chili&vanília

Csípős, tüzes, mégsem csili, mi az?

Gasztro

A friss gyömbér hamisítatlan, harapós-csípős aromája trükkös: úgy teszi az ételt kissé tüzessé, hogy mégsem lesz erős. Az egyik legváltozatosabban alkalmazható fűszernek elsősorban az ázsiai konyhában van kiemelkedő jelentősége, valójában azonban szinte mindenféle ízzel harmonizál. A legbanálisabb sült csirkét, hagyományos uborkasalátát, egy magyaros főzeléket (pl. paradicsomos burgonyát, káposztát) vagy akár egyszerű desszertet (csokoládépuding, vaníliaöntet, almás pite stb.) is különlegessé varázsolhat. Feszes, kemény gumókat válasszunk, amelyek hűtőben két hétig elállnak - a gyömbér még a fagyasztást is elég jól viseli. Aki nem kóstolt még friss gyömbérteát, gyorsan pótolja be, az egyik legjobb forró téli ital. Ehhez a gyömbérszeleteket egyszerűen forrásban lévő vízben főzzük néhány percig, majd állni hagyjuk. Mézzel és citrommal ízesítve csodás. Házilag kandírozott gyömbért sem ördöngösség készíteni, csak időigényes: az egyenletes kockákra vágott gyömbért cukorszirupban tíz percig főzzük, kivesszük, és lehűtjük mindkettőt. Ezt négyszer megismételjük, végül cukorba forgatjuk. Az alábbi levesben a gyömbér, a csili és a kókusztej varázsol egy hagyományos, szinte minden régi szakácskönyvben szereplő fogásból, a citromos csirkebecsináltból modern, világlátott, kissé egzotikus, délkelet-ázsiai csípős-savanyú leveseket idéző ételt.


Csilis-gyömbéres, citromos csirkebecsinált leves

Hozzávalók (6 adag)

2 evőkanál olívaolaj

25 dkg csirkecomb (2 felső), kifilézve, felkockázva

50 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa,

petrezselyemgyökér, karalábé, zeller, felkockázva)

1,2 liter víz

só, bors

5 dkg gyömbér, meghámozva, karikákra

szeletelve

1 egész citrom héja

1 mokkáskanál csili- vagy vörös currypaszta

3 dl kókusztej

1 citrom leve

1 csokor friss koriander vagy petrezselyem

Az olívaolajon körbepirítjuk a kifilézett, felkockázott csirkecombot. Felöntjük úgy 2 dl vízzel, amennyi nagyjából ellepi. Fedő alatt, kb. 10 percig főzzük, amíg a hús félig megpuhul. Hozzáadjuk a felkarikázott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, a felkockázott karalábét és zellert. Felöntjük 1,2 dl vízzel, sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a felkarikázott gyömbért, a citromhéjat (amelyet egy-két nagyobb darabban fejtünk le a citromról), valamint a csilipasztát. Lefedve kb. 20 percig főzzük, amíg a hús és a zöldségek megpuhulnak, de a zöldségek nem főnek szét. Levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a kókusztejet, valamint a citromlevet. Tálaláskor finomra aprított friss koriandert vagy petrezselymet adunk hozzá.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.

Emlékév

A hatalom és a muzsikus viszonya sokféle lehet: az utcai zenész nyitott gitártokja, a homlokra csapott vagy vonóba tűzött nagycímletű bankjegy éppúgy kifejezi ezt a viszonyt, mint a Mozartot és Salierit is udvari zeneszerzővé kinevező II. József telhetetlensége.

Baljós fellegek

A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.

A bűvös hármas

Az elmúlt évtizedekben három komoly lakáshitelválság sújtotta Magyarországot. Az első 1990-ben ütött be, amikor tarthatatlanná váltak a 80-as években mesterségesen alacsonyan, 3 százalékon tartott kamatok. A 2000-es évek elejének támogatott lakáshiteleit a 2004 utáni költségvetések sínylették meg, majd 2008 után százezrek egzisztenciáját tették tönkre a devizahitelek. Most megint a 3 százalékos fix kamatnál tartunk. Ebből sem sül ki semmi jó, és a lakhatási válság is velünk marad.

Talpunk alól a hő

Ritka, potenciálisan megújuló energiaforrás lapul az alattunk különösen vékony földkéreg mélyén. A közeljövőben a mostaninál is sokkal nagyobb mértékben támaszkodhatnánk a geotermikus energiára, habár akadnak megoldásra váró gondok is. De mostantól pénz is jut rá!

Oktatás helyett

Akár több ezer kamuórát is beírhattak a KRÉTA rendszerbe egy miskolci technikumban az elmúlt évek során, de a szakképzési centrum állítja, most már minden rendben van. Diákok és egy volt tanár szerint egyáltalán nincs így.