Az egészséges, tudatos táplálkozásra való törekvés számos gabonafélét emelt ki az ismeretlenségből, de legalábbis abból a státuszból, amely kizárólag bioboltok hátsó polcára száműzte ezeket. Igényes, színes-szagos könyvek jelennek meg róluk, elegáns éttermek étlapjain is gyakran előfordulnak. Tönköly, köles, hajdina, kamut, vagy Latin-Amerika ősi növényei, a quinoa vagy az amaránt – mindegyik jellegzetes ízzel és érdekes állaggal bír, kulináris változatosságot hoznak, nagy kaland kísérletezni velük.
A gersli, vagyis árpagyöngye elsősorban magas rosttartalma miatt rendkívül egészséges, bónuszként ráadásul még nagyon finom is. Az ismertebb felhasználási módokon túl – sólet, töltelék, leves stb. – igen változatosan lehet különlegesebb fogásokba, akár salátákba is beépíteni. Érdemes mindig nagyobb adagot főzni belőle egyszerre, egyrészt mert elég hosszú (kb. 40 perc) a főzési ideje, másrészt mert hűtőben kiválóan eláll, és remekül lehet hétköznapi vacsorákra is variálni. Kerülhet levesbe (gombával pl. fantasztikus, a lengyel konyha erre nagyon jó ötletekkel tud szolgálni), lehet sima köret, selymes zöldségpürével (pl. zöldborsó, karfiol, sárgarépa) összekeverve pedig készülhet belőle gerslirizottó is. Az alábbi, kifejezetten téli hangulatú egytálételt piaci csevegés ihlette. Zöldségárusom arról számolt be ugyanis, hogy a székelykáposztát az ő családjukban úgy készítik, hogy gerslit főznek bele. Máskor pedig májas hurkát kevernek bele a főzési idő végén, ami extra fűszerezést ad a káposztának. Az alábbi étel paprikamentes, a gersli pedig valójában egyrészt remekül sűrít, másrészt harapható állagával apró meglepetéseket okoz minden falatban. A gersli keményítőtartalma nagyszerűen krémesíti is az ételt, erre kevéske tejszínnel még rá is erősítünk. A hurka nagyon jól illik hozzá, de a fogás könnyen készíthető teljesen növényi alapúra is.
Gerslis káposzta májas hurkával
Hozzávalók (6 adag)
2 dkg szárított erdei gomba
2 evőkanál mangalicazsír
2 hagyma, vékonyra szeletelve
4 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
só, bors
1 kg savanyú káposzta (lehetőleg jófajta, kovászolt)
15 dkg gersli (árpagyöngye)
2 babérlevél
ha hozzájutunk: néhány szál csombor
1 dl tejszín (elhagyható)
2 pár májas hurka, megsütve
Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!