chili&vanília

Együk a zúzáját!

Gasztro

Klasszikus kacsazúzapörkölt

Tények és számok a zúzáról: egyrészt két kilónál kevesebbet nem érdemes venni (másfél kilóból pörkölt lesz, fél kilóval meg mindig lehet kalandozni a világ konyháiban), másrészt a főzési idő három óra, kivéve, ha kuktában gyorsítjuk meg a folyamatot. A zúza igen megosztó alapanyag, sokan ódzkodnak tőle, mások rajonganak érte, az azonban biztos, hogy világszerte igen változatosan használja a gasztronómia. Délkelet-Ázsiában népszerű utcai étel (grillezve, nyárson, bundázva), Pakisztánban curryben, az Egyesült Államok déli tagállamaiban olajban kisütve, sok csípős mártással, vagy a híres New Orleans-i egytálétel, a gumbo részeként főzik, másutt cukros-fűszeres-ecetes lével leöntve befőttként fogyasztják. Nigériában grillezve, sült főzőbanánnal eszik. Az egyetlen titka, hogy megfelelően hosszú ideig kell főzni, hogy teljesen omlós és puha legyen (erre a kacsazúza a legalkalmasabb). A keleti kultúrákban, az ázsiai konyhákban általában szándékosan rágósra hagyják, mert így szeretik.

Nagyon jól áll a zúzának minden wokos műfaj, a szójaszósz, a szezámolaj, a csili, ilyenkor érdemes előtte puhára abálni. A zúza igen kiadós, nem kell óriási mennyiségeket kalkulálni. Viszonylag sovány, a kalóriatartalma közepes (150 kcal/10 dkg), a koleszterolja elég magas.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

Mi nem akartuk!

A szerző első regénye a II. világháború front­élményeinek és háborús, illetve ostromnaplóinak inverzét mutatja meg: a hátországról, egészen konkrétan egy Németváros nevű, a Körös folyó közelében fekvő kisváros háború alatti életéről beszél.

Mit csinálsz? Vendéglátózom

Kívülről sok szakma tűnik romantikusnak. Vagy legalábbis jó megoldásnak. Egy érzékeny fotográfus meg tudja mutatni egy-egy szakma árnyékos oldalát, és ezen belül azt is, milyen azt nőként megélni. Agostini, az érzékeny, pontos és mély empátiával alkotó fiatal fotóművész az édesanyjáról készített sorozatot, aki a családi éttermükben dolgozik évtizedek óta.

Baljós fellegek

A múlt pénteki Trump–Putyin csúcs után kicsit fellélegeztek azok, akik a szabad, független, európai, és területi épségét visszanyerő Ukrajnának szorítanak.

A bűvös hármas

Az elmúlt évtizedekben három komoly lakáshitelválság sújtotta Magyarországot. Az első 1990-ben ütött be, amikor tarthatatlanná váltak a 80-as években mesterségesen alacsonyan, 3 százalékon tartott kamatok. A 2000-es évek elejének támogatott lakáshiteleit a 2004 utáni költségvetések sínylették meg, majd 2008 után százezrek egzisztenciáját tették tönkre a devizahitelek. Most megint a 3 százalékos fix kamatnál tartunk. Ebből sem sül ki semmi jó, és a lakhatási válság is velünk marad.