chili&vanília

Gerslis káposzta

Gasztro

Gerslis káposzta májas hurkával

Az egészséges, tudatos táplálkozásra való törekvés számos gabonafélét emelt ki az ismeretlenségből, de legalábbis abból a státuszból, amely kizárólag bio­bol­tok hátsó polcára száműzte ezeket. Igényes, színes-szagos könyvek jelennek meg róluk, elegáns éttermek étlapjain is gyakran előfordulnak. Tönköly, köles, hajdina, kamut, vagy Latin-Amerika ősi növényei, a quinoa vagy az amaránt – mindegyik jellegzetes ízzel és érdekes állaggal bír, kulináris változatosságot hoznak, nagy kaland kísérletezni velük.

A gersli, vagyis árpagyöngye elsősorban magas rosttartalma miatt rendkívül egészséges, bónuszként ráadásul még nagyon finom is. Az ismertebb felhasználási módokon túl – sólet, töltelék, leves stb. – igen változatosan lehet különlegesebb fogásokba, akár salátákba is beépíteni. Érdemes mindig nagyobb adagot főzni belőle egyszerre, egyrészt mert elég hosszú (kb. 40 perc) a főzési ideje, másrészt mert hűtőben kiválóan eláll, és remekül lehet hétköznapi vacsorákra is variálni. Kerülhet levesbe (gombával pl. fantasztikus, a lengyel konyha erre nagyon jó ötletekkel tud szolgálni), lehet sima köret, selymes zöldségpürével (pl. zöldborsó, karfiol, sárgarépa) összekeverve pedig készülhet belőle gersli­rizottó is. Az alábbi, kifejezetten téli hangulatú egytálételt piaci csevegés ihlette. Zöldségárusom arról számolt be ugyanis, hogy a székelykáposztát az ő családjukban úgy készítik, hogy gerslit főznek bele. Máskor pedig májas hurkát kevernek bele a főzési idő végén, ami extra fűszerezést ad a káposztának. Az alábbi étel paprikamentes, a gersli pedig valójában egyrészt remekül sűrít, másrészt harapható állagával apró meglepetéseket okoz minden falatban. A gersli keményítőtartalma nagyszerűen krémesíti is az ételt, erre kevéske tejszínnel még rá is erősítünk. A hurka nagyon jól illik hozzá, de a fogás könnyen készíthető teljesen növényi alapúra is.

 

Gerslis káposzta májas hurkával

Hozzávalók (6 adag)

 

2 dkg szárított erdei gomba

2 evőkanál mangalicazsír

2 hagyma, vékonyra szeletelve

4 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve

só, bors

1 kg savanyú káposzta (lehetőleg jófajta, kovászolt)

15 dkg gersli (árpagyöngye)

2 babérlevél

ha hozzájutunk: néhány szál csombor

1 dl tejszín (elhagyható)

2 pár májas hurka, megsütve

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

Tej

Némi hajnali bevezetés után egy erősen szimbolikus képpel indul a film. Tejet mér egy asszonykéz egyre idősebb gyerekei csupraiba. A kezek egyre nagyobbak, és egyre feljebb tartják a változatlan méretű csuprokat. Aztán szótlanul reggelizik a család. Nyolc gyerek, húsztól egyévesig.

Dal a korbácsolásról

„Elégedetlen vagy a családoddal? (…) Rendelj NUKLEÁRIS CSALÁDOT az EMU-ról! Hagyományos értékek! Az apa férfi, az anya nő! Háromtól húsz gyerme­kig bővíthető, szja-mentesség, vidéki csok! Bővített csomagunkban: nagymama a vármegyében! Emelt díjas ajánlatunk: főállású anya és informatikus apa – hűséges társ, szenvedélye a család!”

Sötét és szenvedélyes séta

Volt már korábban egy emlékezetes sétálószínházi előadása az Anyaszínháznak az RS9-ben: a Budapest fölött az ég. Ott az indokolta a mozgást, hogy a történet a város különböző pontjain játszódik. Itt a vár hét titkot rejtő terme kínálja magát a vándorláshoz. Az RS9 helyszínei, a boltozatos pincehelyiségek, az odavezető meredek lépcső, ez a föld alatti világ hangulatában nagyon is illik a darabhoz.

Egymásra rajzolt képek

A kiállított „anyag első pillantásra annyira egységes, hogy akár egy művész alkotásának is tűnhet” – állítja Erhardt Miklós a kiállítást megnyitó szövegében. Ezt csak megerősíti a képcímkék hiánya; Széll Ádám (1995) és Ciprian Mureșan (1977) művei valóban rezonálnak egymásra.

Komfortos magány

  • Pálos György

A szerző az első regényével szinte az ismeretlenségből robbant be 2000-ben az irodalmi közéletbe, majd 2016-ban újra kiadták a művét. Számos kritika ekkor már sikerregényként emlegette, egyes kritikusok az évszázad regényének kiáltották ki, noha sem a szüzséje, sem az írásmódja nem predesztinálták a művet a sikerre.