Paella (spanyol, nem kell bemutatni), plov (közép-ázsiai, üzbég, bárány- vagy ürühúsból, zöldségekkel – gyakran speciális edényben – főzött húsos rizs), pulao (ugyanez Indiában, többnyire zöldségfókusszal), biryani (a legjobb indiai bárányos rizses hús), nasi goreng (indonéz pirított rizs tojással), jambalaya (New Orleans-ban és a déli államokban népszerű rizses egytálétel garnélával, kolbásszal, fűszerekkel), tahdig (a perzsa rizsfőzés művészete, aranyszínű, ropogós réteggel), kusári (egyiptomi utcai étel rizzsel, lencsével), bibimbap (az egyik leghíresebb koreai fogás, sok színnel, sok zöldséggel, sercegő edényben) – talán mégsem a pacal vagy a tésztabatyu lesz az az étel, amelyikkel legkönnyebben körbe tudnánk utazni a világot, hiszen szinte minden nemzetnek megvan a maga rizses étele.
Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!