Paella (spanyol, nem kell bemutatni), plov (közép-ázsiai, üzbég, bárány- vagy ürühúsból, zöldségekkel – gyakran speciális edényben – főzött húsos rizs), pulao (ugyanez Indiában, többnyire zöldségfókusszal), biryani (a legjobb indiai bárányos rizses hús), nasi goreng (indonéz pirított rizs tojással), jambalaya (New Orleans-ban és a déli államokban népszerű rizses egytálétel garnélával, kolbásszal, fűszerekkel), tahdig (a perzsa rizsfőzés művészete, aranyszínű, ropogós réteggel), kusári (egyiptomi utcai étel rizzsel, lencsével), bibimbap (az egyik leghíresebb koreai fogás, sok színnel, sok zöldséggel, sercegő edényben) – talán mégsem a pacal vagy a tésztabatyu lesz az az étel, amelyikkel legkönnyebben körbe tudnánk utazni a világot, hiszen szinte minden nemzetnek megvan a maga rizses étele.
A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Ha szeretné elolvasni, legyen ön is a Magyar Narancs előfizetője, vagy ha már előfizetett, jelentkezzen be!