Népköztársaság része.

S most reménykedünk

„Az élet távolról nézve komédia, közelről nézve tragédia” – az Arisztotelész szellemét megidéző mondást egyként tulajdonítják Charlie Chaplinnek, illetve Buster Keatonnek.