„Könnyebb beszélni, mint tenni, nehezebb főzni, mint enni” – áll a hímzett felirat Róza mama máréfalvi, udvari sütősarkának téglafalán. Ő maga varrta még gyerekkorában jó pár évtizeddel ezelőtt, akkor, amikor édesanyjától megtanulta sütni-főzni azokat a hagyományos ételeket, amelyeket azóta is készít – a családjának és az erdélyi kulináris értékek iránt érdeklődő vendégeknek. Máréfalva Hargita megye egyik leghosszabb szalagtelkes faluja a Fenyéd-patak völgyében, Székelyudvarhelytől negyedórányira, és ma már nemcsak a világraszóló, pazar máréfalvi tejfölös lepényről híres, hanem Ilonka Rozália – Róza mama – szívből jövő vendégszeretetéről is. A faluban régebben ezzel a kemencében sült, édes lepénnyel várták a hazatérőket. A tésztát hagyományosan szerény tejbegrízkásával kenték meg, azzal sütötték, a tejföl már későbbi fejlesztés a tehetősebb háztartásokban, ahol mindig volt a háznál állat és saját tejtermék.
Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!